Zapiekane tagliatelle z kurczakiem, jajkiem i szczypiorem
łatwe
3999 osób zapisało

Składniki
250 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
4 sztuki
1 sztuka
5 sztuk
0.5 pęczka
200 mililitrów
1 szczypta
3 łyżki
20 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj do miękkości we wrzącej lekko osolonej wodzie. Odcedź. Pierś z kurczaka pokrój w cienkie paski, cebulę pokrój w drobną kostkę, pomidory w paski, a ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę i dodaj pokrojoną pierś z kurczaka oraz pomidory. Smaż 5 minut.

Krok 2
Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj ze śmietaną i wlej na patelnię. Sos doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 3 minuty.

Krok 3
Ugotowany makaron wymieszaj z sosem. Żaroodporne jednoporcjowe naczynka natłuść lekko oliwą, a następnie do każdego z nich nałóż porcję makaronu.

Krok 4
Na wierzch każdej porcji wbij jajko i posyp żółtym serem. Naczynia przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika. Zapiekaj 20 minut. Przed podaniem posyp pieprzem oraz pokrojonym szczypiorem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Naturalnie smaczne Tagliatelle z kurczakiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekane tagliatelle z kurczakiem, jajkiem i szczypiorem
Jeśli lubisz makaronowe zapiekanki, wypróbuj przepis na zapiekane tagliatelle z kurczakiem, jajkiem i szczypiorem. To danie, które bardzo efektownie będzie prezentowało się na stole, dzięki temu, że przyrządza się je w pojedynczych naczyniach, a wierzch każdej porcji pokryty jest zapieczonym jajkiem. Zacznij od podsmażenia kurczaka. Pokrój go na niewielkie kawałki. Na bazie słodkiej śmietany przygotuj sos do tagliatelle i wymieszaj go z pokrojonymi w cienkie paski suszonymi pomidorami oraz usmażonym już mięsem, a następnie całość połącz z makaronem. Wybierz dowolny kolor tagliatelle – ciekawy efekt uzyskasz, używając np. barwionego pomidorami czerwonego makaronu. Przełóż wszystko do wysmarowanych tłuszczem niewielkich miseczek żaroodpornych, wbij po jednym jajku do każdej z nich, i zapiecz. Przed podaniem posyp żółtym serem, a także posiekanym szczypiorkiem albo koperkiem. Zapiekane tagliatelle z kurczakiem, jajkiem i szczypiorem to sposób nie tylko na pyszny obiad, ale także oryginalną kolację. Spróbuj i podziel się opinią.