Chrupiąca surówka z młodej kapusty i brokuła przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chrupiąca surówka z młodej kapusty i brokuła

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

3

heart
15 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

90 osób wydrukowało

Pobierz pdf

89 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

0.5 sztuki

4 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę oczyszczamy z zewnętrznych liści, wycinamy głąb i szatkujemy dość drobno. Oprószamy sola i pieprzem i odstawiamy na kilka minut.

Krok 2

Brokuła myjemy i siekamy w dość drobne kawałki – dodajemy do kapusty. Wszystkie warzywa mieszamy w misce.

Krok 3

3.Przegotowujemy sos. Majonez mieszamy z jogurtem i sosem sałatkowym. Sosem polewamy sałatkę i mieszamy wszystko.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiąca surówka z młodej kapusty i brokuła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiąca surówka z młodej kapusty i brokuła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiąca surówka z młodej kapusty i brokuła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiąca surówka z młodej kapusty i brokuła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiąca surówka z młodej kapusty i brokuła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiąca surówka z młodej kapusty i brokuła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiąca surówka z młodej kapusty i brokuła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiąca surówka z młodej kapusty i brokuła - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiąca surówka z młodej kapusty i brokułaChrupiąca surówka z młodej kapusty i brokuła

Wyjątkowo delikatna i chrupiąca surówka z młodej kapusty i brokułów, którą przygotujesz zaledwie w kilkanaście minut. Na początek poszatkowaną młodą kapustę odstawiamy na kilka minut posypaną przyprawami, a następnie mieszamy z drobno pokrojonymi brokułami i przygotowanym wcześniej sosem jogurtowo-majonezowym. Surówka ma zielony kolor, dlatego warto ją serwować w szklanej salaterce – wtedy będzie prezentowała się najlepiej. Aby była bardziej chrupiąca, można do niej dodać ulubione pestki – np. słonecznik, dynię lub siemię lniane – które wcześniej warto uprażyć na suchej patelni. Będzie dobrze komponować się również z gotowanym jajkiem. Sprawdzi się jako dodatek do obiadu albo samodzielne danie. Możesz ją serwować z ulubionym pieczywem (świeżym lub tostowym), serami czy mięsami podawanymi na zimno – szynką gotowaną lub dojrzewającą. W takim zestawieniu będzie świetnie smakować jako kolacja lub szybkie drugie śniadanie. Jej subtelny smak na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom młodej kapusty. Sprawdź nasz przepis i przygotuj tę smaczną surówkę!