Chrupiąca surówka z młodej kapusty i brokuła
łatwe
93 osoby zapisały

Składniki
0.5 sztuki
0.5 sztuki
4 łyżki
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę oczyszczamy z zewnętrznych liści, wycinamy głąb i szatkujemy dość drobno. Oprószamy sola i pieprzem i odstawiamy na kilka minut.
Krok 2
Brokuła myjemy i siekamy w dość drobne kawałki – dodajemy do kapusty. Wszystkie warzywa mieszamy w misce.
Krok 3
3.Przegotowujemy sos. Majonez mieszamy z jogurtem i sosem sałatkowym. Sosem polewamy sałatkę i mieszamy wszystko.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chrupiąca surówka z młodej kapusty i brokuła
Wyjątkowo delikatna i chrupiąca surówka z młodej kapusty i brokułów, którą przygotujesz zaledwie w kilkanaście minut. Na początek poszatkowaną młodą kapustę odstawiamy na kilka minut posypaną przyprawami, a następnie mieszamy z drobno pokrojonymi brokułami i przygotowanym wcześniej sosem jogurtowo-majonezowym. Surówka ma zielony kolor, dlatego warto ją serwować w szklanej salaterce – wtedy będzie prezentowała się najlepiej. Aby była bardziej chrupiąca, można do niej dodać ulubione pestki – np. słonecznik, dynię lub siemię lniane – które wcześniej warto uprażyć na suchej patelni. Będzie dobrze komponować się również z gotowanym jajkiem. Sprawdzi się jako dodatek do obiadu albo samodzielne danie. Możesz ją serwować z ulubionym pieczywem (świeżym lub tostowym), serami czy mięsami podawanymi na zimno – szynką gotowaną lub dojrzewającą. W takim zestawieniu będzie świetnie smakować jako kolacja lub szybkie drugie śniadanie. Jej subtelny smak na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom młodej kapusty. Sprawdź nasz przepis i przygotuj tę smaczną surówkę!