Chrupiąca surówka z młodej kapusty i brokuła przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chrupiąca surówka z młodej kapusty i brokuła

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

3

heart
15 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

93 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

93 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

0.5 sztuki

4 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę oczyszczamy z zewnętrznych liści, wycinamy głąb i szatkujemy dość drobno. Oprószamy sola i pieprzem i odstawiamy na kilka minut.

Krok 2

Brokuła myjemy i siekamy w dość drobne kawałki – dodajemy do kapusty. Wszystkie warzywa mieszamy w misce.

Krok 3

3.Przegotowujemy sos. Majonez mieszamy z jogurtem i sosem sałatkowym. Sosem polewamy sałatkę i mieszamy wszystko.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiąca surówka z młodej kapusty i brokuła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiąca surówka z młodej kapusty i brokuła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiąca surówka z młodej kapusty i brokuła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiąca surówka z młodej kapusty i brokuła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiąca surówka z młodej kapusty i brokuła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiąca surówka z młodej kapusty i brokuła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiąca surówka z młodej kapusty i brokuła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiąca surówka z młodej kapusty i brokuła - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiąca surówka z młodej kapusty i brokułaChrupiąca surówka z młodej kapusty i brokuła

Wyjątkowo delikatna i chrupiąca surówka z młodej kapusty i brokułów, którą przygotujesz zaledwie w kilkanaście minut. Na początek poszatkowaną młodą kapustę odstawiamy na kilka minut posypaną przyprawami, a następnie mieszamy z drobno pokrojonymi brokułami i przygotowanym wcześniej sosem jogurtowo-majonezowym. Surówka ma zielony kolor, dlatego warto ją serwować w szklanej salaterce – wtedy będzie prezentowała się najlepiej. Aby była bardziej chrupiąca, można do niej dodać ulubione pestki – np. słonecznik, dynię lub siemię lniane – które wcześniej warto uprażyć na suchej patelni. Będzie dobrze komponować się również z gotowanym jajkiem. Sprawdzi się jako dodatek do obiadu albo samodzielne danie. Możesz ją serwować z ulubionym pieczywem (świeżym lub tostowym), serami czy mięsami podawanymi na zimno – szynką gotowaną lub dojrzewającą. W takim zestawieniu będzie świetnie smakować jako kolacja lub szybkie drugie śniadanie. Jej subtelny smak na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom młodej kapusty. Sprawdź nasz przepis i przygotuj tę smaczną surówkę!