Dania i potrawy z wieprzowiny | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Wieprzowina

454 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - WieprzowinaWieprzowina

Letnie grillowanie nie byłoby tym samym bez kawałków soczystej karkówki. Tak samo niedzielny obiad w wielu domach nadal odbywa się pod znakiem legendarnego już schabowego. Wielu smakoszów z utęsknieniem czeka na specjalną okazję, by przygotować swoją ulubioną golonkę. Tradycyjne wydania wieprzowiny mają całe rzesze fanów, ale warto wspomnieć, że w ostatnich latach ten gatunek mięsa zrobił się niezwykle modny, co owocuje ogromną liczbą nowych przepisów. Skosztujcie i wybierzcie swoje ulubione!

Dla kogo?

Prawdziwie mięsna uczta bez wieprzowiny? To się nie może udać! Niech nie kojarzy się jednak wyłącznie ze staropolskimi biesiadami, w czasie których stoły uginały się pod ciężarem jadła. Polędwiczki wieprzowe trafiają w gusta najbardziej wymagających krytyków kulinarnych. Wieprzowina może być naprawdę wykwintna! Na nowo powinni odkryć ją kucharze, którzy szukają w kuchniach powiewu świeżości. Spróbujcie przepisów na pulled pork, czyli szarpaną wieprzowinę. Hit najmodniejszych knajpek!

Na jaką okazję?

Wieprzowina często pojawia się w codziennych posiłkach ze względu na stosunkowo krótki czas przygotowania. Prawdopodobnie przez to uznawana jest za składnik dość pospolity. Pora zerwać z tą etykietką, mięso wieprzowe to bowiem nie tylko schabowy i kiełbaski na grilla. Nadaje się na przyjęcie w stylu azjatyckim. Z wieprzowiny przygotujecie efektownie wyglądające roladki z różnorodnym nadzieniem. Wieloskładnikowe zapiekanki zachwycają smakiem i kolorami.

Czy wiesz, że?

Historia tradycyjnego schabowego jest krótsza, niż mogłoby się wydawać. Pierwsze przepisy pojawiły się dopiero w XIX wieku. Kotlet stanowił tańszy odpowiednik sznycla wiedeńskiego z cielęciny.

Dla urozmaicenia:

Czy można podać danie związane ze street foodem na proszoną kolację? Można, o ile będzie to maczanka po krakowsku z wieprzowiną. Mówi się, że jest przodkiem popularnych burgerów. Składa się z bułki oraz soczystych kawałków karkówki, ewentualnie schabu. W tradycyjnych recepturach doprawia się ją dużą ilością kminku.