
Składniki
100 gramów
1 opakowanie
200 gramów
1 opakowanie
200 mililitrów
100 gramów
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną i 300 ml wody.

Krok 2
Szynkę pokrój w cienkie paski i wrzuć na patelnię. Dodaj kukurydzę i surowy makaron.

Krok 3
Dodaj wcześniej przygotowany Fix, duś 3 minuty, zdejmij z patelni i wsyp połowę sera.

Krok 4
Całość umieść w naczyniu żaroodpornym i posyp pozostałym serem. Naczynie przykryj dokładnie folią aluminiową i piecz całość przez 45 minut w temperaturze 250 °C. Na 5 minut przez końcem pieczenia zdejmij folię.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Serowa zapiekanka makaronowa
Kiedy ostatnio na twoim stole gościła zapiekanka? Dania z piekarnika nie kończą się wyłącznie na pieczonym mięsie – przypomnij sobie o tym z zapiekanką serową z makaronem! Jej dwa podstawowe składniki to ser i makaron. Do przygotowania sosu, który wypełni naczynie i połączy wszystkie składniki, wystarczy śmietana, woda oraz fix do makaronu z brokułami.
Dla kogo?
Zapiekanka makaronowa serowa jest łatwa w przygotowaniu, więc mogą się za nią zabrać początkujący kucharze. To także świetny przepis na obiad w mniej niż godzinę – zapiekanka makaronowo-serowa zasmakuje ci tak bardzo, że wrócisz do niego jeszcze nie raz.
Na jaką okazję?
Jeśli nie masz pomysłu na obiad, śmiało postaw na ten przepis. Do zapiekanki serowej z makaronem nie potrzebujesz wielu składników, a większość z nich znajdziesz w najbliższym sklepie.
Czy wiesz, że?
Podawaj zapiekankę serową z makaronem, gdy ostygnie, a sos stężenie i połączy wszystkie składniki w zwartą całość. Inaczej porcja zapiekanki się rozpadnie i trudno będzie ją nałożyć!
Dla urozmaicenia:
Zwieńczeniem zapiekanki makaronowej serowej są dodatki, czyli szynka pokrojona w paski i kukurydza. Możesz swobodnie z nimi eksperymentować – może zechcesz zamienić szynkę na kiełbasę lub boczek i dodać do niej inne warzywa, np. zielony groszek. Podrzucamy ci także jeszcze inny pomysł – co powiesz na zmianę sera na inny rodzaj? Zapiekanka makaronowo-serowa będzie smakować doskonale także z innymi rodzajami makaronu – świderkami lub muszlami.