Tagliatelle z łososiem, zapiekane z przepiórczym jajkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

34 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

44 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

73 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

150 gramów

200 mililitrów

150 mililitrów

6 sztuk

1 sztuka

1 pęczek

20 gramów

1 szczypta

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj do miękkości we wrzącej lekko osolonej wodzie, odcedź. Łososia pokrój w paseczki, cebulę w kostkę, parmezan zetrzyj na tarce w płatki, a bazylię porwij na mniejsze kawałki. Piekarnik nagrzej do 200° C.

Tagliatelle z łososiem, zapiekane z przepiórczym jajkiem - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij pokrojoną cebulę. Dodaj łososia i smaż chwilę, wlej wino i powoli podgrzewaj do momentu odparowania ¾ objętości płynu.

Tagliatelle z łososiem, zapiekane z przepiórczym jajkiem - Krok 2

Krok 3

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj w miseczce ze śmietaną, a następnie wlej na patelnię i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 2-3 minuty.

Tagliatelle z łososiem, zapiekane z przepiórczym jajkiem - Krok 3

Krok 4

Ugotowany makaron przełóż na patelnię, dodaj listki bazylii i wymieszaj. Tak przygotowany makaron przełóż do lekko natłuszczonych kokilek żaroodpornych.

Tagliatelle z łososiem, zapiekane z przepiórczym jajkiem - Krok 4

Krok 5

W każdej porcji makaronu zrób niewielkie wgłębienie i wbij w nie po 1 jajku przepiórczym. Naczynka ustaw na blasze do pieczenia, przykryj aluminiową folią i wstaw do nagrzanego piekarnika – zapiekaj 15 minut. Po tym czasie wyjmij makaron, oprósz go pieprzem, posyp startym serem i podawaj.

Tagliatelle z łososiem, zapiekane z przepiórczym jajkiem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli masz pod ręką świeży tymianek, dodaj go, a potrawa będzie jeszcze bardziej aromatyczna.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle z łososiem, zapiekane z przepiórczym jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle z łososiem, zapiekane z przepiórczym jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle z łososiem, zapiekane z przepiórczym jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle z łososiem, zapiekane z przepiórczym jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle z łososiem, zapiekane z przepiórczym jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle z łososiem, zapiekane z przepiórczym jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle z łososiem, zapiekane z przepiórczym jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle z łososiem, zapiekane z przepiórczym jajkiemTagliatelle z łososiem, zapiekane z przepiórczym jajkiem

Tagliatelle zapiekane z łososiem, przepiórczym jajkiem i sosem szampańskim z bazylią to świetny dowód na to, że zwykły makaron można podać w elegancki i niecodzienny sposób. Ugotuj makaron tagliatelle al dente, by pozostał delikatnie twardy – zmięknie podczas zapiekania w sosie. Przyrządzenie sosu jest bardzo proste – wystarczy, że podsmażysz na patelni kawałki wędzonego łososia, a następnie połączysz je z sosem do tagliatelle, przygotowanym na bazie słodkiej śmietany. Jeśli lubisz rybę doprawioną sokiem z cytryny, skrop nim łososia lub zetrzyj do sosu nieco skórki z tego owocu. Ugotowany wcześniej makaron wymieszaj z sosem, dodaj pieprz, świeże listki bazylii i przełóż do lekko natłuszczonych kokilek. W każdej porcji zrób wgłębienie i wbij w nie po przepiórczym jajku. Jeśli nie masz przepiórczych, użyj kurzych, wybierz jednak te w najmniejszym rozmiarze. Gotowe tagliatelle zapiekane z łososiem posyp płatkami parmezanu albo innego twardego sera, i podawaj. Mamy nadzieję, że spodoba Ci się nasz przepis.