Żeberka w sosie beszamelowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żeberka w sosie beszamelowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
159 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

114 osób wydrukowało

Pobierz pdf

199 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

2 sztuki

1 opakowanie

3 łyżki

3 łyżki

10 dekagramów

2 łyżki

2 szklanki

3 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka podziel na porcje. Sos sojowy połącz z miodem, posiekanym czosnkiem i Przyprawą do mięs Knorr.

Żeberka w sosie beszamelowym - Krok 1

Krok 2

Mięso natrzyj marynatą i wstaw na kilka godzin do lodówki.

Żeberka w sosie beszamelowym - Krok 2

Krok 3

Następnie ułóż w żaroodpornym naczyniu i wlej 0,5 szklanki wody. Piecz 90 minut w temperaturze 220 °C polewając co jakiś czas tworzącym się sosem.

Żeberka w sosie beszamelowym - Krok 3

Krok 4

Na rozgrzanym maśle podsmaż mąkę (należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa). Następnie dodaj mleko energicznie mieszając trzepaczką, aż składniki połączą się i nie będzie grudek. Gotuj do momentu, w którym sos zgęstnieje.

Żeberka w sosie beszamelowym - Krok 4

Krok 5

Dopraw do smaku Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i gałką muszkatołową. Żeberka podawaj z sosem beszamelowym i musztardą.

Żeberka w sosie beszamelowym - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka w sosie beszamelowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka w sosie beszamelowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka w sosie beszamelowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka w sosie beszamelowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka w sosie beszamelowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka w sosie beszamelowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka w sosie beszamelowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żeberka w sosie beszamelowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Żeberka z whisky
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żeberka w sosie beszamelowymŻeberka w sosie beszamelowym

Mięso z żeberek wieprzowych jest wyjątkowo miękkie i soczyste. Przyrządzone według tego przepisu, z dodatkiem sosu beszamelowego, będzie jeszcze smaczniejsze i świetnie sprawdzi się jako proste, a jednocześnie smaczne danie obiadowe. Intensywny smak nadaje mięsu marynata, którą przygotujesz z sosu sojowego, płynnego miodu oraz drobno posiekanego lub przeciśniętego przez praskę czosnku. Natarte dokładnie marynatą żeberka odstaw na kilka godzin do lodówki. Dzięki temu ich smak będzie intensywniejszy. Następnie piecz je przez półtorej godziny w wysokiej temperaturze. Zanim wstawisz żeberka do piekarnika, wlej do naczynia pół szklanki wody, aby mięso nie wyschło. Dopełnieniem tego dania jest sos beszamelowy, przyrządzony z tłuszczu, mąki i mleka. Należy go intensywnie mieszać podczas przygotowania, aby nabrał odpowiedniej konsystencji i nie utworzyły się w nim nieestetyczne grudki. Koniecznym dodatkiem do beszamelu jest szczypta gałki muszkatołowej, która nada mu delikatnie orzechowy, słodkawy smak. Żeberka podawaj na gorąco, polane sosem i musztardą. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.