Zupa ziemniaczana z boczkiem, pieczarkami i grzankami
łatwe
3260 osób zapisało

Składniki
300 gramów
2 sztuki
0.5 sztuki
1 sztuka
100 gramów
50 gramów
2 łyżki
100 mililitrów
4 sztuki
1 szczypta
0.5 łyżeczki
1.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę oraz pora pokrój drobno i przesmaż w garnku na maśle, dodaj gałkę i tymianek. Ziemniaki pokrój w kostkę, dodaj do garnka i duś wszystko razem przez kilka minut.
Krok 2
Żeby uzyskać aromatyczny, esencjonalny bulion do garnka wlej 1,5 l wody i dopraw kostkami rosołowymi. Zupę gotuj do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie. Po tym czasie dodaj śmietanę, a następnie wszystko zmiksuj na gładki krem.
Krok 3
Boczek pokrój na mniejsze kawałki i przesmaż na suchej, rozgrzanej patelni. Dodaj pokrojone w plastry pieczarki. Smaż chwilę razem, a następnie odsącz na papierowym ręczniku.
Krok 4
Okrojone ze skóry pieczywo pokrój w równą kostkę i opiecz na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.
Krok 5
Gotową zupę nalej do talerzy. Wierzch zupy posyp boczkiem z pieczarkami oraz chrupiącymi grzankami.

Dobra rada:
Jeśli nie lubisz boczku, możesz zastąpić go wędzonym łososiem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa ziemniaczana z boczkiem, pieczarkami i grzankami
Przepis na zupę ziemniaczaną z boczkiem, pieczarkami i grzankami to dobry sposób na proste, a jednocześnie bardzo smaczne danie obiadowe. Do jej przygotowania, oprócz ziemniaków i grzybów, będziesz potrzebować cebuli i pora. Pokrój je w dość drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem suszonego tymianku i szczypty gałki muszkatołowej. Ziemniaki obierz, podziel na mniejsze kawałki, dodaj do pozostałych składników i duś przez chwilę. Zalej wywarem z kostki rosołowej i gotuj do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zabiel gęstą kwaśną śmietaną, po czym zmiksuj całość za pomocą blendera na jednolity aksamitny krem. Świetnymi dodatkami do tej potrawy będą pieczarki, boczek oraz grzanki. Wędzone kawałki mięsa podsmaż z posiekanymi w plasterki grzybami, a pokrojone w kostkę pieczywo podpiecz na patelni z odrobiną tłuszczu. Gorącą zupę nalewaj do talerzy i posypuj wspomnianymi dodatkami. Proste i smaczne gotowanie jest możliwe dzięki naszym przepisom. Koniecznie wypróbuj ten na zupę ziemniaczaną z boczkiem, pieczarkami i grzankami.