Przepisy na Wieprzowina
454 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej
Wieprzowina
Letnie grillowanie nie byłoby tym samym bez kawałków soczystej karkówki. Tak samo niedzielny obiad w wielu domach nadal odbywa się pod znakiem legendarnego już schabowego. Wielu smakoszów z utęsknieniem czeka na specjalną okazję, by przygotować swoją ulubioną golonkę. Tradycyjne wydania wieprzowiny mają całe rzesze fanów, ale warto wspomnieć, że w ostatnich latach ten gatunek mięsa zrobił się niezwykle modny, co owocuje ogromną liczbą nowych przepisów. Skosztujcie i wybierzcie swoje ulubione!
Dla kogo?
Prawdziwie mięsna uczta bez wieprzowiny? To się nie może udać! Niech nie kojarzy się jednak wyłącznie ze staropolskimi biesiadami, w czasie których stoły uginały się pod ciężarem jadła. Polędwiczki wieprzowe trafiają w gusta najbardziej wymagających krytyków kulinarnych. Wieprzowina może być naprawdę wykwintna! Na nowo powinni odkryć ją kucharze, którzy szukają w kuchniach powiewu świeżości. Spróbujcie przepisów na pulled pork, czyli szarpaną wieprzowinę. Hit najmodniejszych knajpek!
Na jaką okazję?
Wieprzowina często pojawia się w codziennych posiłkach ze względu na stosunkowo krótki czas przygotowania. Prawdopodobnie przez to uznawana jest za składnik dość pospolity. Pora zerwać z tą etykietką, mięso wieprzowe to bowiem nie tylko schabowy i kiełbaski na grilla. Nadaje się na przyjęcie w stylu azjatyckim. Z wieprzowiny przygotujecie efektownie wyglądające roladki z różnorodnym nadzieniem. Wieloskładnikowe zapiekanki zachwycają smakiem i kolorami.
Czy wiesz, że?
Historia tradycyjnego schabowego jest krótsza, niż mogłoby się wydawać. Pierwsze przepisy pojawiły się dopiero w XIX wieku. Kotlet stanowił tańszy odpowiednik sznycla wiedeńskiego z cielęciny.
Dla urozmaicenia:
Czy można podać danie związane ze street foodem na proszoną kolację? Można, o ile będzie to maczanka po krakowsku z wieprzowiną. Mówi się, że jest przodkiem popularnych burgerów. Składa się z bułki oraz soczystych kawałków karkówki, ewentualnie schabu. W tradycyjnych recepturach doprawia się ją dużą ilością kminku.