Przepisy na Wieprzowina
454 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (454)
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejWieprzowina
Letnie grillowanie nie byłoby tym samym bez kawałków soczystej karkówki. Tak samo niedzielny obiad w wielu domach nadal odbywa się pod znakiem legendarnego już schabowego. Wielu smakoszów z utęsknieniem czeka na specjalną okazję, by przygotować swoją ulubioną golonkę. Tradycyjne wydania wieprzowiny mają całe rzesze fanów, ale warto wspomnieć, że w ostatnich latach ten gatunek mięsa zrobił się niezwykle modny, co owocuje ogromną liczbą nowych przepisów. Skosztujcie i wybierzcie swoje ulubione!
Dla kogo?
Prawdziwie mięsna uczta bez wieprzowiny? To się nie może udać! Niech nie kojarzy się jednak wyłącznie ze staropolskimi biesiadami, w czasie których stoły uginały się pod ciężarem jadła. Polędwiczki wieprzowe trafiają w gusta najbardziej wymagających krytyków kulinarnych. Wieprzowina może być naprawdę wykwintna! Na nowo powinni odkryć ją kucharze, którzy szukają w kuchniach powiewu świeżości. Spróbujcie przepisów na pulled pork, czyli szarpaną wieprzowinę. Hit najmodniejszych knajpek!
Na jaką okazję?
Wieprzowina często pojawia się w codziennych posiłkach ze względu na stosunkowo krótki czas przygotowania. Prawdopodobnie przez to uznawana jest za składnik dość pospolity. Pora zerwać z tą etykietką, mięso wieprzowe to bowiem nie tylko schabowy i kiełbaski na grilla. Nadaje się na przyjęcie w stylu azjatyckim. Z wieprzowiny przygotujecie efektownie wyglądające roladki z różnorodnym nadzieniem. Wieloskładnikowe zapiekanki zachwycają smakiem i kolorami.
Czy wiesz, że?
Historia tradycyjnego schabowego jest krótsza, niż mogłoby się wydawać. Pierwsze przepisy pojawiły się dopiero w XIX wieku. Kotlet stanowił tańszy odpowiednik sznycla wiedeńskiego z cielęciny.
Dla urozmaicenia:
Czy można podać danie związane ze street foodem na proszoną kolację? Można, o ile będzie to maczanka po krakowsku z wieprzowiną. Mówi się, że jest przodkiem popularnych burgerów. Składa się z bułki oraz soczystych kawałków karkówki, ewentualnie schabu. W tradycyjnych recepturach doprawia się ją dużą ilością kminku.