Zupa ziemniaczana z boczkiem, pieczarkami i grzankami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

79

1437 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1492 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2593 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

100 gramów

50 gramów

2 łyżki

100 mililitrów

4 sztuki

1 szczypta

0.5 łyżeczki

1.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę oraz pora pokrój drobno i przesmaż w garnku na maśle, dodaj gałkę i tymianek. Ziemniaki pokrój w kostkę, dodaj do garnka i duś wszystko razem przez kilka minut.

Krok 2

Żeby uzyskać aromatyczny, esencjonalny bulion do garnka wlej 1,5 l wody i dopraw kostkami rosołowymi. Zupę gotuj do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie. Po tym czasie dodaj śmietanę, a następnie wszystko zmiksuj na gładki krem.

Krok 3

Boczek pokrój na mniejsze kawałki i przesmaż na suchej, rozgrzanej patelni. Dodaj pokrojone w plastry pieczarki. Smaż chwilę razem, a następnie odsącz na papierowym ręczniku.

Krok 4

Okrojone ze skóry pieczywo pokrój w równą kostkę i opiecz na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.

Krok 5

Gotową zupę nalej do talerzy. Wierzch zupy posyp boczkiem z pieczarkami oraz chrupiącymi grzankami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli nie lubisz boczku, możesz zastąpić go wędzonym łososiem.

51

Opinie o przepisie

  • Kamila Jamrozik

    Kamila Jamrozik , 16.10.2018

    Naprawdę pyszna. Zrobiłam wszystko według przepisu. Pieczarki i boczek dodają głębi zupce:):) pychotka !!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Milena Mateuszczyk

    Milena Mateuszczyk, 11.01.2018

    bomba :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Rabiak

    Monika Rabiak, 21.01.2017

    Pychota ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lila Borowicz

    Lila Borowicz, 21.09.2016

    I to jest przyczyna tycia!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Mozolewska

    Ewa Mozolewska, 21.09.2016

    Rewelacja super napewno smakuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela Pecyna

    Gabriela Pecyna, 21.09.2016

    Moja mama mawiała na tą zupę kartoflonka obowiązkowo musiał być kleks śmietany na wierzchu! :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Artur Bednarski

    Artur Bednarski, 21.09.2016

    Mam trójkę a chodziło o to że kartoflanka była wymyślona z biedy a teraz ją robią wypasioną

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota D Erceville Miedzybłocka

    Dorota D Erceville Miedzybłocka, 20.09.2016

    podoba mi się, więc zrobię.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Dragon

    Katarzyna Dragon, 20.09.2016

    Zupa na kostce rosolowej? Masakra!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Ksiezak

    Teresa Ksiezak, 20.09.2016

    To nie ziemniaczana! !!! Ziemniaczana to ziemniaczana!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Wachowicz

    Małgorzata Wachowicz, 20.09.2016

    No właśnie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bietka Kuzynka

    Bietka Kuzynka, 20.09.2016

    Ja robię inną zupę ziemniaczaną, b.pyszną, więc nie skorzystam z tego przepisu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dora Nd

    Dora Nd, 20.09.2016

    ściągam przepisy zup...:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Olszewska

    Bozena Olszewska, 20.09.2016

    tak samo sądze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Olszewska

    Bozena Olszewska, 20.09.2016

    jeśli w przepisie są kostki rosołowe sama chemia jak może być smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Durczak

    Jacek Durczak, 20.09.2016

    nie powinno się czytać przepisów kulinarnych po kolacji. dostałem ślinotoku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Perlińska

    Ewa Perlińska, 20.09.2016

    jak ziemniaczana to napewno bez pieczarek!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Ulatowska

    Malgorzata Ulatowska, 20.09.2016

    Myślę że smakuje wyśmienicie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Topczak

    Krystyna Topczak, 20.09.2016

    Zamiast pieczarek mogą być kurki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Dacyk-Szczerbińska

    Magdalena Dacyk-Szczerbińska, 20.09.2016

    Zupka pewnie pyszna ale ja bym cierpiała przez tydzień (ale i tak sobie ugotuje)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Dacyk-Szczerbińska

    Magdalena Dacyk-Szczerbińska, 20.09.2016

    Oj prawda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Dacyk-Szczerbińska

    Magdalena Dacyk-Szczerbińska, 20.09.2016

    A co ma piernik do wiatraka tu o zupie mowa a nie o 500+

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mieczysław Sielecki

    Mieczysław Sielecki, 20.09.2016

    gdzie tam ziemniaki ? są

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Graś

    Krystyna Graś, 20.09.2016

    Chyba się skuszę .Czy Ty już próbowałaś?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanka Hanka

    Hanka Hanka, 20.09.2016

    Ciekawy talerz !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Kawecka

    Jadwiga Kawecka, 20.09.2016

    Będie jutro w mym talerzu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Wiśniewski

    Mirosław Wiśniewski, 20.09.2016

    no kurde i już zgłodniałem przez Was

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Anioł

    Michał Anioł, 20.09.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paula Pancewicz

    Paula Pancewicz, 20.09.2016

    aż ślinka cieknie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Brozek

    Danuta Brozek, 20.09.2016

    wg mnie nie jest z wyglądu apetyczna ....ale to moje zdanie - jak ziemniaczanka to jarzyny i ziemniaki okraszona skwarkami z boczku albo sloninki dużo pietruszki zielonej po co te pieczrki to już nie ziemniaczanka

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa ziemniaczana z boczkiem, pieczarkami i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa ziemniaczana z boczkiem, pieczarkami i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa ziemniaczana z boczkiem, pieczarkami i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa ziemniaczana z boczkiem, pieczarkami i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa ziemniaczana z boczkiem, pieczarkami i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa ziemniaczana z boczkiem, pieczarkami i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa ziemniaczana z boczkiem, pieczarkami i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa ziemniaczana z boczkiem, pieczarkami i grzankamiZupa ziemniaczana z boczkiem, pieczarkami i grzankami

Przepis na zupę ziemniaczaną z boczkiem, pieczarkami i grzankami to dobry sposób na proste, a jednocześnie bardzo smaczne danie obiadowe. Do jej przygotowania, oprócz ziemniaków i grzybów, będziesz potrzebować cebuli i pora. Pokrój je w dość drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem suszonego tymianku i szczypty gałki muszkatołowej. Ziemniaki obierz, podziel na mniejsze kawałki, dodaj do pozostałych składników i duś przez chwilę. Zalej wywarem z kostki rosołowej i gotuj do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zabiel gęstą kwaśną śmietaną, po czym zmiksuj całość za pomocą blendera na jednolity aksamitny krem. Świetnymi dodatkami do tej potrawy będą pieczarki, boczek oraz grzanki. Wędzone kawałki mięsa podsmaż z posiekanymi w plasterki grzybami, a pokrojone w kostkę pieczywo podpiecz na patelni z odrobiną tłuszczu. Gorącą zupę nalewaj do talerzy i posypuj wspomnianymi dodatkami. Proste i smaczne gotowanie jest możliwe dzięki naszym przepisom. Koniecznie wypróbuj ten na zupę ziemniaczaną z boczkiem, pieczarkami i grzankami.