Tagliatelle z grillowanym kurczakiem w sosie z niebieskiego sera
łatwe
1526 osób zapisało

Składniki
300 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 łyżeczka
100 gramów
5 sztuk
1 sztuka
150 mililitrów
100 mililitrów
2 łyżki
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kurczaka osusz papierowym ręcznikiem, skrop oliwą i posyp przyprawą do kurczaka. Następnie usmaż na grillowej patelni z obu stron.

Krok 2
Cebulę pokrój w drobną kostkę, pomidory w cienkie paseczki, a ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Natkę posiekaj.

Krok 3
Na patelni rozgrzej oliwę, przesmaż cebulę. W miseczce wymieszaj zawartość opakowania Knorr z wodą i śmietaną, wlej ją na patelnię i zagotuj. Zmniejsz ogień, dodaj starty ser oraz pomidory. Sos pomidorowy gotuj 3 minuty, mieszając co chwilę.

Krok 4
Makaron ugotuj we wrzącej lekko osolonej wodzie, następnie odcedź. Ugotowany makaron przełóż do sosu i wymieszaj.

Krok 5
Pierś z kurczaka pokrój w cienkie paski. Gotowe danie wyłóż na talerze. Na wierzchu każdej porcji ułóż grillowanego kurczaka i posyp posiekaną natką.


Dobra rada:
Ziołowe grzanki z bagietki będą doskonałym dodatkiem do takiego makaronu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Naturalnie smaczne Tagliatelle z kurczakiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tagliatelle z grillowanym kurczakiem w sosie z niebieskiego sera
Tagliatelle z grillowanym kurczakiem w sosie z niebieskiego sera to pyszne danie, a w dodatku bardzo uniwersalne. Dzięki temu, że przygotujesz je w krótkim czasie, będzie dobrym wyborem na codzienny obiad, z kolei dzięki dodatkom, takim jak pleśniowy ser i suszone pomidory, sprawdzi się też na uroczyste okazje. Zacznij od przygotowania kurczaka. Natrzyj go przyprawą, by wzbogacić jego smak i usmaż na patelni grillowej. Kiedy mięso będzie się opiekało, przyrządź sos. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki do wykonania jego bazy, zagotuj, a następnie dodaj pokruszony niebieski ser (np. lazur albo gorgonzolę) oraz pokrojone drobno suszone pomidory. Kiedy ser się rozpuści, ugotuj makaron tagliatelle, albo nieco grubszy, pappardelle. Tego typu makarony dobrze pasują do gęstych sosów i mięs w dużych kawałkach. Wymieszaj go z sosem, bez wcześniejszego przelewania go zimną wodą – dzięki temu sos dokładnie oblepi makaron i potrawa będzie smaczniejsza. Wyłóż porcje na talerze, a na każdej z nich ułóż pokrojonego w cienkie paski grillowanego kurczaka. Koniecznie sięgnij po nasz przepis na smaczne tagliatelle.