Składniki
0.5 sztuki
0.5 sztuki
4 łyżki
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę oczyszczamy z zewnętrznych liści, wycinamy głąb i szatkujemy dość drobno. Oprószamy sola i pieprzem i odstawiamy na kilka minut.
Krok 2
Brokuła myjemy i siekamy w dość drobne kawałki – dodajemy do kapusty. Wszystkie warzywa mieszamy w misce.
Krok 3
3.Przegotowujemy sos. Majonez mieszamy z jogurtem i sosem sałatkowym. Sosem polewamy sałatkę i mieszamy wszystko.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Sos sałatkowy do mizerii Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chrupiąca surówka z młodej kapusty i brokuła
Wyjątkowo delikatna i chrupiąca surówka z młodej kapusty i brokułów, którą przygotujesz zaledwie w kilkanaście minut. Na początek poszatkowaną młodą kapustę odstawiamy na kilka minut posypaną przyprawami, a następnie mieszamy z drobno pokrojonymi brokułami i przygotowanym wcześniej sosem jogurtowo-majonezowym. Surówka ma zielony kolor, dlatego warto ją serwować w szklanej salaterce – wtedy będzie prezentowała się najlepiej. Aby była bardziej chrupiąca, można do niej dodać ulubione pestki – np. słonecznik, dynię lub siemię lniane – które wcześniej warto uprażyć na suchej patelni. Będzie dobrze komponować się również z gotowanym jajkiem. Sprawdzi się jako dodatek do obiadu albo samodzielne danie. Możesz ją serwować z ulubionym pieczywem (świeżym lub tostowym), serami czy mięsami podawanymi na zimno – szynką gotowaną lub dojrzewającą. W takim zestawieniu będzie świetnie smakować jako kolacja lub szybkie drugie śniadanie. Jej subtelny smak na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom młodej kapusty. Sprawdź nasz przepis i przygotuj tę smaczną surówkę!