Żeberka w sosie beszamelowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żeberka w sosie beszamelowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
159 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

114 osób wydrukowało

Pobierz pdf

198 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

2 sztuki

1 opakowanie

3 łyżki

3 łyżki

10 dekagramów

2 łyżki

2 szklanki

3 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka podziel na porcje. Sos sojowy połącz z miodem, posiekanym czosnkiem i Przyprawą do mięs Knorr.

Żeberka w sosie beszamelowym - Krok 1

Krok 2

Mięso natrzyj marynatą i wstaw na kilka godzin do lodówki.

Żeberka w sosie beszamelowym - Krok 2

Krok 3

Następnie ułóż w żaroodpornym naczyniu i wlej 0,5 szklanki wody. Piecz 90 minut w temperaturze 220 °C polewając co jakiś czas tworzącym się sosem.

Żeberka w sosie beszamelowym - Krok 3

Krok 4

Na rozgrzanym maśle podsmaż mąkę (należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa). Następnie dodaj mleko energicznie mieszając trzepaczką, aż składniki połączą się i nie będzie grudek. Gotuj do momentu, w którym sos zgęstnieje.

Żeberka w sosie beszamelowym - Krok 4

Krok 5

Dopraw do smaku Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i gałką muszkatołową. Żeberka podawaj z sosem beszamelowym i musztardą.

Żeberka w sosie beszamelowym - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka w sosie beszamelowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka w sosie beszamelowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka w sosie beszamelowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka w sosie beszamelowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka w sosie beszamelowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka w sosie beszamelowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka w sosie beszamelowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żeberka w sosie beszamelowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żeberka w sosie beszamelowymŻeberka w sosie beszamelowym

Mięso z żeberek wieprzowych jest wyjątkowo miękkie i soczyste. Przyrządzone według tego przepisu, z dodatkiem sosu beszamelowego, będzie jeszcze smaczniejsze i świetnie sprawdzi się jako proste, a jednocześnie smaczne danie obiadowe. Intensywny smak nadaje mięsu marynata, którą przygotujesz z sosu sojowego, płynnego miodu oraz drobno posiekanego lub przeciśniętego przez praskę czosnku. Natarte dokładnie marynatą żeberka odstaw na kilka godzin do lodówki. Dzięki temu ich smak będzie intensywniejszy. Następnie piecz je przez półtorej godziny w wysokiej temperaturze. Zanim wstawisz żeberka do piekarnika, wlej do naczynia pół szklanki wody, aby mięso nie wyschło. Dopełnieniem tego dania jest sos beszamelowy, przyrządzony z tłuszczu, mąki i mleka. Należy go intensywnie mieszać podczas przygotowania, aby nabrał odpowiedniej konsystencji i nie utworzyły się w nim nieestetyczne grudki. Koniecznym dodatkiem do beszamelu jest szczypta gałki muszkatołowej, która nada mu delikatnie orzechowy, słodkawy smak. Żeberka podawaj na gorąco, polane sosem i musztardą. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.