
Składniki
300 gramów
1 sztuka
4 sztuki
1 sztuka
6 sztuk
3 łyżki
300 mililitrów
3 łyżki
30 gramów
1 pęczek
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby suszone namocz w 100 ml gorącej wody, przykryj i odstaw na 15 minut. Potem grzyby pokrój w cienkie paseczki, a wywar zachowaj. Kurki oczyść, cebulę pokrój w drobną kostkę, natkę pietruszki posiekaj.

Krok 2
Mięso z kurczaka osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w cienkie paski, a następnie skrop oliwą. Wymieszaj.

Krok 3
Na patelni rozgrzej oliwę, przesmaż cebulę oraz pokrojone mięso z kurczaka. Dodaj oba rodzaje grzybów i smaż chwilę razem.

Krok 4
Bulion warzywny Knorr rozmieszaj w miseczce z grzybowym wywarem oraz śmietaną, następnie wlej na patelnię i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj sos przez 3 minuty.

Krok 5
Makaron ugotuj we wrzącej lekko osolonej wodzie, następnie odcedź, przełóż do grzybowego sosu i wymieszaj. Na koniec dodaj posiekaną natkę, wyłóż na talerze i posyp startym na płatki serem.


Dobra rada:
Jeśli w swojej lodówce masz liście świeżego szpinaku, dodaj je do sosu – będą wspaniale komponować się z grzybami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tagliatelle z kurkami i kurczakiem
Tagliatelle z kurczakiem i grzybami leśnymi to szybki sposób na smaczny obiad dla całej rodziny. Połącz w jednej potrawie włoski makaron i polskie dodatki, a otrzymasz bardzo udane danie. Sprawdź, jak wspaniale smakuje kombinacja specjałów rodem z Italii z bardziej swojskimi akcentami. Tagliatelle z kurkami w sosie śmietanowym to przepis, do którego wraca się z dużym apetytem.
Dla kogo?
Z przepisem na makaron z kurkami i kurczakiem poradzą sobie nawet mniej wprawieni kucharze. Zacznij od namoczenia suszonych grzybów w wodzie. Najlepiej, by były to podgrzybki, ale sprawdzą się także prawdziwki. Recepturę tę bez problemu dopasujesz do swoich upodobań oraz dostępności poszczególnych składników na tagliatelle z kurkami i kurczakiem.
Na jaką okazję?
Zrobienie smacznego obiadu zajmuje tylko pół godziny, więc tagliatelle z kurkami to doskonały pomysł na szybki posiłek – obiad albo kolację. Podsmaż pokrojone w długie paski mięso z kurczaka, a następnie dodaj do tagliatelle grzyby suszone oraz świeże kurki i smaż razem przez chwilę.
Czy wiesz, że?
Zadbaj o to, by podczas przygotowania makaronu z kurczakiem i kurkami nic się nie zmarnowało. Nie wylewaj wody, kiedy grzyby już zmiękną, ponieważ zgromadzi ona wiele aromatu i posłuży jako baza do kremowego, śmietanowego sosu do tagliatelle z kurkami. Zalej nim wszystkie składniki. Kiedy zgęstnieje, ugotuj makaron.
Dla urozmaicenia:
Jeśli szukasz urozmaicenia, wybierz makaron kolorowy. Będzie pasował także pappardelle, który jest nieco szerszy niż tagliatelle. Makaron dokładnie wymieszaj z sosem i dodatkami. Przed podaniem posyp płatkami twardego sera. Dodaj potrawie nieco koloru, dekorując tagliatelle z kurczakiem i kurkami świeżym szpinakiem, bazylią albo zielonym groszkiem.