Zapiekanka tagliatelle z kurczakiem - z makaronem | Przepisy.pl pixel

Zapiekane tagliatelle z kurczakiem, jajkiem i szczypiorem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

119

heart
1496 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1828 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3999 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

5 sztuk

0.5 pęczka

200 mililitrów

1 szczypta

3 łyżki

20 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj do miękkości we wrzącej lekko osolonej wodzie. Odcedź. Pierś z kurczaka pokrój w cienkie paski, cebulę pokrój w drobną kostkę, pomidory w paski, a ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę i dodaj pokrojoną pierś z kurczaka oraz pomidory. Smaż 5 minut.

Zapiekane tagliatelle z kurczakiem,  jajkiem i szczypiorem - Krok 1

Krok 2

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj ze śmietaną i wlej na patelnię. Sos doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 3 minuty.

Zapiekane tagliatelle z kurczakiem,  jajkiem i szczypiorem - Krok 2

Krok 3

Ugotowany makaron wymieszaj z sosem. Żaroodporne jednoporcjowe naczynka natłuść lekko oliwą, a następnie do każdego z nich nałóż porcję makaronu.

Zapiekane tagliatelle z kurczakiem,  jajkiem i szczypiorem - Krok 3

Krok 4

Na wierzch każdej porcji wbij jajko i posyp żółtym serem. Naczynia przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika. Zapiekaj 20 minut. Przed podaniem posyp pieprzem oraz pokrojonym szczypiorem.

Zapiekane tagliatelle z kurczakiem,  jajkiem i szczypiorem - Krok 4
5

Opinie o przepisie

  • kiko

    kiko , 27.04.2022

    bardzo fajne :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Inga

    Inga , 02.12.2021

    Można czymś zastąpić suszone pomidory?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Marcin  Mackiewicz

    Marcin Mackiewicz , 27.01.2020

    Super.. Szybkie do przyrządzenia no i fajnie smakuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pyla Gernand

    Pyla Gernand , 26.05.2018

    Fantastyczne danie :) proste i smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane tagliatelle z kurczakiem,  jajkiem i szczypiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane tagliatelle z kurczakiem,  jajkiem i szczypiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane tagliatelle z kurczakiem,  jajkiem i szczypiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane tagliatelle z kurczakiem,  jajkiem i szczypiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane tagliatelle z kurczakiem,  jajkiem i szczypiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane tagliatelle z kurczakiem,  jajkiem i szczypiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane tagliatelle z kurczakiem,  jajkiem i szczypiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane tagliatelle z kurczakiem,  jajkiem i szczypiorem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekane tagliatelle z kurczakiem,  jajkiem i szczypioremZapiekane tagliatelle z kurczakiem, jajkiem i szczypiorem

Jeśli lubisz makaronowe zapiekanki, wypróbuj przepis na zapiekane tagliatelle z kurczakiem, jajkiem i szczypiorem. To danie, które bardzo efektownie będzie prezentowało się na stole, dzięki temu, że przyrządza się je w pojedynczych naczyniach, a wierzch każdej porcji pokryty jest zapieczonym jajkiem. Zacznij od podsmażenia kurczaka. Pokrój go na niewielkie kawałki. Na bazie słodkiej śmietany przygotuj sos do tagliatelle i wymieszaj go z pokrojonymi w cienkie paski suszonymi pomidorami oraz usmażonym już mięsem, a następnie całość połącz z makaronem. Wybierz dowolny kolor tagliatelle – ciekawy efekt uzyskasz, używając np. barwionego pomidorami czerwonego makaronu. Przełóż wszystko do wysmarowanych tłuszczem niewielkich miseczek żaroodpornych, wbij po jednym jajku do każdej z nich, i zapiecz. Przed podaniem posyp żółtym serem, a także posiekanym szczypiorkiem albo koperkiem. Zapiekane tagliatelle z kurczakiem, jajkiem i szczypiorem to sposób nie tylko na pyszny obiad, ale także oryginalną kolację. Spróbuj i podziel się opinią.