Makaron w sosie czosnkowym - z kurczakiem | Przepisy.pl pixel

Tagliatelle z sosem czosnkowym i grillowanym kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

82

heart
1862 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1313 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2028 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

100 mililitrów

200 mililitrów

20 gramów

1 szczypta

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Główkę czosnku zawiń w aluminiową folię i wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika na 25 minut. Po tym czasie czosnek obierz, rozgnieć i drobno posiekaj. Natkę oraz cebulę także posiekaj, a ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Tagliatelle z sosem czosnkowym i grillowanym kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Pierś osusz papierowym ręcznikiem, skrop oliwą i posyp przyprawą do kurczaka. Pierś usmaż na grillowej patelni (po 4-5 minut z każdej strony), lekko wystudź i pokrój w paski.

Tagliatelle z sosem czosnkowym i grillowanym kurczakiem - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę, a następnie wlej wino i podgrzewaj do momentu odparowania płynu.

Tagliatelle z sosem czosnkowym i grillowanym kurczakiem - Krok 3

Krok 4

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj w miseczce ze śmietaną, wlej na patelnię i zagotuj.

Tagliatelle z sosem czosnkowym i grillowanym kurczakiem - Krok 4

Krok 5

Zmniejsz ogień, dodaj do sosu upieczony czosnek, kurczaka oraz posiekaną natkę i gotuj 3 minuty.

Tagliatelle z sosem czosnkowym i grillowanym kurczakiem - Krok 5

Krok 6

Makaron ugotuj we wrzącej lekko osolonej wodzie, odcedź. Następnie przełóż do sosu, dopraw pieprzem i wymieszaj. Gotowy makaron przełóż na talerze, posyp startym serem i udekoruj listkami pietruszki.

Tagliatelle z sosem czosnkowym i grillowanym kurczakiem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast kurczaka możesz użyć innego rodzaju mięsa, np. polędwiczki wieprzowej.

2

Opinie o przepisie

  • Alicja Osada

    Alicja Osada , 01.03.2018

    tak bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Osada

    Alicja Osada , 01.03.2018

    Bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle z sosem czosnkowym i grillowanym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle z sosem czosnkowym i grillowanym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle z sosem czosnkowym i grillowanym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle z sosem czosnkowym i grillowanym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle z sosem czosnkowym i grillowanym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle z sosem czosnkowym i grillowanym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle z sosem czosnkowym i grillowanym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tagliatelle z sosem czosnkowym i grillowanym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle z sosem czosnkowym i grillowanym kurczakiemTagliatelle z sosem czosnkowym i grillowanym kurczakiem

Jeśli lubisz makaron z kurczakiem, spróbuj przyrządzić go w nieco bogatszej wersji – w formie tagliatelle z sosem czosnkowym i grillowanym kurczakiem. Taką potrawę z apetytem zjesz na co dzień, ale zyskasz też przepis odpowiedni na bardziej odświętne okazje. Przekonaj się na własnym podniebieniu, jak smaczny jest kurczak z makaronem w sosie śmietanowo-czosnkowym. Nie pożałujesz!

Dla kogo?

Sos do tagliatelle z grillowanym kurczakiem przygotuj na bazie śmietany i cebuli, zagotuj i dołącz purée z upieczonego wcześniej czosnku. Dopraw świeżo posiekaną natką pietruszki, a jeśli lubisz – zamień ją na kolendrę. Jak widać, makaron z kurczakiem w sosie czosnkowym będzie odpowiedni dla osób, które lubią wyrazisty smak. Na koniec dodaj przygotowanego wcześniej kurczaka. 

Na jaką okazję?

Żeby zachować smak oraz soczystość kurczaka, upiecz go na grillu, odpowiednio przyprawiając. Pokrój go w paski i przełóż do sosu. Takie drobne triki sprawiają, że proste składniki zamieniają się w szykowny makaron z sosem czosnkowym, który doskonale sprawdzi się podczas romantycznej kolacji albo niedzielnego obiadu – w miejsce typowego schabowego.

Czy wiesz, że?

Żeby sos czosnkowy do tagliatelle z grillowanym kurczakiem miał łagodniejszy smak, użyj upieczonego warzywa. Dzięki temu stanie się ono delikatnie słodkie i nada potrawie ciekawego smaku. 

Dla urozmaicenia:

Dobrym sposobem na podanie tagliatelle z sosem czosnkowym i kurczakiem będzie także ułożenie mięsa na porcjach tuż przed zaserwowaniem. Ugotowany al dente makaron wymieszaj jednak z sosem jeszcze przed podaniem – dzięki temu każda nitka będzie nim dokładnie pokryta. Każdą porcję udekoruj świeżą pietruszką. Wypróbuj nasz przepis na makaron w sosie czosnkowym przy najbliższej okazji!