
Składniki
1.5 kilograma
2 sztuki
1 opakowanie
3 łyżki
3 łyżki
10 dekagramów
2 łyżki
2 szklanki
3 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żeberka podziel na porcje. Sos sojowy połącz z miodem, posiekanym czosnkiem i Przyprawą do mięs Knorr.

Krok 2
Mięso natrzyj marynatą i wstaw na kilka godzin do lodówki.

Krok 3
Następnie ułóż w żaroodpornym naczyniu i wlej 0,5 szklanki wody. Piecz 90 minut w temperaturze 220 °C polewając co jakiś czas tworzącym się sosem.

Krok 4
Na rozgrzanym maśle podsmaż mąkę (należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa). Następnie dodaj mleko energicznie mieszając trzepaczką, aż składniki połączą się i nie będzie grudek. Gotuj do momentu, w którym sos zgęstnieje.

Krok 5
Dopraw do smaku Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i gałką muszkatołową. Żeberka podawaj z sosem beszamelowym i musztardą.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żeberka w sosie beszamelowym
Mięso z żeberek wieprzowych jest wyjątkowo miękkie i soczyste. Przyrządzone według tego przepisu, z dodatkiem sosu beszamelowego, będzie jeszcze smaczniejsze i świetnie sprawdzi się jako proste, a jednocześnie smaczne danie obiadowe. Intensywny smak nadaje mięsu marynata, którą przygotujesz z sosu sojowego, płynnego miodu oraz drobno posiekanego lub przeciśniętego przez praskę czosnku. Natarte dokładnie marynatą żeberka odstaw na kilka godzin do lodówki. Dzięki temu ich smak będzie intensywniejszy. Następnie piecz je przez półtorej godziny w wysokiej temperaturze. Zanim wstawisz żeberka do piekarnika, wlej do naczynia pół szklanki wody, aby mięso nie wyschło. Dopełnieniem tego dania jest sos beszamelowy, przyrządzony z tłuszczu, mąki i mleka. Należy go intensywnie mieszać podczas przygotowania, aby nabrał odpowiedniej konsystencji i nie utworzyły się w nim nieestetyczne grudki. Koniecznym dodatkiem do beszamelu jest szczypta gałki muszkatołowej, która nada mu delikatnie orzechowy, słodkawy smak. Żeberka podawaj na gorąco, polane sosem i musztardą. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.