Kremowy kurczak z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kremowy kurczak z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

heart
253 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

445 osób wydrukowało

Pobierz pdf

703 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

1 sztuka

200 mililitrów

1 sztuka

100 gramów

1 pęczek

200 mililitrów

15 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron al dente.

Krok 2

Rozgrzej olej na patelni i smaż pokrojoną w dużą kostkę pierś z kurczaka, aż mięso będzie brązowe.

Krok 3

Dodaj na patelnię pokrojoną w paski paprykę, pościnane różyczki z brokułu, pokrojone w plastry pieczarki i smaż kolejne 5 minut.

Krok 4

Rozpuść zawartość opakowania Fix Knorr w mleku wymieszanym z 200 mililitrami wody i zagotuj, aż sos zgęstnieje.

Krok 5

Przełóż kurczaka do garnka z sosem i duś przez kolejne 5-10 minut, mieszając od czasu do czasu, po czym dodaj szczypiorek.

Krok 6

Podawaj makaron polany sosem.

2

Opinie o przepisie

  • Marek Templer

    Marek Templer , 18.10.2018

    pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • justyna kaplanowsla

    justyna kaplanowsla , 02.02.2016

    pycha :)))

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremowy kurczak z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremowy kurczak z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremowy kurczak z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremowy kurczak z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremowy kurczak z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremowy kurczak z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremowy kurczak z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kremowy kurczak z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kremowy kurczak z warzywami Kremowy kurczak z warzywami

Drobiowe mięso połączone z orientalnym sosem, wyrazistymi warzywami i makaronem fusilli to propozycja na smaczny, prosty do wykonania obiad. Kurczaka pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, aż zyska złotobrązowy kolor. Dodaj do niego paprykę, różyczki brokułów i pieczarki. W osobnym garnku przyrządź sos orientalny na mleku i kiedy będzie gotowy dorzuć do niego mięso i warzywa. Duś całość przez jakiś czas, a następnie dopraw szczypiorkiem i ewentualnie świeżo mielonym pieprzem. Z innych przypraw pasować będą też: ciemny sos sojowy, kolendra, pieprz kajeński lub słodka papryka. Kiedy sos z mięsem i warzywami będzie już gotowy, wymieszaj go z ugotowanym wcześniej makaronem. Danie posyp też prażonym sezamem. Sam sos można uzupełnić także innymi warzywami, np. marchewką, porem lub zieloną fasolką. Potrawa będzie doskonale komponować się również z ryżem, najlepiej brązowym. Jako ciepła kolacja sprawdzi się z kawałkiem świeżego pieczywa lub waflami ryżowymi. Jeśli szukasz przepisu na kremowego kurczaka z warzywami, zobacz jak go przygotować.