Tagliatelle Carbonara z kurczakiem w sosie - przepis | Przepisy.pl pixel

Tagliatelle Carbonara z soczystym kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

63

heart
929 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

741 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1212 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 sztuki

1 sztuka

100 mililitrów

150 mililitrów

4 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi posyp przyprawą Knorr i skrop oliwą. Następnie na patelni połóż kawałek pergaminu i smaż na nim mięso na średnim ogniu przez 3 minuty z każdej strony.

Krok 2

Zawartość opakowania Fix Knorr rozmieszaj z wodą i śmietaną. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 1 minutę.

Krok 3

Usmażone piersi pokrój w nieduże kawałki.

Krok 4

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź.

Krok 5

Ugotowany makaron i kawałki kurczaka wymieszaj z sosem, a następnie zagotuj. Gotowy makaron wyłóż na talerze i udekoruj gałązką rozmarynu. Podawaj z chrupiącą grzanką.

2

Opinie o przepisie

  • A

    A , 01.07.2024

    Ile gramów kurczaka?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle Carbonara z soczystym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle Carbonara z soczystym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle Carbonara z soczystym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle Carbonara z soczystym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle Carbonara z soczystym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle Carbonara z soczystym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle Carbonara z soczystym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tagliatelle Carbonara z soczystym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle Carbonara z soczystym kurczakiemTagliatelle Carbonara z soczystym kurczakiem

Uwielbiamy makarony! Ten włoski przysmak od lat podbija serca ludzi na całym świecie, a kombinacji z jego udziałem można wymieniać bez liku. Jakie są Twoje ulubione? My polecamy niezawodny przepis na tagliatelle carbonara z kurczakiem. To połączenie, które sprawdzi się świetnie i ciężko będzie znaleźć osobę, której ono nie zasmakuje!

Dla kogo?

Makaron carbonara z kurczakiem jest daniem dla wszystkich tych, którzy lubią makarony w połączeniu z ciekawymi sosami. Zachwyceni będą również wielbiciele włoskich smaków, które z łatwością można ugotować we własnym domu.

Na jaką okazję?

Na obiad z rodziną albo romantyczną kolację z drugą połówką. Spaghetti carbonara z kurczakiem przyrządzić możesz także dla dzieci.

Czy wiesz, że?

Legenda głosi, że tagliatelle zostało stworzone w okresie renesansu przez szefa kuchni, zainspirowanego fryzurą Lukrecji d’Este, ułożoną z okazji jej ślubu.

Dla urozmaicenia

Tagliatlle carbonara uzupełnić możesz odrobiną tartego parmezanu lub innego sera, za którym przepadasz.