Żeberka w miodzie i keczupie – przepis z piekarnika

Pachnące żeberka w miodzie są doskonałą propozycją na odświętny obiad lub przyjęcie w gronie najbliższych. Sprawdźcie nasz sprawdzony przepis na żeberka w miodzie i keczupie.

Żeberka w miodzie i keczupie na obiad lub święta

Żeberka mają dużą zawartość tłuszczu, który jest nośnikiem smaku, i mogą być przygotowane na rozmaite sposoby – również na słodko i z ostrymi przyprawami. Jednym z ciekawszych przepisów są żeberka w miodzie i keczupie z piekarnika – smakują obłędnie, a robi się je naprawdę szybko. Wystarczy przygotować 1 kg dobrej jakości żeberek (pasków) z grubszą warstwą mięsa, kilka łyżek ulubionego ketchupu, 4 łyżki miodu, 2-3 ząbki czosnku, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju oraz pieprz, słodką paprykę i natkę pietruszki do smaku.

Przepis na żeberka w miodzie i keczupie

W małej miseczce wymieszajcie rozgnieciony czosnek, ketchup, sos sojowy i miód z dodatkiem pieprzu oraz mielonej papryki. Tak powstałą marynatą zalejcie kawałki żeberek wieprzowych i wstawcie na noc do lodówki, żeby mięso „przeszło” smakiem dodatków. Kolejnego dnia wyłóżcie żeberka do naczynia żaroodpornego i polejcie marynatą z miski, a następnie pieczcie w 180°C do miękkości (zwykle 1,5-2 godziny). Upieczone żeberka w miodzie i ketchupie pokryte skarmelizowaną słodko-ostrą skórką posypcie posiekaną natką i podawajcie na gorąco.

Danie możecie zaserwować na obiad razem z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, purée albo frytkami. Do tego podajcie sałatkę colesław, surówkę z kiszonej kapusty z marchewką lub ostrą surówkę z pora.