Duszone pałki z kurczaka w sosie własnym
łatwe
5720 osób zapisało
Składniki
2 sztuki
0.5 sztuki
250 gramów
1 sztuka
5 łyżek
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pałki z kurczaka obsmaż na oleju, aż będą rumiane z każdej strony.
Krok 2
Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i dodaj do kurczaka. Smaż kolejne kilka minut.
Krok 3
Całą zawartość patelni przełóż do większego garnka i wlej do kurczaka 1,5l wody.
Krok 4
Ziemniaki pokrój w kostkę o boku 2 cm i dodaj do mięsa.
Krok 5
Dodaj kostkę Knorr i duś aż wszystko będzie miękkie. Pod koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Dobra rada:
Do sosu możesz dodać 2 łyżki śmietany.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Duszone pałki z kurczaka w sosie własnym
Kurczak pojawia się w kuchniach często i pod różnymi postaciami. Delikatne mięso świetnie nadaje się do grillowania i robienia kuszących szaszłyków. Z drobiowych piersi pierwszorzędnie wychodzą kotlety. Pieczony w całości kurczak w sosie własnym jest z kolei bardzo efektownym specjałem, którym można zaimponować każdemu. Tym razem proponujemy zrobienie duszonych pałek z kurczaka jako pomysł na prosty, ale bardzo smaczny posiłek.
Dla kogo? Jeśli cenisz dania, w których obok kawałka soczystego mięsa pojawia się również aromatyczny sos, duszone podudzia z kurczaka z pewnością przypadną ci do gustu.
Na jaką okazję? W przepisie na pałki z kurczaka w sosie własnym znajdziesz powszechnie dostępne produkty, więc jego wykonanie nie wymaga skomplikowanych manewrów i biegania po sklepach w celu skompletowania wszystkich potrzebnych składników. Pałki z kurczaka w sosie to pyszne danie, idealne na co dzień!
Czy wiesz, że? Przed przystąpieniem do przyrządzenia pałek z kurczaka duszonych w garnku, mięso możesz zamarynować w oliwie z oliwek z dodatkiem słodkiej i pikantnej papryki, pieprzu oraz ziół prowansalskich. Niech duszone udka z kurczaka spędzą w aromatycznej zalewie przynajmniej 2 godziny.
Dla urozmaicenia: Duszone podudzia z kurczaka możesz serwować również z ryżem lub kaszą. Do pałek z kurczaka w sosie przygotuj surówkę ze startej marchewki albo buraczków na gorąco.