
Składniki
300 gramów
1 sztuka
4 sztuki
1 sztuka
6 sztuk
3 łyżki
300 mililitrów
3 łyżki
30 gramów
1 pęczek
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby suszone namocz w 100 ml gorącej wody, przykryj i odstaw na 15 minut. Potem grzyby pokrój w cienkie paseczki, a wywar zachowaj. Kurki oczyść, cebulę pokrój w drobną kostkę, natkę pietruszki posiekaj.

Krok 2
Mięso z kurczaka osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w cienkie paski, a następnie skrop oliwą. Wymieszaj.

Krok 3
Na patelni rozgrzej oliwę, przesmaż cebulę oraz pokrojone mięso z kurczaka. Dodaj oba rodzaje grzybów i smaż chwilę razem.

Krok 4
Bulion warzywny Knorr rozmieszaj w miseczce z grzybowym wywarem oraz śmietaną, następnie wlej na patelnię i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj sos przez 3 minuty.

Krok 5
Makaron ugotuj we wrzącej lekko osolonej wodzie, następnie odcedź, przełóż do grzybowego sosu i wymieszaj. Na koniec dodaj posiekaną natkę, wyłóż na talerze i posyp startym na płatki serem.


Dobra rada:
Jeśli w swojej lodówce masz liście świeżego szpinaku, dodaj je do sosu – będą wspaniale komponować się z grzybami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tagliatelle z kurkami i kurczakiem
Tagliatelle z kurczakiem i grzybami leśnymi to szybki sposób na smaczny obiad dla całej rodziny. Połącz w jednej potrawie włoski makaron i polskie dodatki, a otrzymasz bardzo udane danie. Sprawdź, jak wspaniale smakuje kombinacja specjałów rodem z Italii z bardziej swojskimi akcentami. Tagliatelle z kurkami w sosie śmietanowym to przepis, do którego wraca się z dużym apetytem.
Dla kogo?
Z przepisem na makaron z kurkami i kurczakiem poradzą sobie nawet mniej wprawieni kucharze. Zacznij od namoczenia suszonych grzybów w wodzie. Najlepiej, by były to podgrzybki, ale sprawdzą się także prawdziwki. Recepturę tę bez problemu dopasujesz do swoich upodobań oraz dostępności poszczególnych składników na tagliatelle z kurkami i kurczakiem.
Na jaką okazję?
Zrobienie smacznego obiadu zajmuje tylko pół godziny, więc tagliatelle z kurkami to doskonały pomysł na szybki posiłek – obiad albo kolację. Podsmaż pokrojone w długie paski mięso z kurczaka, a następnie dodaj do tagliatelle grzyby suszone oraz świeże kurki i smaż razem przez chwilę.
Czy wiesz, że?
Zadbaj o to, by podczas przygotowania makaronu z kurczakiem i kurkami nic się nie zmarnowało. Nie wylewaj wody, kiedy grzyby już zmiękną, ponieważ zgromadzi ona wiele aromatu i posłuży jako baza do kremowego, śmietanowego sosu do tagliatelle z kurkami. Zalej nim wszystkie składniki. Kiedy zgęstnieje, ugotuj makaron.
Dla urozmaicenia:
Jeśli szukasz urozmaicenia, wybierz makaron kolorowy. Będzie pasował także pappardelle, który jest nieco szerszy niż tagliatelle. Makaron dokładnie wymieszaj z sosem i dodatkami. Przed podaniem posyp płatkami twardego sera. Dodaj potrawie nieco koloru, dekorując tagliatelle z kurczakiem i kurkami świeżym szpinakiem, bazylią albo zielonym groszkiem.