Żeberka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żeberka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

672 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

355 osób wydrukowało

Pobierz pdf

365 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

100 gramów

50 mililitrów

50 mililitrów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj w misce Przyprawę do karkówki Knorr z ketchupem, miodem i sosem sojowym.

Żeberka - Krok 1

Krok 2

Pokrój żeberka na odpowiednie porcje i zanurz je w przygotowanej marynacie.

Żeberka - Krok 2

Krok 3

Umieść całość w załączonej do przyprawy Knorr torebce. Zamknij klipsem i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 50 minut.

Żeberka - Krok 3

Krok 4

Pod koniec pieczenia rozerwij torebkę, aby opiec powierzchnie żeberek. Gotowe danie podawaj z ryżem lub ziemniakami.

Żeberka - Krok 4
12

Opinie o przepisie

  • Monika Łukaszewicz

    Monika Łukaszewicz , 21.03.2017

    smak ok, ale czas pieczenia trzeba wydluzyc do ok 90 min

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariusz Białousz

    Dariusz Białousz , 15.09.2016

    Ja jako zielony facet w gotowaniu postanowiłem ugotować coś nie skomplikowanego, małżonka zachwycona ja zresztą też wyśmienite !!!!!! Jedynie mała zmiana dodałem troszkę pieprzu !!!!! MEGA SMAK!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariusz Białousz

    Dariusz Białousz , 15.09.2016

    Ja jako zielony facet w gotowaniu postanowiłem ugotować coś nie skomplikowanego, małżonka zachwycona ja zresztą też wyśmienite !!!!!! Jedynie mała zmiana dodałem troszkę pieprzu !!!!! MEGA SMAK!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława Kuklińska

    Wiesława Kuklińska , 28.08.2011

    Mnie to nie smakuje ale wszystkim życzę smacznego!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Veilk Thorcas

    Veilk Thorcas , 28.08.2011

    Krystyna: na pewno cos stara raszpla dorzuci, badz ostrozna!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krysia Marysia

    Krysia Marysia , 28.08.2011

    dzisiaj teściowa wyręcza:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Smajda

    Magda Smajda , 28.08.2011

    a u mnie dzisiaj pieczen z miesem i warzywami :D i kluski z sosikiem :D bedzie pychota :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Dziedzińska

    Anna Dziedzińska , 28.08.2011

    otóż właśnie u mnie dziś też żeberka:), smacznego wszystkich:))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Rozalia Sladek

    Angelika Rozalia Sladek , 28.08.2011

    ja też lubię w ogóle o ja jestem mięsożerca my mamy zupę koperkową z kluseczkami :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Wąsowska

    Jadwiga Wąsowska , 28.08.2011

    pyszne i nie tylko -karkówka w ten sposób też niczego sobie /mmm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Mróz Gajewska

    Beata Mróz Gajewska , 28.08.2011

    mam dzisiaj! z takiego gara co na ognisku się go stawia:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Leśniak

    Katarzyna Leśniak , 28.08.2011

    a pichcicie:)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żeberka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - ŻeberkaŻeberka

Każdy mięsożerca wie, że smażone żeberka to prawdziwy przysmak. Gościły na stołach biesiadnych polskiej szlachty, były serwowane na dworach. Musi w nich tkwić jakaś kulinarna tajemnica, że w niezmienionej niemalże postaci danie to do dziś jest bardzo chętnie przyrządzane. Tajemnica ich wspaniałego smaku to naturalny miód, np. wielokwiatowy, który dodawany jest do marynaty. Miód nie tylko nadaje żeberkom delikatnej słodyczy, ale również sprawia, że pięknie się przypiekają i mają wspaniały, brązowozłoty kolor. Najlepiej, aby żeberka mogły poleżeć w marynacie przynajmniej dobę, ale jeśli nie masz aż tyle czasu, wystarczy choć godzina. Upieczone kawałeczki żeberek podawaj z ryżem i surówką ze świeżej kapusty bądź z kapustą zasmażaną. Dobrze komponują się także z frytkami i sosem barbecue lub czosnkowym.