Polewka z boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polewka z boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

heart
155 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

168 osób wydrukowało

Pobierz pdf

220 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 litry

2 sztuki

1

10 dekagramów

20 dekagramów

10 dekagramów

10 dekagramów

10 dekagramów

2 dekagramy

20 dekagramów

0.75 szklanki

2 łyżki

4 plastry

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj wywar z wody i bulionetek Knorr.

Polewka z boczkiem - Krok 1

Krok 2

Boczek pokrój w kostkę, następnie podsmaż.

Polewka z boczkiem - Krok 2

Krok 3

Pokrój drobno pieczarki i cebulę. Dodaj pokrojone pieczarki i cebulę do boczku. Podsmaż wszystko razem i dodaj do wywaru.

Polewka z boczkiem - Krok 3

Krok 4

Opłucz i pokrój w kostkę kapustę włoską, dodaj do wywaru i ugotuj.

Polewka z boczkiem - Krok 4

Krok 5

Pokrój szynkę w paski, ogórki w plastry. Pod koniec gotowania dodaj do zupy szynkę, koncentrat pomidorowy i ogórki.

Polewka z boczkiem - Krok 5

Krok 6

Wymieszaj mąkę ze śmietaną. Dodaj do zupy i gotuj 10 minut.

Polewka z boczkiem - Krok 6

Krok 7

Dopraw do smaku kostką Rosołu z kury Knorr. Polewkę z boczkiem podawaj posypaną natką pietruszki z dodatkiem plasterka cytryny.

Polewka z boczkiem - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polewka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polewka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polewka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polewka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polewka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polewka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polewka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polewka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Grzyby duszone w śmietanie
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polewka z boczkiemPolewka z boczkiem

Przygotuj wywar z wody i bulionetek Knorr.