Zupa ziemniaczana z boczkiem, pieczarkami i grzankami
łatwe
3288 osób zapisało

Składniki
300 gramów
2 sztuki
0.5 sztuki
1 sztuka
100 gramów
50 gramów
2 łyżki
100 mililitrów
4 sztuki
1 szczypta
0.5 łyżeczki
1.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę oraz pora pokrój drobno i przesmaż w garnku na maśle, dodaj gałkę i tymianek. Ziemniaki pokrój w kostkę, dodaj do garnka i duś wszystko razem przez kilka minut.
Krok 2
Żeby uzyskać aromatyczny, esencjonalny bulion do garnka wlej 1,5 l wody i dopraw kostkami rosołowymi. Zupę gotuj do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie. Po tym czasie dodaj śmietanę, a następnie wszystko zmiksuj na gładki krem.
Krok 3
Boczek pokrój na mniejsze kawałki i przesmaż na suchej, rozgrzanej patelni. Dodaj pokrojone w plastry pieczarki. Smaż chwilę razem, a następnie odsącz na papierowym ręczniku.
Krok 4
Okrojone ze skóry pieczywo pokrój w równą kostkę i opiecz na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.
Krok 5
Gotową zupę nalej do talerzy. Wierzch zupy posyp boczkiem z pieczarkami oraz chrupiącymi grzankami.

Dobra rada:
Jeśli nie lubisz boczku, możesz zastąpić go wędzonym łososiem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa ziemniaczana z boczkiem, pieczarkami i grzankami
Przepis na zupę ziemniaczaną z boczkiem, pieczarkami i grzankami to dobry sposób na proste, a jednocześnie bardzo smaczne danie obiadowe. Do jej przygotowania, oprócz ziemniaków i grzybów, będziesz potrzebować cebuli i pora. Pokrój je w dość drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem suszonego tymianku i szczypty gałki muszkatołowej. Ziemniaki obierz, podziel na mniejsze kawałki, dodaj do pozostałych składników i duś przez chwilę. Zalej wywarem z kostki rosołowej i gotuj do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zabiel gęstą kwaśną śmietaną, po czym zmiksuj całość za pomocą blendera na jednolity aksamitny krem. Świetnymi dodatkami do tej potrawy będą pieczarki, boczek oraz grzanki. Wędzone kawałki mięsa podsmaż z posiekanymi w plasterki grzybami, a pokrojone w kostkę pieczywo podpiecz na patelni z odrobiną tłuszczu. Gorącą zupę nalewaj do talerzy i posypuj wspomnianymi dodatkami. Proste i smaczne gotowanie jest możliwe dzięki naszym przepisom. Koniecznie wypróbuj ten na zupę ziemniaczaną z boczkiem, pieczarkami i grzankami.