Tagliatelle z sosem czosnkowym i grillowanym kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Tagliatelle z sosem czosnkowym i grillowanym kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

77

1586 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1186 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1741 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

100 mililitrów

200 mililitrów

20 gramów

1 szczypta

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Główkę czosnku zawiń w aluminiową folię i wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika na 25 minut. Po tym czasie czosnek obierz, rozgnieć i drobno posiekaj. Natkę oraz cebulę także posiekaj, a ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Tagliatelle z sosem czosnkowym i grillowanym kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Pierś osusz papierowym ręcznikiem, skrop oliwą i posyp przyprawą do kurczaka. Pierś usmaż na grillowej patelni (po 4-5 minut z każdej strony), lekko wystudź i pokrój w paski.

Tagliatelle z sosem czosnkowym i grillowanym kurczakiem - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę, a następnie wlej wino i podgrzewaj do momentu odparowania płynu.

Tagliatelle z sosem czosnkowym i grillowanym kurczakiem - Krok 3

Krok 4

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj w miseczce ze śmietaną, wlej na patelnię i zagotuj.

Tagliatelle z sosem czosnkowym i grillowanym kurczakiem - Krok 4

Krok 5

Zmniejsz ogień, dodaj do sosu upieczony czosnek, kurczaka oraz posiekaną natkę i gotuj 3 minuty.

Tagliatelle z sosem czosnkowym i grillowanym kurczakiem - Krok 5

Krok 6

Makaron ugotuj we wrzącej lekko osolonej wodzie, odcedź. Następnie przełóż do sosu, dopraw pieprzem i wymieszaj. Gotowy makaron przełóż na talerze, posyp startym serem i udekoruj listkami pietruszki.

Tagliatelle z sosem czosnkowym i grillowanym kurczakiem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast kurczaka możesz użyć innego rodzaju mięsa, np. polędwiczki wieprzowej.

2

Opinie o przepisie

  • Alicja Osada

    Alicja Osada , 01.03.2018

    tak bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Osada

    Alicja Osada , 01.03.2018

    Bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle z sosem czosnkowym i grillowanym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle z sosem czosnkowym i grillowanym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle z sosem czosnkowym i grillowanym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle z sosem czosnkowym i grillowanym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle z sosem czosnkowym i grillowanym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle z sosem czosnkowym i grillowanym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle z sosem czosnkowym i grillowanym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle z sosem czosnkowym i grillowanym kurczakiemTagliatelle z sosem czosnkowym i grillowanym kurczakiem

Jeśli lubisz makaron z kurczakiem, spróbuj przyrządzić go w nieco bogatszej wersji – w formie tagliatelle z sosem czosnkowym i grillowanym kurczakiem. Żeby sos czosnkowy miał łagodniejszy smak, zrób go z upieczonego warzywa. Dzięki temu stanie się ono delikatnie słodkie i nada potrawie ciekawego posmaku. Sos do tagliatelle przygotuj na bazie śmietany i cebuli, zagotuj i dołącz purée z upieczonego wcześniej czosnku. Dopraw świeżo posiekaną natką pietruszki, a jeśli lubisz – zamień ją na kolendrę. Na koniec dodaj przygotowanego wcześniej kurczaka. Żeby zachować jego smak oraz soczystość, upiecz go na grillu, odpowiednio przyprawiając. Pokrój go w paski i przełóż do sosu. Dobrym sposobem na podanie tagliatelle z sosem czosnkowym i kurczakiem będzie także ułożenie mięsa na porcjach tuż przed zaserwowaniem. Ugotowany al dente makaron wymieszaj jednak z sosem jeszcze przed podaniem – dzięki temu każda nitka będzie nim dokładnie pokryta. Każdą porcję udekoruj świeżą pietruszką. Wypróbuj nasz przepis przy najbliższej okazji!