Składniki
1.5 kilograma
2 sztuki
1 opakowanie
3 łyżki
3 łyżki
10 dekagramów
2 łyżki
2 szklanki
3 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żeberka podziel na porcje. Sos sojowy połącz z miodem, posiekanym czosnkiem i Przyprawą do mięs Knorr.
Krok 2
Mięso natrzyj marynatą i wstaw na kilka godzin do lodówki.
Krok 3
Następnie ułóż w żaroodpornym naczyniu i wlej 0,5 szklanki wody. Piecz 90 minut w temperaturze 220 °C polewając co jakiś czas tworzącym się sosem.
Krok 4
Na rozgrzanym maśle podsmaż mąkę (należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa). Następnie dodaj mleko energicznie mieszając trzepaczką, aż składniki połączą się i nie będzie grudek. Gotuj do momentu, w którym sos zgęstnieje.
Krok 5
Dopraw do smaku Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i gałką muszkatołową. Żeberka podawaj z sosem beszamelowym i musztardą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żeberka w sosie beszamelowym
Mięso z żeberek wieprzowych jest wyjątkowo miękkie i soczyste. Przyrządzone według tego przepisu, z dodatkiem sosu beszamelowego, będzie jeszcze smaczniejsze i świetnie sprawdzi się jako proste, a jednocześnie smaczne danie obiadowe. Intensywny smak nadaje mięsu marynata, którą przygotujesz z sosu sojowego, płynnego miodu oraz drobno posiekanego lub przeciśniętego przez praskę czosnku. Natarte dokładnie marynatą żeberka odstaw na kilka godzin do lodówki. Dzięki temu ich smak będzie intensywniejszy. Następnie piecz je przez półtorej godziny w wysokiej temperaturze. Zanim wstawisz żeberka do piekarnika, wlej do naczynia pół szklanki wody, aby mięso nie wyschło. Dopełnieniem tego dania jest sos beszamelowy, przyrządzony z tłuszczu, mąki i mleka. Należy go intensywnie mieszać podczas przygotowania, aby nabrał odpowiedniej konsystencji i nie utworzyły się w nim nieestetyczne grudki. Koniecznym dodatkiem do beszamelu jest szczypta gałki muszkatołowej, która nada mu delikatnie orzechowy, słodkawy smak. Żeberka podawaj na gorąco, polane sosem i musztardą. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.