Tagliatelle z kurkami i kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

272 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

374 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

653 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

4 sztuki

2 łyżeczki

1 sztuka

6 sztuk

3 łyżki

200 mililitrów

3 łyżki

30 gramów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby suszone namocz w 150 ml gorącej wody, przykryj i odstaw na 15 minut. Potem grzyby pokrój w cienkie paseczki, a wywar zachowaj. Kurki oczyść, cebulę pokrój w drobną kostkę, natkę pietruszki posiekaj.

Tagliatelle z kurkami i kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Mięso z kurczaka osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w cienkie paski, a następnie skrop oliwą i posyp przyprawą do kurczaka. Wymieszaj.

Tagliatelle z kurkami i kurczakiem - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej oliwę, przesmaż cebulę oraz pokrojone mięso z kurczaka. Dodaj oba rodzaje grzybów i smaż chwilę razem.

Tagliatelle z kurkami i kurczakiem - Krok 3

Krok 4

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj w miseczce z grzybowym wywarem oraz śmietaną, następnie wlej na patelnię i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj sos przez 3 minuty.

Tagliatelle z kurkami i kurczakiem - Krok 4

Krok 5

Makaron ugotuj we wrzącej lekko osolonej wodzie, następnie odcedź, przełóż do grzybowego sosu i wymieszaj. Na koniec dodaj posiekaną natkę, wyłóż na talerze i posyp startym na płatki serem.

Tagliatelle z kurkami i kurczakiem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli w swojej lodówce masz liście świeżego szpinaku, dodaj je do sosu – będą wspaniale komponować się z grzybami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle z kurkami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle z kurkami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle z kurkami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle z kurkami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle z kurkami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle z kurkami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle z kurkami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle z kurkami i kurczakiemTagliatelle z kurkami i kurczakiem

Tagliatelle z kurczakiem i grzybami leśnymi to szybki sposób na smaczny obiad. Połącz w jednej potrawie włoski makaron i polskie dodatki, a otrzymasz bardzo udane danie. Zacznij od namoczenia suszonych grzybów w wodzie. Najlepiej, by były to podgrzybki, ale sprawdzą się także prawdziwki. Nie wylewaj wody, kiedy grzyby już zmiękną, ponieważ zgromadzi ona wiele aromatu i posłuży jako baza do sosu. Podsmaż pokrojone w długie paski mięso z kurczaka, a następnie dodaj grzyby suszone oraz świeże lub mrożone kurki, i smaż razem przez chwilę. Na bazie wody z suszonych grzybów oraz śmietany przyrządź sos i zalej nim wszystkie składniki. Kiedy zgęstnieje, ugotuj makaron. Jeśli szukasz urozmaicenia, wybierz makaron kolorowy. Będzie pasował także pappardelle, który jest nieco szerszy niż tagliatelle. Makaron dokładnie wymieszaj z sosem i dodatkami. Przed podaniem posyp płatkami twardego sera. Dodaj potrawie nieco koloru, dekorując ją świeżym szpinakiem, bazylią albo zielonym groszkiem. Sprawdź, jak wspaniale smakuje!