Zapiekane tagliatelle z kurczakiem, jajkiem i szczypiorem
łatwe
4021 osób zapisało

Składniki
250 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
4 sztuki
1 sztuka
5 sztuk
0.5 pęczka
100 mililitrów
400 mililitrów
1 szczypta
3 łyżki
20 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj do miękkości we wrzącej lekko osolonej wodzie. Odcedź. Pierś z kurczaka pokrój w cienkie paski, cebulę pokrój w drobną kostkę, pomidory w paski, a ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę i dodaj pokrojoną pierś z kurczaka oraz pomidory. Smaż 5 minut.

Krok 2
Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj ze śmietaną i wodą, wlej na patelnię. Sos doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 2-3 minuty.

Krok 3
Ugotowany makaron wymieszaj z sosem. Żaroodporne jednoporcjowe naczynka natłuść lekko oliwą, a następnie do każdego z nich nałóż porcję makaronu.

Krok 4
Na wierzch każdej porcji wbij jajko i posyp żółtym serem. Naczynia przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Zapiekaj 20 minut. Przed podaniem posyp pieprzem oraz pokrojonym szczypiorem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekane tagliatelle z kurczakiem, jajkiem i szczypiorem
Jeśli lubisz makaronowe zapiekanki, wypróbuj przepis na zapiekane tagliatelle z kurczakiem, jajkiem i szczypiorem. To danie, które bardzo efektownie będzie prezentowało się na stole, dzięki temu, że przyrządza się je w pojedynczych naczyniach, a wierzch każdej porcji pokryty jest zapieczonym jajkiem. Zacznij od podsmażenia kurczaka. Pokrój go na niewielkie kawałki. Na bazie słodkiej śmietany przygotuj sos do tagliatelle i wymieszaj go z pokrojonymi w cienkie paski suszonymi pomidorami oraz usmażonym już mięsem, a następnie całość połącz z makaronem. Wybierz dowolny kolor tagliatelle – ciekawy efekt uzyskasz, używając np. barwionego pomidorami czerwonego makaronu. Przełóż wszystko do wysmarowanych tłuszczem niewielkich miseczek żaroodpornych, wbij po jednym jajku do każdej z nich, i zapiecz. Przed podaniem posyp żółtym serem, a także posiekanym szczypiorkiem albo koperkiem. Zapiekane tagliatelle z kurczakiem, jajkiem i szczypiorem to sposób nie tylko na pyszny obiad, ale także oryginalną kolację. Spróbuj i podziel się opinią.