Tagliatelle z łososiem, zapiekane z przepiórczym jajkiem
łatwe
102 osoby zapisały

Składniki
300 gramów
1 opakowanie
150 gramów
200 mililitrów
150 mililitrów
6 sztuk
1 sztuka
1 pęczek
20 gramów
1 szczypta
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj do miękkości we wrzącej lekko osolonej wodzie, odcedź. Łososia pokrój w paseczki, cebulę w kostkę, parmezan zetrzyj na tarce w płatki, a bazylię porwij na mniejsze kawałki. Piekarnik nagrzej do 200° C.

Krok 2
Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij pokrojoną cebulę. Dodaj łososia i smaż chwilę, wlej wino i powoli podgrzewaj do momentu odparowania ¾ objętości płynu.

Krok 3
Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj w miseczce ze śmietaną, a następnie wlej na patelnię i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 2-3 minuty.

Krok 4
Ugotowany makaron przełóż na patelnię, dodaj listki bazylii i wymieszaj. Tak przygotowany makaron przełóż do lekko natłuszczonych kokilek żaroodpornych.

Krok 5
W każdej porcji makaronu zrób niewielkie wgłębienie i wbij w nie po 1 jajku przepiórczym. Naczynka ustaw na blasze do pieczenia, przykryj aluminiową folią i wstaw do nagrzanego piekarnika – zapiekaj 15 minut. Po tym czasie wyjmij makaron, oprósz go pieprzem, posyp startym serem i podawaj.


Dobra rada:
Jeśli masz pod ręką świeży tymianek, dodaj go, a potrawa będzie jeszcze bardziej aromatyczna.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Naturalnie smaczne Tagliatelle z kurczakiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tagliatelle z łososiem, zapiekane z przepiórczym jajkiem
Tagliatelle zapiekane z łososiem, przepiórczym jajkiem i sosem szampańskim z bazylią to świetny dowód na to, że zwykły makaron można podać w elegancki i niecodzienny sposób. Ugotuj makaron tagliatelle al dente, by pozostał delikatnie twardy – zmięknie podczas zapiekania w sosie. Przyrządzenie sosu jest bardzo proste – wystarczy, że podsmażysz na patelni kawałki wędzonego łososia, a następnie połączysz je z sosem do tagliatelle, przygotowanym na bazie słodkiej śmietany. Jeśli lubisz rybę doprawioną sokiem z cytryny, skrop nim łososia lub zetrzyj do sosu nieco skórki z tego owocu. Ugotowany wcześniej makaron wymieszaj z sosem, dodaj pieprz, świeże listki bazylii i przełóż do lekko natłuszczonych kokilek. W każdej porcji zrób wgłębienie i wbij w nie po przepiórczym jajku. Jeśli nie masz przepiórczych, użyj kurzych, wybierz jednak te w najmniejszym rozmiarze. Gotowe tagliatelle zapiekane z łososiem posyp płatkami parmezanu albo innego twardego sera, i podawaj. Mamy nadzieję, że spodoba Ci się nasz przepis.

































