Zapiekane tagliatelle z kurczakiem, jajkiem i szczypiorem
łatwe
3004 osoby zapisały
Składniki
250 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
4 sztuki
1 sztuka
5 sztuk
0.5 pęczka
200 mililitrów
1 szczypta
3 łyżki
20 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj do miękkości we wrzącej lekko osolonej wodzie. Odcedź. Pierś z kurczaka pokrój w cienkie paski, cebulę pokrój w drobną kostkę, pomidory w paski, a ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę i dodaj pokrojoną pierś z kurczaka oraz pomidory. Smaż 5 minut.
Krok 2
Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj ze śmietaną i wlej na patelnię. Sos doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 3 minuty.
Krok 3
Ugotowany makaron wymieszaj z sosem. Żaroodporne jednoporcjowe naczynka natłuść lekko oliwą, a następnie do każdego z nich nałóż porcję makaronu.
Krok 4
Na wierzch każdej porcji wbij jajko. Naczynia przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika. Zapiekaj 20 minut. Przed podaniem posyp pieprzem oraz pokrojonym szczypiorem.
Dobra rada:
Wierzch zapiekanek możesz posypać startym żółtym serem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekane tagliatelle z kurczakiem, jajkiem i szczypiorem
Jeśli lubisz makaronowe zapiekanki, wypróbuj przepis na zapiekane tagliatelle z kurczakiem, jajkiem i szczypiorem. To danie, które bardzo efektownie będzie prezentowało się na stole, dzięki temu, że przyrządza się je w pojedynczych naczyniach, a wierzch każdej porcji pokryty jest zapieczonym jajkiem. Zacznij od podsmażenia kurczaka. Pokrój go na niewielkie kawałki. Na bazie słodkiej śmietany przygotuj sos do tagliatelle i wymieszaj go z pokrojonymi w cienkie paski suszonymi pomidorami oraz usmażonym już mięsem, a następnie całość połącz z makaronem. Wybierz dowolny kolor tagliatelle – ciekawy efekt uzyskasz, używając np. barwionego pomidorami czerwonego makaronu. Przełóż wszystko do wysmarowanych tłuszczem niewielkich miseczek żaroodpornych, wbij po jednym jajku do każdej z nich, i zapiecz. Przed podaniem posyp żółtym serem, a także posiekanym szczypiorkiem albo koperkiem. Zapiekane tagliatelle z kurczakiem, jajkiem i szczypiorem to sposób nie tylko na pyszny obiad, ale także oryginalną kolację. Spróbuj i podziel się opinią.