Zapiekane tagliatelle z kurczakiem, jajkiem i szczypiorem
łatwe
4033 osoby zapisały

Składniki
250 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
4 sztuki
1 sztuka
5 sztuk
0.5 pęczka
100 mililitrów
400 mililitrów
1 szczypta
3 łyżki
20 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj do miękkości we wrzącej lekko osolonej wodzie. Odcedź. Pierś z kurczaka pokrój w cienkie paski, cebulę pokrój w drobną kostkę, pomidory w paski, a ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę i dodaj pokrojoną pierś z kurczaka oraz pomidory. Smaż 5 minut.

Krok 2
Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj ze śmietaną i wodą, wlej na patelnię. Sos doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 2-3 minuty.

Krok 3
Ugotowany makaron wymieszaj z sosem. Żaroodporne jednoporcjowe naczynka natłuść lekko oliwą, a następnie do każdego z nich nałóż porcję makaronu.

Krok 4
Na wierzch każdej porcji wbij jajko i posyp żółtym serem. Naczynia przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Zapiekaj 20 minut. Przed podaniem posyp pieprzem oraz pokrojonym szczypiorem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekane tagliatelle z kurczakiem, jajkiem i szczypiorem
Jeśli lubisz makaronowe zapiekanki, wypróbuj przepis na zapiekane tagliatelle z kurczakiem, jajkiem i szczypiorem. To danie, które bardzo efektownie będzie prezentowało się na stole, dzięki temu, że przyrządza się je w pojedynczych naczyniach, a wierzch każdej porcji pokryty jest zapieczonym jajkiem. Zacznij od podsmażenia kurczaka. Pokrój go na niewielkie kawałki. Na bazie słodkiej śmietany przygotuj sos do tagliatelle i wymieszaj go z pokrojonymi w cienkie paski suszonymi pomidorami oraz usmażonym już mięsem, a następnie całość połącz z makaronem. Wybierz dowolny kolor tagliatelle – ciekawy efekt uzyskasz, używając np. barwionego pomidorami czerwonego makaronu. Przełóż wszystko do wysmarowanych tłuszczem niewielkich miseczek żaroodpornych, wbij po jednym jajku do każdej z nich, i zapiecz. Przed podaniem posyp żółtym serem, a także posiekanym szczypiorkiem albo koperkiem. Zapiekane tagliatelle z kurczakiem, jajkiem i szczypiorem to sposób nie tylko na pyszny obiad, ale także oryginalną kolację. Spróbuj i podziel się opinią.