Duszone pałki z kurczaka w sosie własnym - udka | Przepisy.pl pixel

Duszone pałki z kurczaka w sosie własnym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

173

heart
859 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1832 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6561 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

0.5 sztuki

250 gramów

1 sztuka

5 łyżek

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pałki z kurczaka obsmaż na oleju, aż będą rumiane z każdej strony.

Duszone pałki z kurczaka w sosie własnym - Krok 1

Krok 2

Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i dodaj do kurczaka. Smaż kolejne kilka minut.

Duszone pałki z kurczaka w sosie własnym - Krok 2

Krok 3

Całą zawartość patelni przełóż do większego garnka i wlej do kurczaka 0,5l wody.

Duszone pałki z kurczaka w sosie własnym - Krok 3

Krok 4

Ziemniaki pokrój w kostkę o boku 2 cm i dodaj do mięsa.

Duszone pałki z kurczaka w sosie własnym - Krok 4

Krok 5

Dodaj kostkę Knorr i duś aż wszystko będzie miękkie. Pod koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Duszone pałki z kurczaka w sosie własnym - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sosu możesz dodać 2 łyżki śmietany.

14

Opinie o przepisie

  • Sylwia Bartczak-Szutarska

    Sylwia Bartczak-Szutarska , 25.05.2022

    Rewelacja!!!! szybko i pysznie ale ziemniaki zrobiłam osobno i sosik ze śmietaną trochę zaprawiłam mąką gdyż sos wydawał mi się zbyt rzadki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ali

    Ali , 05.02.2022

    Ale wynalazek WOW !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magena Cy-Monek

    Magena Cy-Monek , 22.10.2019

    Ziemniaki chyba można osobno ugotować i polać tym sosem...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Guźniczak

    Katarzyna Guźniczak , 14.06.2019

    Pyszne, ale wody to powinno być 0,5 l i lepiej zrobić to na dużej patelni, czy w rondlu - zamiast w garnku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga  Sroka

    Jadwiga Sroka , 04.06.2019

    miałam na obiad b.dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Woszczyna

    Agata Woszczyna , 14.09.2017

    za duzo wody, wychodzi zupa a nie sos

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela  Grabowska

    Izabela Grabowska , 15.02.2017

    A po co te ziemniaki w tym sosie? Nie da się bez nich??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elisabeth Steen

    Elisabeth Steen , 26.01.2017

    dobre pytanie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Filipiak-Staniek

    Marta Filipiak-Staniek , 10.01.2017

    Witam,a resztę mięsa z cwiartek też można udusić z udkami?czy się pogryza

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Filipiak-Staniek

    Marta Filipiak-Staniek , 10.01.2017

    Witam,a można też użyć reszty mięsa która została z cwiartek?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Sobania

    Grazyna Sobania , 16.11.2016

    Lubie cos nowego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 01.11.2016

    Masz rację Maju, wkradł się mały błąd, bo chodziło nam o podudzia :) Dziękujemy za czujność!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maja Maria Kopia

    Maja Maria Kopia , 01.11.2016

    Jo tu widza pałki a nie udka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Olban

    Małgorzata Olban , 02.10.2016

    Miałam dzisiaj na obiad ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • SexDrugs Androll

    SexDrugs Androll , 02.10.2016

    1,5 litra wody ? Really ??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil Długowski

    Kamil Długowski , 30.08.2016

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszone pałki z kurczaka w sosie własnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszone pałki z kurczaka w sosie własnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszone pałki z kurczaka w sosie własnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszone pałki z kurczaka w sosie własnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszone pałki z kurczaka w sosie własnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszone pałki z kurczaka w sosie własnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszone pałki z kurczaka w sosie własnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Duszone pałki z kurczaka w sosie własnym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszone pałki z kurczaka w sosie własnymDuszone pałki z kurczaka w sosie własnym

Kurczak pojawia się w kuchniach często i pod różnymi postaciami. Delikatne mięso świetnie nadaje się do grillowania i robienia kuszących szaszłyków. Z drobiowych piersi pierwszorzędnie wychodzą kotlety. Pieczony w całości kurczak w sosie własnym jest z kolei bardzo efektownym specjałem, którym można zaimponować każdemu. Tym razem proponujemy zrobienie duszonych pałek z kurczaka jako pomysł na prosty, ale bardzo smaczny posiłek.

Dla kogo? Jeśli cenisz dania, w których obok kawałka soczystego mięsa pojawia się również aromatyczny sos, duszone podudzia z kurczaka z pewnością przypadną ci do gustu.

Na jaką okazję? W przepisie na pałki z kurczaka w sosie własnym znajdziesz powszechnie dostępne produkty, więc jego wykonanie nie wymaga skomplikowanych manewrów i biegania po sklepach w celu skompletowania wszystkich potrzebnych składników. Pałki z kurczaka w sosie to pyszne danie, idealne na co dzień!

Czy wiesz, że? Przed przystąpieniem do przyrządzenia pałek z kurczaka duszonych w garnku, mięso możesz zamarynować w oliwie z oliwek z dodatkiem słodkiej i pikantnej papryki, pieprzu oraz ziół prowansalskich. Niech duszone udka z kurczaka spędzą w aromatycznej zalewie przynajmniej 2 godziny.

Dla urozmaicenia: Duszone podudzia z kurczaka możesz serwować również z ryżem lub kaszą. Do pałek z kurczaka w sosie przygotuj surówkę ze startej marchewki albo buraczków na gorąco.