Tagliatelle z grillowanym kurczakiem w sosie z niebieskiego sera
łatwe
1513 osób zapisało

Składniki
300 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 łyżeczka
100 gramów
5 sztuk
1 sztuka
150 mililitrów
100 mililitrów
2 łyżki
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kurczaka osusz papierowym ręcznikiem, skrop oliwą i posyp przyprawą do kurczaka. Następnie usmaż na grillowej patelni z obu stron.

Krok 2
Cebulę pokrój w drobną kostkę, pomidory w cienkie paseczki, a ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Natkę posiekaj.

Krok 3
Na patelni rozgrzej oliwę, przesmaż cebulę. W miseczce wymieszaj zawartość opakowania Knorr z wodą i śmietaną, wlej ją na patelnię i zagotuj. Zmniejsz ogień, dodaj starty ser oraz pomidory. Sos pomidorowy gotuj 3 minuty, mieszając co chwilę.

Krok 4
Makaron ugotuj we wrzącej lekko osolonej wodzie, następnie odcedź. Ugotowany makaron przełóż do sosu i wymieszaj.

Krok 5
Pierś z kurczaka pokrój w cienkie paski. Gotowe danie wyłóż na talerze. Na wierzchu każdej porcji ułóż grillowanego kurczaka i posyp posiekaną natką.


Dobra rada:
Ziołowe grzanki z bagietki będą doskonałym dodatkiem do takiego makaronu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie smaczne Tagliatelle z kurczakiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tagliatelle z grillowanym kurczakiem w sosie z niebieskiego sera
Tagliatelle z grillowanym kurczakiem w sosie z niebieskiego sera to pyszne danie, a w dodatku bardzo uniwersalne. Dzięki temu, że przygotujesz je w krótkim czasie, będzie dobrym wyborem na codzienny obiad, z kolei dzięki dodatkom, takim jak pleśniowy ser i suszone pomidory, sprawdzi się też na uroczyste okazje. Zacznij od przygotowania kurczaka. Natrzyj go przyprawą, by wzbogacić jego smak i usmaż na patelni grillowej. Kiedy mięso będzie się opiekało, przyrządź sos. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki do wykonania jego bazy, zagotuj, a następnie dodaj pokruszony niebieski ser (np. lazur albo gorgonzolę) oraz pokrojone drobno suszone pomidory. Kiedy ser się rozpuści, ugotuj makaron tagliatelle, albo nieco grubszy, pappardelle. Tego typu makarony dobrze pasują do gęstych sosów i mięs w dużych kawałkach. Wymieszaj go z sosem, bez wcześniejszego przelewania go zimną wodą – dzięki temu sos dokładnie oblepi makaron i potrawa będzie smaczniejsza. Wyłóż porcje na talerze, a na każdej z nich ułóż pokrojonego w cienkie paski grillowanego kurczaka. Koniecznie sięgnij po nasz przepis na smaczne tagliatelle.