Ziemniaki to niezwykle uniwersalny dodatek do potraw, bardzo często spotykany w polskich jadalniach. Na młode ziemniaczki z niecierpliwością czeka się cały rok. Uwielbiane przez najmłodszych frytki potrafią zniknąć z talerzy w tempie ekspresowym. Jak podać swojskie kartofle w bardziej wyszukany sposób? Postawcie na puree. Aksamitne i kremowe – aż ślinka cieknie na myśl o zbliżającym się posiłku. Jak zrobić dobre puree ziemniaczane? Jak je przyprawić i z czym podawać? Dziś odkryjemy wszystkie sekrety tego prostego, ale stylowego dania i zdradzimy, jak zrobić puree z ziemniaka, które idealnie dopełni każdy domowy obiad.
Jakie ziemniaki nadają się do puree?
Liczne odmiany ziemniaków różnią się między sobą właściwościami. Bulwy, które nadają się do zrobienia klusek, nie muszą tak samo dobrze sprawdzić się w sałatkach albo zupach. Zanim przejdziemy do tego, jak zrobić puree z ziemniaków, skupimy się na wyborze odpowiednich produktów.Polecamy wybierać ziemniaki typu B lub C. Najlepiej sprawdzą się odmiany mączyste, o wysokiej zawartości skrobi, które po ugotowaniu łatwo jest rozgnieść – to podstawowa zasada, o której warto pamiętać, jeśli nie wiemy, jak się robi puree ziemniaczane. Tego typu kartofle stosuje się również do placków ziemniaczanych i kopytek.
Jak zrobić ziemniaki puree – potrzebny sprzęt
Bez obaw, nie ma konieczności zaopatrywania się w specjalistyczne akcesoria kuchenne. Ziemniaki ugotujesz w dowolnym garnku, jednak warto zastanowić się, jaką dokładnie konsystencję dania chcesz uzyskać. Od tego zależy wybór sprzętu, który posłuży do rozdrobnienia bulw. Jak zrobić puree z ziemniaków w zależności od wybranego narzędzia?
- Tłuczek zapewne jest obecny w większości kuchni. Używać go powinni kucharze, którzy nie chcą eliminować wszystkich grudek.
- Praska – dzięki niej puree ziemniaczane stanie się całkowicie gładkie.
- Użycie miksera sprawi, że gotowe puree będzie aksamitne, do tego zyska odrobinę kleistą konsystencję.
Jak zrobić puree ziemniaczane – instrukcja
Do zrobienia podstawowego puree z ziemniaka potrzeba:
- 1 kg ziemniaków,
- 50 g masła (około 3 łyżek stołowych),
- 1/3 szklanki mleka,
- soli, pieprzu do smaku.
Wykonanie:
- Ziemniaki obierz i pokrój na ćwiartki. Zwróć uwagę, by były mniej więcej tej samej wielkości.
- Gotuj w lekko osolonej wodzie aż do miękkości. Uważaj jednak, by ich nie rozgotować.
- Odcedzone i gorące ziemniaki rozgnieć przy użyciu tłuczka, praski lub miksera.
- W osobnym garnku podgrzej mleko i masło. Mieszanka powinna być ciepła, ale nie wrząca.
- Do mleka z masłem dodaj sól oraz pieprz.
- Wlej do ziemniaków i całość wymieszaj drewnianą łyżką.
- Podawaj gorące.
Dodatki do puree
Skoro wiecie już, jak zrobić puree ziemniaczane podstawowe, warto poeksperymentować z dodatkami! Smak ziemniaków świetnie wzbogaca gałka muszkatołowa. Wyłożone na talerze puree można udekorować świeżym koperkiem lub natką pietruszki. Płatki chili dodane do ziemniaków wspaniale zaostrzą smak. Bardzo dobre sprawdzi się też starty parmezan.
Puree w różnych odsłonach
Skoro wiadomo już, jak się robi puree ziemniaczane, najwyższa pora przejść od słów do czynów. Zacznij od prostego puree ziemniaczanego z parmezanem i boczkiem, które możesz serwować podczas uroczystego obiadu. Równie dobrze prezentuje się puree z karmelizowaną cebulką. Chcesz dodać potrawom więcej kolorytu? Przygotuj pomarańczowe puree ziemniaczane, które swoją apetyczną barwę zawdzięczana dodatkowi marchewki. Nie możesz zdecydować się na jeden wariant? Wcale nie musisz wybierać! Dzięki przepisowi na puree ziemniaczane w trzech smakach będziesz cieszyć się dużą różnorodnością na stole.
Do czego pasuje puree z ziemniaków? Wszystko zależy do twojej inwencji! Curry z wołowiny z ziemniaczanym puree, a może zapiekana ryba z puree ziemniaczanym? Obie propozycje są warte wypróbowania zwłaszcza, gdy opanowaliście do perfekcji sposoby na to, jak zrobić dobre puree ziemniaczane. Tak samo zresztą, jak wieprzowina Bolognese z ziemniaczanym puree, łącząca wiele pysznych składników.
Komentarze (0)