Duszone pałki z kurczaka w sosie własnym - udka | Przepisy.pl pixel

Duszone pałki z kurczaka w sosie własnym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

171

855 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1817 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6525 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

0.5 sztuki

250 gramów

1 sztuka

5 łyżek

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pałki z kurczaka obsmaż na oleju, aż będą rumiane z każdej strony.

Duszone pałki z kurczaka w sosie własnym - Krok 1

Krok 2

Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i dodaj do kurczaka. Smaż kolejne kilka minut.

Duszone pałki z kurczaka w sosie własnym - Krok 2

Krok 3

Całą zawartość patelni przełóż do większego garnka i wlej do kurczaka 0,5l wody.

Duszone pałki z kurczaka w sosie własnym - Krok 3

Krok 4

Ziemniaki pokrój w kostkę o boku 2 cm i dodaj do mięsa.

Duszone pałki z kurczaka w sosie własnym - Krok 4

Krok 5

Dodaj kostkę Knorr i duś aż wszystko będzie miękkie. Pod koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Duszone pałki z kurczaka w sosie własnym - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sosu możesz dodać 2 łyżki śmietany.

14

Opinie o przepisie

  • Sylwia Bartczak-Szutarska

    Sylwia Bartczak-Szutarska , 25.05.2022

    Rewelacja!!!! szybko i pysznie ale ziemniaki zrobiłam osobno i sosik ze śmietaną trochę zaprawiłam mąką gdyż sos wydawał mi się zbyt rzadki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ali

    Ali , 05.02.2022

    Ale wynalazek WOW !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magena Cy-Monek

    Magena Cy-Monek , 22.10.2019

    Ziemniaki chyba można osobno ugotować i polać tym sosem...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Guźniczak

    Katarzyna Guźniczak , 14.06.2019

    Pyszne, ale wody to powinno być 0,5 l i lepiej zrobić to na dużej patelni, czy w rondlu - zamiast w garnku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga  Sroka

    Jadwiga Sroka , 04.06.2019

    miałam na obiad b.dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Woszczyna

    Agata Woszczyna , 14.09.2017

    za duzo wody, wychodzi zupa a nie sos

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela  Grabowska

    Izabela Grabowska , 15.02.2017

    A po co te ziemniaki w tym sosie? Nie da się bez nich??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elisabeth Steen

    Elisabeth Steen , 26.01.2017

    dobre pytanie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Filipiak-Staniek

    Marta Filipiak-Staniek , 10.01.2017

    Witam,a resztę mięsa z cwiartek też można udusić z udkami?czy się pogryza

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Filipiak-Staniek

    Marta Filipiak-Staniek , 10.01.2017

    Witam,a można też użyć reszty mięsa która została z cwiartek?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Sobania

    Grazyna Sobania , 16.11.2016

    Lubie cos nowego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 01.11.2016

    Masz rację Maju, wkradł się mały błąd, bo chodziło nam o podudzia :) Dziękujemy za czujność!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maja Maria Kopia

    Maja Maria Kopia , 01.11.2016

    Jo tu widza pałki a nie udka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Olban

    Małgorzata Olban , 02.10.2016

    Miałam dzisiaj na obiad ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • SexDrugs Androll

    SexDrugs Androll , 02.10.2016

    1,5 litra wody ? Really ??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil Długowski

    Kamil Długowski , 30.08.2016

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszone pałki z kurczaka w sosie własnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszone pałki z kurczaka w sosie własnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszone pałki z kurczaka w sosie własnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszone pałki z kurczaka w sosie własnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszone pałki z kurczaka w sosie własnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszone pałki z kurczaka w sosie własnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszone pałki z kurczaka w sosie własnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Duszone pałki z kurczaka w sosie własnym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszone pałki z kurczaka w sosie własnymDuszone pałki z kurczaka w sosie własnym

Kurczak pojawia się w kuchniach często i pod różnymi postaciami. Delikatne mięso świetnie nadaje się do grillowania i robienia kuszących szaszłyków. Z drobiowych piersi pierwszorzędnie wychodzą kotlety. Pieczony w całości kurczak w sosie własnym jest z kolei bardzo efektownym specjałem, którym można zaimponować każdemu. Tym razem proponujemy zrobienie duszonych pałek z kurczaka jako pomysł na prosty, ale bardzo smaczny posiłek.

Dla kogo? Jeśli cenisz dania, w których obok kawałka soczystego mięsa pojawia się również aromatyczny sos, duszone podudzia z kurczaka z pewnością przypadną ci do gustu.

Na jaką okazję? W przepisie na pałki z kurczaka w sosie własnym znajdziesz powszechnie dostępne produkty, więc jego wykonanie nie wymaga skomplikowanych manewrów i biegania po sklepach w celu skompletowania wszystkich potrzebnych składników. Pałki z kurczaka w sosie to pyszne danie, idealne na co dzień!

Czy wiesz, że? Przed przystąpieniem do przyrządzenia pałek z kurczaka duszonych w garnku, mięso możesz zamarynować w oliwie z oliwek z dodatkiem słodkiej i pikantnej papryki, pieprzu oraz ziół prowansalskich. Niech duszone udka z kurczaka spędzą w aromatycznej zalewie przynajmniej 2 godziny.

Dla urozmaicenia: Duszone podudzia z kurczaka możesz serwować również z ryżem lub kaszą. Do pałek z kurczaka w sosie przygotuj surówkę ze startej marchewki albo buraczków na gorąco.