Tagliatelle z kurkami i kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Tagliatelle z kurkami i kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

300 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

383 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

658 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

4 sztuki

2 łyżeczki

1 sztuka

6 sztuk

3 łyżki

200 mililitrów

3 łyżki

30 gramów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby suszone namocz w 150 ml gorącej wody, przykryj i odstaw na 15 minut. Potem grzyby pokrój w cienkie paseczki, a wywar zachowaj. Kurki oczyść, cebulę pokrój w drobną kostkę, natkę pietruszki posiekaj.

Tagliatelle z kurkami i kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Mięso z kurczaka osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w cienkie paski, a następnie skrop oliwą i posyp przyprawą do kurczaka. Wymieszaj.

Tagliatelle z kurkami i kurczakiem - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej oliwę, przesmaż cebulę oraz pokrojone mięso z kurczaka. Dodaj oba rodzaje grzybów i smaż chwilę razem.

Tagliatelle z kurkami i kurczakiem - Krok 3

Krok 4

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj w miseczce z grzybowym wywarem oraz śmietaną, następnie wlej na patelnię i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj sos przez 3 minuty.

Tagliatelle z kurkami i kurczakiem - Krok 4

Krok 5

Makaron ugotuj we wrzącej lekko osolonej wodzie, następnie odcedź, przełóż do grzybowego sosu i wymieszaj. Na koniec dodaj posiekaną natkę, wyłóż na talerze i posyp startym na płatki serem.

Tagliatelle z kurkami i kurczakiem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli w swojej lodówce masz liście świeżego szpinaku, dodaj je do sosu – będą wspaniale komponować się z grzybami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle z kurkami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle z kurkami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle z kurkami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle z kurkami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle z kurkami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle z kurkami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle z kurkami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle z kurkami i kurczakiemTagliatelle z kurkami i kurczakiem

Tagliatelle z kurczakiem i grzybami leśnymi to szybki sposób na smaczny obiad. Połącz w jednej potrawie włoski makaron i polskie dodatki, a otrzymasz bardzo udane danie. Zacznij od namoczenia suszonych grzybów w wodzie. Najlepiej, by były to podgrzybki, ale sprawdzą się także prawdziwki. Nie wylewaj wody, kiedy grzyby już zmiękną, ponieważ zgromadzi ona wiele aromatu i posłuży jako baza do sosu. Podsmaż pokrojone w długie paski mięso z kurczaka, a następnie dodaj grzyby suszone oraz świeże lub mrożone kurki, i smaż razem przez chwilę. Na bazie wody z suszonych grzybów oraz śmietany przyrządź sos i zalej nim wszystkie składniki. Kiedy zgęstnieje, ugotuj makaron. Jeśli szukasz urozmaicenia, wybierz makaron kolorowy. Będzie pasował także pappardelle, który jest nieco szerszy niż tagliatelle. Makaron dokładnie wymieszaj z sosem i dodatkami. Przed podaniem posyp płatkami twardego sera. Dodaj potrawie nieco koloru, dekorując ją świeżym szpinakiem, bazylią albo zielonym groszkiem. Sprawdź, jak wspaniale smakuje!