Tagliatelle z sosem czosnkowym i grillowanym kurczakiem
łatwe
1820 osób zapisało
Składniki
300 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
100 mililitrów
200 mililitrów
20 gramów
1 szczypta
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Główkę czosnku zawiń w aluminiową folię i wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika na 25 minut. Po tym czasie czosnek obierz, rozgnieć i drobno posiekaj. Natkę oraz cebulę także posiekaj, a ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Krok 2
Pierś osusz papierowym ręcznikiem, skrop oliwą i posyp przyprawą do kurczaka. Pierś usmaż na grillowej patelni (po 4-5 minut z każdej strony), lekko wystudź i pokrój w paski.
Krok 3
Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę, a następnie wlej wino i podgrzewaj do momentu odparowania płynu.
Krok 4
Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj w miseczce ze śmietaną, wlej na patelnię i zagotuj.
Krok 5
Zmniejsz ogień, dodaj do sosu upieczony czosnek, kurczaka oraz posiekaną natkę i gotuj 3 minuty.
Krok 6
Makaron ugotuj we wrzącej lekko osolonej wodzie, odcedź. Następnie przełóż do sosu, dopraw pieprzem i wymieszaj. Gotowy makaron przełóż na talerze, posyp startym serem i udekoruj listkami pietruszki.
Dobra rada:
Zamiast kurczaka możesz użyć innego rodzaju mięsa, np. polędwiczki wieprzowej.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tagliatelle z sosem czosnkowym i grillowanym kurczakiem
Jeśli lubisz makaron z kurczakiem, spróbuj przyrządzić go w nieco bogatszej wersji – w formie tagliatelle z sosem czosnkowym i grillowanym kurczakiem. Żeby sos czosnkowy miał łagodniejszy smak, zrób go z upieczonego warzywa. Dzięki temu stanie się ono delikatnie słodkie i nada potrawie ciekawego posmaku. Sos do tagliatelle przygotuj na bazie śmietany i cebuli, zagotuj i dołącz purée z upieczonego wcześniej czosnku. Dopraw świeżo posiekaną natką pietruszki, a jeśli lubisz – zamień ją na kolendrę. Na koniec dodaj przygotowanego wcześniej kurczaka. Żeby zachować jego smak oraz soczystość, upiecz go na grillu, odpowiednio przyprawiając. Pokrój go w paski i przełóż do sosu. Dobrym sposobem na podanie tagliatelle z sosem czosnkowym i kurczakiem będzie także ułożenie mięsa na porcjach tuż przed zaserwowaniem. Ugotowany al dente makaron wymieszaj jednak z sosem jeszcze przed podaniem – dzięki temu każda nitka będzie nim dokładnie pokryta. Każdą porcję udekoruj świeżą pietruszką. Wypróbuj nasz przepis przy najbliższej okazji!