Makaron z sosem serowym, brokułami i szynką
łatwe
13 osób zapisało

Składniki
1 opakowanie
1 opakowanie
3 łyżki
3 łyżki
10 plastrów
3 szklanki
1 szczypta
1 szczypta
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj osobno brokuły i makaron w osolonej wodzie.
Krok 2
Rozpuść na patelni masło, dodaj szynkę i podsmaż.
Krok 3
Do masła i szynki wsyp ok. 3 łyżki mąki ( tak jak się robi zasmażkę). Następnie dodaj mleko. Masa szybko zgęstniej. Trzeba stopniowo dodawać mleka ucierając grudki drewnianą łyżką. Dodawać tyle mleka aż powstanie jednolita masa.
Krok 4
Do sosu na patelni dodaj sól. pieprz, posiekane ząbki czosnku. Na sam koniec dodaj do sosu na patelni starty grubo ser żółty. Gotuj aż ser się rozpuści.
Krok 5
Ugotowane brokuły grubo posiekaj i wrzuć do dużego garnka. Dodaj makaron i sos z patelni. Smacznego !
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej