Tagliatelle z łososiem, zapiekane z przepiórczym jajkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tagliatelle z łososiem, zapiekane z przepiórczym jajkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
39 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

55 osób wydrukowało

Pobierz pdf

101 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

150 gramów

200 mililitrów

150 mililitrów

6 sztuk

1 sztuka

1 pęczek

20 gramów

1 szczypta

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj do miękkości we wrzącej lekko osolonej wodzie, odcedź. Łososia pokrój w paseczki, cebulę w kostkę, parmezan zetrzyj na tarce w płatki, a bazylię porwij na mniejsze kawałki. Piekarnik nagrzej do 200° C.

Tagliatelle z łososiem, zapiekane z przepiórczym jajkiem - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij pokrojoną cebulę. Dodaj łososia i smaż chwilę, wlej wino i powoli podgrzewaj do momentu odparowania ¾ objętości płynu.

Tagliatelle z łososiem, zapiekane z przepiórczym jajkiem - Krok 2

Krok 3

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj w miseczce ze śmietaną, a następnie wlej na patelnię i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 2-3 minuty.

Tagliatelle z łososiem, zapiekane z przepiórczym jajkiem - Krok 3

Krok 4

Ugotowany makaron przełóż na patelnię, dodaj listki bazylii i wymieszaj. Tak przygotowany makaron przełóż do lekko natłuszczonych kokilek żaroodpornych.

Tagliatelle z łososiem, zapiekane z przepiórczym jajkiem - Krok 4

Krok 5

W każdej porcji makaronu zrób niewielkie wgłębienie i wbij w nie po 1 jajku przepiórczym. Naczynka ustaw na blasze do pieczenia, przykryj aluminiową folią i wstaw do nagrzanego piekarnika – zapiekaj 15 minut. Po tym czasie wyjmij makaron, oprósz go pieprzem, posyp startym serem i podawaj.

Tagliatelle z łososiem, zapiekane z przepiórczym jajkiem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli masz pod ręką świeży tymianek, dodaj go, a potrawa będzie jeszcze bardziej aromatyczna.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle z łososiem, zapiekane z przepiórczym jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle z łososiem, zapiekane z przepiórczym jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle z łososiem, zapiekane z przepiórczym jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle z łososiem, zapiekane z przepiórczym jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle z łososiem, zapiekane z przepiórczym jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle z łososiem, zapiekane z przepiórczym jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle z łososiem, zapiekane z przepiórczym jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tagliatelle z łososiem, zapiekane z przepiórczym jajkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle z łososiem, zapiekane z przepiórczym jajkiemTagliatelle z łososiem, zapiekane z przepiórczym jajkiem

Tagliatelle zapiekane z łososiem, przepiórczym jajkiem i sosem szampańskim z bazylią to świetny dowód na to, że zwykły makaron można podać w elegancki i niecodzienny sposób. Ugotuj makaron tagliatelle al dente, by pozostał delikatnie twardy – zmięknie podczas zapiekania w sosie. Przyrządzenie sosu jest bardzo proste – wystarczy, że podsmażysz na patelni kawałki wędzonego łososia, a następnie połączysz je z sosem do tagliatelle, przygotowanym na bazie słodkiej śmietany. Jeśli lubisz rybę doprawioną sokiem z cytryny, skrop nim łososia lub zetrzyj do sosu nieco skórki z tego owocu. Ugotowany wcześniej makaron wymieszaj z sosem, dodaj pieprz, świeże listki bazylii i przełóż do lekko natłuszczonych kokilek. W każdej porcji zrób wgłębienie i wbij w nie po przepiórczym jajku. Jeśli nie masz przepiórczych, użyj kurzych, wybierz jednak te w najmniejszym rozmiarze. Gotowe tagliatelle zapiekane z łososiem posyp płatkami parmezanu albo innego twardego sera, i podawaj. Mamy nadzieję, że spodoba Ci się nasz przepis.