Tagliatelle z sosem czosnkowym i grillowanym kurczakiem
łatwe
1763 osoby zapisały
Składniki
300 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
100 mililitrów
200 mililitrów
20 gramów
1 szczypta
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Główkę czosnku zawiń w aluminiową folię i wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika na 25 minut. Po tym czasie czosnek obierz, rozgnieć i drobno posiekaj. Natkę oraz cebulę także posiekaj, a ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Krok 2
Pierś osusz papierowym ręcznikiem, skrop oliwą i posyp przyprawą do kurczaka. Pierś usmaż na grillowej patelni (po 4-5 minut z każdej strony), lekko wystudź i pokrój w paski.
Krok 3
Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę, a następnie wlej wino i podgrzewaj do momentu odparowania płynu.
Krok 4
Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj w miseczce ze śmietaną, wlej na patelnię i zagotuj.
Krok 5
Zmniejsz ogień, dodaj do sosu upieczony czosnek, kurczaka oraz posiekaną natkę i gotuj 3 minuty.
Krok 6
Makaron ugotuj we wrzącej lekko osolonej wodzie, odcedź. Następnie przełóż do sosu, dopraw pieprzem i wymieszaj. Gotowy makaron przełóż na talerze, posyp startym serem i udekoruj listkami pietruszki.
Dobra rada:
Zamiast kurczaka możesz użyć innego rodzaju mięsa, np. polędwiczki wieprzowej.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tagliatelle z sosem czosnkowym i grillowanym kurczakiem
Jeśli lubisz makaron z kurczakiem, spróbuj przyrządzić go w nieco bogatszej wersji – w formie tagliatelle z sosem czosnkowym i grillowanym kurczakiem. Żeby sos czosnkowy miał łagodniejszy smak, zrób go z upieczonego warzywa. Dzięki temu stanie się ono delikatnie słodkie i nada potrawie ciekawego posmaku. Sos do tagliatelle przygotuj na bazie śmietany i cebuli, zagotuj i dołącz purée z upieczonego wcześniej czosnku. Dopraw świeżo posiekaną natką pietruszki, a jeśli lubisz – zamień ją na kolendrę. Na koniec dodaj przygotowanego wcześniej kurczaka. Żeby zachować jego smak oraz soczystość, upiecz go na grillu, odpowiednio przyprawiając. Pokrój go w paski i przełóż do sosu. Dobrym sposobem na podanie tagliatelle z sosem czosnkowym i kurczakiem będzie także ułożenie mięsa na porcjach tuż przed zaserwowaniem. Ugotowany al dente makaron wymieszaj jednak z sosem jeszcze przed podaniem – dzięki temu każda nitka będzie nim dokładnie pokryta. Każdą porcję udekoruj świeżą pietruszką. Wypróbuj nasz przepis przy najbliższej okazji!