Ziemniaki meksykańskie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ziemniaki meksykańskie

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 sztuka

2 łyżki

3 łyżeczki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki wyszoruj, włóż do wrzącej wody i gotuj 15 minut. Odcedź, zalej zimną wodą i zostaw w niej na ok. 15 minut. Następnie obierz ze skórki i pokrój w grube plastry.

Krok 2

Na patelni rozgrzej mocno olej, dodaj ziemniaki układając je płasko o obsmażając na rumiano. Gdy już wszystkie będą rumiane z obu stron dorzuć bardzo drobno posiekaną cebulę i smaż razem chwilę aż ta się zrumieni.

Krok 3

Wlej pomidory i dosyp Fix do kurczaka po meksykańsku, wlej kilka łyżek wody i smaż dalej aż sos zgęstnieje. Podawaj na gorąco posypane szczypiorkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaki meksykańskie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaki meksykańskie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaki meksykańskie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaki meksykańskie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaki meksykańskie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaki meksykańskie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaki meksykańskie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaki meksykańskie  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej