Tagliatelle z kaczką – makaron z piersią sous vide | Przepisy.pl pixel

Tagliatelle z piersią z kaczki sous vide i serem Gorgonzola

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

heart
335 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

313 osób wydrukowało

Pobierz pdf

552 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

50 gramów

1 sztuka

200 mililitrów

1 pęczek

1 łyżka

1 łyżeczka

1 szczypta

2 sztuki

2 sztuki

3 sztuki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś kaczki umyj i osusz papierowym ręcznikiem. W miseczce wymieszaj 2 łyżki oliwy, miód, sól, pieprz, liść laurowy oraz ziele angielskie. Ostrym nożem płytko natnij w kratkę skórę kaczki, przełóż do miseczki i wymieszaj z przyprawami, następnie wszystko włóż do woreczka vacuum, dodaj gałązkę tymianku i zamknij próżniowo. Tak przygotowaną pierś gotuj 1,5 godziny w temperaturze 58° C.

Tagliatelle z piersią z kaczki sous vide i serem Gorgonzola - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na rozgrzanej oliwie, dodaj pozostałą gałązkę tymianku. Całość zalej winem i gotuj do momentu odparowania płynu.

Tagliatelle z piersią z kaczki sous vide i serem Gorgonzola - Krok 2

Krok 3

Tagliatelle z kurczakiem Knorr rozmieszaj ze śmietaną, wlej na patelnię i zagotuj. Zmniejsz ogień, dodaj pokruszony ser i gotuj jeszcze 2 minuty.

Tagliatelle z piersią z kaczki sous vide i serem Gorgonzola - Krok 3

Krok 4

Makaron ugotuj al dente, odcedź, a następnie połącz z przygotowanym sosem. Dodaj posiekaną natkę i wymieszaj.

Tagliatelle z piersią z kaczki sous vide i serem Gorgonzola - Krok 4

Krok 5

Ugotowaną pierś kaczki wyjmij z woreczka i oczyść z przypraw. Rozgrzej patelnię i obsmaż pierś z obu stron po 3-4 minuty począwszy od skóry. Po usmażeniu pierś pozostaw na 5 minut, aby mięso „odpoczęło”.

Tagliatelle z piersią z kaczki sous vide i serem Gorgonzola - Krok 5

Krok 6

Przygotowany makaron wyłóż na talerze. Pierś pokrój w cienkie plastry i dekoracyjnie ułóż na makaronie. Danie udekoruj świeżymi ziołami i podawaj.

Tagliatelle z piersią z kaczki sous vide i serem Gorgonzola - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli w domowych warunkach nie masz możliwości przygotowania mięsa w opisany sposób, zamarynuj je zgodnie z przepisem i upiecz pierś kaczki w piekarniku. Najpierw obsmaż ją na rozgrzanej patelni, a następnie dopiecz w piekarniku rozgrzanym do 180° C przez 8-10 min., w zależności od grubości mięsa.

4

Opinie o przepisie

  • Baśka

    Baśka , 18.08.2021

    pytanie: jak się gotuje w temp. 58 stopni?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Paweł Kozdrowski

    Paweł Kozdrowski , 04.03.2018

    Mam termometr do mięsa... Ile ma mieć mięso w środku?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maniac Sztrekson

    Maniac Sztrekson , 10.03.2017

    Wyglada świetnie. Jedyne co mnie trapi, to to że 'sous vide' można przetłumaczyć jak próżnia(z francuzkiego). Sous- pod, vide- pustka :p

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle z piersią z kaczki sous vide i serem Gorgonzola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle z piersią z kaczki sous vide i serem Gorgonzola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle z piersią z kaczki sous vide i serem Gorgonzola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle z piersią z kaczki sous vide i serem Gorgonzola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle z piersią z kaczki sous vide i serem Gorgonzola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle z piersią z kaczki sous vide i serem Gorgonzola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle z piersią z kaczki sous vide i serem Gorgonzola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tagliatelle z piersią z kaczki sous vide i serem Gorgonzola - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle z piersią z kaczki sous vide i serem GorgonzolaTagliatelle z piersią z kaczki sous vide i serem Gorgonzola

Tagliatelle z piersią z kaczki sous vide i serem gorgonzola to wykwintne, a jednocześnie dość łatwe w przygotowaniu danie. Do jego przyrządzenia potrzebny jest jednak woreczek próżniowy i możliwość mierzenia temperatury wody – gotowanie sous vide polega bowiem na gotowaniu bez dostępu powietrza, w stałej, stosunkowo niskiej temperaturze. Jeśli nie masz takiej możliwości, usmaż albo upiecz kaczkę. Jeśli ją gotujesz, podsmaż ją przed samym podaniem, by zarumieniła się jej skórka. Kiedy mięso będzie się gotowało, zrób sos do tagliatelle, z dodatkiem świeżego tymianku i kwaśnej śmietany. Pod koniec gotowania dodaj do niego pokruszony ser gorgonzola albo inny wyrazisty w smaku ser z niebieską pleśnią, np. lazur. Ugotuj makaron i wymieszaj z sosem, a następnie wyłóż na talerze. Na każdej porcji układaj niezbyt grubo pokrojone piersi z kaczki, a całość udekoruj świeżym tymiankiem albo oregano. Tagliatelle z piersią z kaczki sous vide to doskonałe rozwiązanie na uroczysty posiłek. Sprawdź, jak smakuje!