Tagliatelle z cukinią - makaron: z pomidorami | Przepisy.pl pixel

Tagliatelle z cukinią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

heart
509 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

266 osób wydrukowało

Pobierz pdf

341 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

1 opakowanie

500 gramów

3 sztuki

1 szczypta

1 łyżka

1 łyżka

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i osusz cukinię, po czym pokrój wzdłuż na grube paski, usuwając część z pestkami. Suszone pomidory również pokrój w paski.

Krok 2

Wrzuć cukinię na rozgrzaną oliwę i podsmaż na złoty kolor, następnie dodaj pomidora i duś przez około 3 minuty.

Krok 3

Rozmieszaj Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr w 300 mililitrach wody. Dodaj go do podsmażonych warzyw i dosyp szczyptę chilli, po czym gotuj przez kolejne 3 minuty.

Krok 4

Podawaj danie z makaronem tagliatelle, skropione octem balsamicznym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tagliatelle z cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle z cukiniąTagliatelle z cukinią

Tagliatelle to rodzaj włoskiego makaronu w kształcie długich, płaskich wstążek, który podawany jest najczęściej z różnego rodzaju gęstymi sosami. Aby przygotować smaczne danie, wystarczy kilka dobrze dobranych składników. Idealnym dodatkiem do makaronu są podsmażone warzywa – użyj cukinii oraz suszonych pomidorów i przekonaj się, jak wyśmienicie komponują się z tagliatelle. Pomidory w suszonej wersji mają bardziej intensywny smak niż świeże, zwartą konsystencję i dodają daniu lekkiej kwaskowatości. Jeśli chcesz nadać całości intensywniejszego charakteru, użyj pomidorów w zalewie z ostrymi dodatkami, np. chili lub czosnkiem. Sos rozmieszaj z wodą i dolej do warzyw, by po chwili gotowania odpowiednio zagęścić całość. Tagliatelle ugotuj al dente i wymieszaj z wymienionymi w przepisie składnikami. Na końcu skrop potrawę octem balsamicznym. Możesz także posypać porcje świeżo zmielonym pieprzem lub odrobiną chili, albo udekorować bazylią. Przygotuj znakomite tagliatelle z cukinią i podziel się z nami swoją opinią w komentarzu.