Przepisy na Wieprzowina

458 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (458)

Kotleciki z jajek a la carbonara
ratingratingratingratingrating

453

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 20 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Kurczak po zbójnicku zapiekany w ziemniakach
ratingratingratingratingrating

411

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Jeśli lubisz delikatne w smaku mięso drobiowe, koniecznie wypróbuj przepis na kurczaka po zbójnic...
Roladki z szynki
ratingratingratingratingrating

611

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Apetyczne roladki z szynki, wypełnione kremowym, serowym nadzieniem, to prawdziwa poezja smaku. M...
Duszona karkówka w sosie własnym z cebulą
ratingratingratingratingrating

674

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Gdy zbliża się niedzielny, uroczysty obiad dla rodziny, zachwyć podniebienia swoich gości i przyr...
Sałatka Szefa
ratingratingratingratingrating

368

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Masz pod ręką świeże warzywa? Zainspiruj się i przyrządź smaczną sałatkę. Sięgnij przede wszystki...
Sałatka z szynką i ogórkiem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

391

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Połączenie sera oraz szynki występuje często w wielu daniach, np. w tostach, kanapkach, na pizzy...
Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera
ratingratingratingratingrating

330

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera to dobra alternatywa dla jego klasycz...
Zrazy kasztelańskie
ratingratingratingratingrating

313

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Do przygotowania zrazów kasztelańskich potrzebne jest mięso wołowe bez kości, najlepiej rostbef...
Golonka w piwie
ratingratingratingratingrating

305

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Golonka w piwie to kultowe, mistrzowskie danie – kto raz jej spróbuje, zakocha się w jej smakuj b...
Pieczony schab z ziołowym nadzieniem i sosem pieczarkowym
ratingratingratingratingrating

250

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Chcesz urozmaicić swoje menu lub szukasz sposobu na pyszny obiad? Pieczony schab z ziołowym nadzi...
Mac and cheese z szynką
ratingratingratingratingrating

178

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 20 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Siekanka
ratingratingratingratingrating

174

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli lubisz proste połączenie mięsa i ziemniaków, sprawdź naszą propozycję na siekankę. Jest to...
Golonka po bawarsku
ratingratingratingratingrating

188

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Wyśmienite miękkie mięso z warzywami duszone do perfekcji w aromatycznym rosole czyli golonka po...
Bogracz tradycyjny
ratingratingratingratingrating

218

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Spośród wielu dań jednogarnkowych to inspirowany kuchnią węgierską bogracz jest tym, które na pol...
Zrazy z karkówki
ratingratingratingratingrating

141

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zrazy z karkówki z żurawinowym nadzieniem to idealna potrawa na rodzinny, niedzielny obiad, ale s...
Pieczony schab z chrzanowym sosem
ratingratingratingratingrating

131

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Kruche mięso polane wyrazistym sosem i pachnące majerankiem – to dobra propozycja na uroczysty ob...
Duszone golonki w kapuście kiszonej
ratingratingratingratingrating

244

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Golonka to nic innego jak przednia lub tylna część tuszy wieprzowej z kością lub bez, z której ot...
Zupa ziemniaczana z boczkiem, pieczarkami i grzankami
ratingratingratingratingrating

79

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Przepis na zupę ziemniaczaną z boczkiem, pieczarkami i grzankami to dobry sposób na proste, a jed...
Domowy gulasz z kopytkami - VIDEO
ratingratingratingratingrating

95

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Są takie dania, które już samym swoim wyglądem, nie mówiąc już o rewelacyjnym smaku, potrafią prz...
Placki po węgiersku
ratingratingratingratingrating

116

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Chrupiące placki ziemniaczane z gulaszem, czyli tak zwane placki po węgiersku, znaleźć można w me...
Muffinki ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

112

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Wypróbuj przepis na wytrawne muffinki z serem feta i szpinakiem. Jest to klasyczne połączenie sło...
Zrazy schabowe duszone w cebulce
ratingratingratingratingrating

111

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zrazy to potrawa z podsmażonego mięsa, duszonego wraz z warzywami i aromatycznymi przyprawami. Je...
Żeberka pieczone
ratingratingratingratingrating

156

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Aromatyczne żeberka marynowane w musztardowo-ziołowym sosie podawane z włoszczyzną to propozycja...
Pieczony schab pod pierzynką z majonezu
ratingratingratingratingrating

97

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Połączenie soczystego mięsa z delikatnym smakiem grzybów i chrupiącą serowo-orzechową posypką będ...
Zupa seczuańska
ratingratingratingratingrating

72

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Zupa seczuańska to jedno z popularniejszych dań kuchni azjatyckiej, które dzięki temu przepisowi...
Bogracz
ratingratingratingratingrating

122

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Nieco tajemniczo brzmiąca nazwa bogracz, to jednak nic innego, jak rodzaj kociołka, w którym zgod...
Pieczona karkówka w sosie rozmarynowym
ratingratingratingratingrating

84

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Rozmaryn to przyprawa o mocnym, nieco sosnowym smaku z nutką imbiru. Sprawdzi się do przygotowani...
Roladki wieprzowe
ratingratingratingratingrating

104

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Wyśmienite roladki z polędwiczki wieprzowej z doskonałym farszem to propozycja wykwintnego oraz p...
Eskalopki zapiekane z mozzarellą
ratingratingratingratingrating

31

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Eskalopki zapiekane z mozzarellą to doskonała propozycja, zwłaszcza dla tych, którzy lubią intens...
Bogracz z kluseczkami
ratingratingratingratingrating

114

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Węgierski bogracz pełen warzyw, w tym nieodzownej papryki oraz słodkich pomidorów i z kawałkami s...
Zapiekanka z kurczakiem, mozarellą i pomidorami
ratingratingratingratingrating

95

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Wersja tej zapiekanki z kurczakiem, mozzarellą i pomidorami na pewno przypadnie Ci do gustu. Zwła...

Ciekawostki i porady

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - WieprzowinaWieprzowina

Letnie grillowanie nie byłoby tym samym bez kawałków soczystej karkówki. Tak samo niedzielny obiad w wielu domach nadal odbywa się pod znakiem legendarnego już schabowego. Wielu smakoszów z utęsknieniem czeka na specjalną okazję, by przygotować swoją ulubioną golonkę. Tradycyjne wydania wieprzowiny mają całe rzesze fanów, ale warto wspomnieć, że w ostatnich latach ten gatunek mięsa zrobił się niezwykle modny, co owocuje ogromną liczbą nowych przepisów. Skosztujcie i wybierzcie swoje ulubione!

Dla kogo?

Prawdziwie mięsna uczta bez wieprzowiny? To się nie może udać! Niech nie kojarzy się jednak wyłącznie ze staropolskimi biesiadami, w czasie których stoły uginały się pod ciężarem jadła. Polędwiczki wieprzowe trafiają w gusta najbardziej wymagających krytyków kulinarnych. Wieprzowina może być naprawdę wykwintna! Na nowo powinni odkryć ją kucharze, którzy szukają w kuchniach powiewu świeżości. Spróbujcie przepisów na pulled pork, czyli szarpaną wieprzowinę. Hit najmodniejszych knajpek!

Na jaką okazję?

Wieprzowina często pojawia się w codziennych posiłkach ze względu na stosunkowo krótki czas przygotowania. Prawdopodobnie przez to uznawana jest za składnik dość pospolity. Pora zerwać z tą etykietką, mięso wieprzowe to bowiem nie tylko schabowy i kiełbaski na grilla. Nadaje się na przyjęcie w stylu azjatyckim. Z wieprzowiny przygotujecie efektownie wyglądające roladki z różnorodnym nadzieniem. Wieloskładnikowe zapiekanki zachwycają smakiem i kolorami.

Czy wiesz, że?

Historia tradycyjnego schabowego jest krótsza, niż mogłoby się wydawać. Pierwsze przepisy pojawiły się dopiero w XIX wieku. Kotlet stanowił tańszy odpowiednik sznycla wiedeńskiego z cielęciny.

Dla urozmaicenia:

Czy można podać danie związane ze street foodem na proszoną kolację? Można, o ile będzie to maczanka po krakowsku z wieprzowiną. Mówi się, że jest przodkiem popularnych burgerów. Składa się z bułki oraz soczystych kawałków karkówki, ewentualnie schabu. W tradycyjnych recepturach doprawia się ją dużą ilością kminku.