Makaron z sosem serowym, brokułami i szynką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z sosem serowym, brokułami i szynką

Autor: nataliaaaxp

ratingratingratingratingrating

1

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 opakowanie

3 łyżki

3 łyżki

10 plastrów

3 szklanki

1 szczypta

1 szczypta

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj osobno brokuły i makaron w osolonej wodzie.

Krok 2

Rozpuść na patelni masło, dodaj szynkę i podsmaż.

Krok 3

Do masła i szynki wsyp ok. 3 łyżki mąki ( tak jak się robi zasmażkę). Następnie dodaj mleko. Masa szybko zgęstniej. Trzeba stopniowo dodawać mleka ucierając grudki drewnianą łyżką. Dodawać tyle mleka aż powstanie jednolita masa.

Krok 4

Do sosu na patelni dodaj sól. pieprz, posiekane ząbki czosnku. Na sam koniec dodaj do sosu na patelni starty grubo ser żółty. Gotuj aż ser się rozpuści.

Krok 5

Ugotowane brokuły grubo posiekaj i wrzuć do dużego garnka. Dodaj makaron i sos z patelni. Smacznego !

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z sosem serowym, brokułami i szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z sosem serowym, brokułami i szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z sosem serowym, brokułami i szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z sosem serowym, brokułami i szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z sosem serowym, brokułami i szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z sosem serowym, brokułami i szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z sosem serowym, brokułami i szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z sosem serowym, brokułami i szynką  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Grzybowy krupnik
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej