Char siu – przepis na wieprzowinę po kantońsku w sosie
Czym jest char siu? Pod tą nazwą kryje się specyficzny sposób przygotowania mięsa, wywodzący się z regionu Kanton w Chinach. Sprawdźcie, jak przygotować char siu i z czym je podawać.
Wieprzowina char siu – skąd się wywodzi?
Chińskie danie char siu jest zaliczane do kategorii siu mei, czyli mięs pieczonych nad otwartym ogniem. Upieczone w ten sposób mięso ma słodko-słony smak i jest częściowo skarmelizowane. Kiedyś potrawa była przygotowywana z różnych rodzajów mięsa, a obecnie najpopularniejsza jest wersja z wieprzowiną.
Nazwa potrawy składa się z dwóch słów: „cha” oznaczającego „widelec” oraz „siu”, które tłumaczy się jako „pieczenie”. Przepis na char siu wywodzi się z kuchni chińskiej, dokładnie z południa tego kraju, ale dzięki imigrantom z Makau i Hongkongu rozprzestrzenił się po całym świecie. Potrawę podaje się najczęściej z makaronem, ryżem lub jako nadzienie do bułeczek bao.
Char siu – przepis
Do przygotowania potrawy potrzebujecie 500 g wieprzowiny (najlepiej polędwicy lub karkówki), ćwierć kubka sosu hoisin, po łyżce sosu sojowego i ostrygowego, 2 łyżki wina lub sherry, 2 łyżki miodu lub cukru oraz łyżeczkę przyprawy Pięć Smaków.
Mięso pokrójcie na paski i włóżcie do żaroodpornego naczynia. W miseczce połączcie wszystkie składniki sosu char siu i zalejcie nim mięso, a następnie wstawcie je do lodówki na co najmniej 2-3 godziny. Piekarnik rozgrzejcie do 200°C. Ułóżcie mięso na ruszcie i pieczcie je przez 20 minut, a w połowie czasu obróćcie. Podawajcie na gorąco z ryżem lub pieczywem i z surówką z kapusty.
Komentarze (0)