Kurczak z kremowym sosem z warzywami: zapiekany | Przepisy.pl pixel

Kremowy kurczak z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

heart
253 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

455 osób wydrukowało

Pobierz pdf

723 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

1 sztuka

200 mililitrów

1 sztuka

100 gramów

1 pęczek

200 mililitrów

15 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron al dente.

Krok 2

Rozgrzej olej na patelni i smaż pokrojoną w dużą kostkę pierś z kurczaka, aż mięso będzie brązowe.

Krok 3

Dodaj na patelnię pokrojoną w paski paprykę, pościnane różyczki z brokułu, pokrojone w plastry pieczarki i smaż kolejne 5 minut.

Krok 4

Rozpuść zawartość opakowania Fix Knorr w mleku wymieszanym z 200 mililitrami wody i zagotuj, aż sos zgęstnieje.

Krok 5

Przełóż kurczaka do garnka z sosem i duś przez kolejne 5-10 minut, mieszając od czasu do czasu, po czym dodaj szczypiorek.

Krok 6

Podawaj makaron polany sosem.

2

Opinie o przepisie

  • Marek Templer

    Marek Templer , 18.10.2018

    pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • justyna kaplanowsla

    justyna kaplanowsla , 02.02.2016

    pycha :)))

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremowy kurczak z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremowy kurczak z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremowy kurczak z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremowy kurczak z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremowy kurczak z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremowy kurczak z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremowy kurczak z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kremowy kurczak z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kremowy kurczak z warzywami Kremowy kurczak z warzywami

Drobiowe mięso połączone z orientalnym sosem, wyrazistymi warzywami i makaronem fusilli to propozycja na smaczny, prosty do wykonania obiad. Kurczaka pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, aż zyska złotobrązowy kolor. Dodaj do niego paprykę, różyczki brokułów i pieczarki. W osobnym garnku przyrządź sos orientalny na mleku i kiedy będzie gotowy dorzuć do niego mięso i warzywa. Duś całość przez jakiś czas, a następnie dopraw szczypiorkiem i ewentualnie świeżo mielonym pieprzem. Z innych przypraw pasować będą też: ciemny sos sojowy, kolendra, pieprz kajeński lub słodka papryka. Kiedy sos z mięsem i warzywami będzie już gotowy, wymieszaj go z ugotowanym wcześniej makaronem. Danie posyp też prażonym sezamem. Sam sos można uzupełnić także innymi warzywami, np. marchewką, porem lub zieloną fasolką. Potrawa będzie doskonale komponować się również z ryżem, najlepiej brązowym. Jako ciepła kolacja sprawdzi się z kawałkiem świeżego pieczywa lub waflami ryżowymi. Jeśli szukasz przepisu na kremowego kurczaka z warzywami, zobacz jak go przygotować.