Tagliatelle z kurkami i kurczakiem w sosie | Przepisy.pl pixel

Tagliatelle z kurkami i kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

heart
483 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

445 osób wydrukowało

Pobierz pdf

827 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

6 sztuk

3 łyżki

300 mililitrów

3 łyżki

30 gramów

1 pęczek

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby suszone namocz w 100 ml gorącej wody, przykryj i odstaw na 15 minut. Potem grzyby pokrój w cienkie paseczki, a wywar zachowaj. Kurki oczyść, cebulę pokrój w drobną kostkę, natkę pietruszki posiekaj.

Tagliatelle z kurkami i kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Mięso z kurczaka osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w cienkie paski, a następnie skrop oliwą. Wymieszaj.

Tagliatelle z kurkami i kurczakiem - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej oliwę, przesmaż cebulę oraz pokrojone mięso z kurczaka. Dodaj oba rodzaje grzybów i smaż chwilę razem.

Tagliatelle z kurkami i kurczakiem - Krok 3

Krok 4

Bulion warzywny Knorr rozmieszaj w miseczce z grzybowym wywarem oraz śmietaną, następnie wlej na patelnię i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj sos przez 3 minuty.

Tagliatelle z kurkami i kurczakiem - Krok 4

Krok 5

Makaron ugotuj we wrzącej lekko osolonej wodzie, następnie odcedź, przełóż do grzybowego sosu i wymieszaj. Na koniec dodaj posiekaną natkę, wyłóż na talerze i posyp startym na płatki serem.

Tagliatelle z kurkami i kurczakiem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli w swojej lodówce masz liście świeżego szpinaku, dodaj je do sosu – będą wspaniale komponować się z grzybami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle z kurkami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle z kurkami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle z kurkami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle z kurkami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle z kurkami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle z kurkami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle z kurkami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tagliatelle z kurkami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle z kurkami i kurczakiemTagliatelle z kurkami i kurczakiem

Tagliatelle z kurczakiem i grzybami leśnymi to szybki sposób na smaczny obiad dla całej rodziny. Połącz w jednej potrawie włoski makaron i polskie dodatki, a otrzymasz bardzo udane danie. Sprawdź, jak wspaniale smakuje kombinacja specjałów rodem z Italii z bardziej swojskimi akcentami. Tagliatelle z kurkami w sosie śmietanowym to przepis, do którego wraca się z dużym apetytem.

Dla kogo?

Z przepisem na makaron z kurkami i kurczakiem poradzą sobie nawet mniej wprawieni kucharze. Zacznij od namoczenia suszonych grzybów w wodzie. Najlepiej, by były to podgrzybki, ale sprawdzą się także prawdziwki. Recepturę tę bez problemu dopasujesz do swoich upodobań oraz dostępności poszczególnych składników na tagliatelle z kurkami i kurczakiem.

Na jaką okazję?

Zrobienie smacznego obiadu zajmuje tylko pół godziny, więc tagliatelle z kurkami to doskonały pomysł na szybki posiłek – obiad albo kolację. Podsmaż pokrojone w długie paski mięso z kurczaka, a następnie dodaj do tagliatelle grzyby suszone oraz świeże kurki i smaż razem przez chwilę.

Czy wiesz, że?

Zadbaj o to, by podczas przygotowania makaronu z kurczakiem i kurkami nic się nie zmarnowało. Nie wylewaj wody, kiedy grzyby już zmiękną, ponieważ zgromadzi ona wiele aromatu i posłuży jako baza do kremowego, śmietanowego sosu do tagliatelle z kurkami. Zalej nim wszystkie składniki. Kiedy zgęstnieje, ugotuj makaron.

Dla urozmaicenia:

Jeśli szukasz urozmaicenia, wybierz makaron kolorowy. Będzie pasował także pappardelle, który jest nieco szerszy niż tagliatelle. Makaron dokładnie wymieszaj z sosem i dodatkami. Przed podaniem posyp płatkami twardego sera. Dodaj potrawie nieco koloru, dekorując tagliatelle z kurczakiem i kurkami świeżym szpinakiem, bazylią albo zielonym groszkiem.