
Składniki
200 gramów
1 łyżka
350 gramów
1 sztuka
1 sztuka
125 mililitrów
1 szczypta
1.5 łyżeczki
2 litry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz ziemniaki i marchew, a następnie pokrój je w kostkę. Cebulę drobno posiekaj.

Krok 2
Zagotuj 2 litry wody. Dodaj ziemniaki, marchewkę, liść laurowy, masło oraz Przyprawę Uniwersalną Delikat Knorr. Gotuj około 20 minut pod przykryciem do miękkości. Odcedź i usuń liść laurowy.

Krok 3
Rozgrzej olej w garnku i usmaż w nim cebulę. Następnie dodaj ugotowane ziemniaki i marchew. Dolej gorące mleko. Wszystko rozdrobnij tłuczkiem do ziemniaków.

Krok 4
Puree ubij ponownie końcówkami miksera elektrycznego, aby było gładkie i puszyste. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pomarańczowe puree ziemniaczane
Ziemniaczane purée to niezwykle popularny dodatek do dań obiadowych. Warto czasem nieco go odmienić, poszukując różnych połączeń smakowych. Pomarańczowe purée ziemniaczane przygotowane z dodatkiem marchewki ma nie tylko wyjątkowy kolor, ale też świetnie smakuje. Jest bardzo delikatne i słodkawe, dlatego doskonale pasuje zwłaszcza do słodko-pikantnych potraw. To także dobre uzupełnienie dań o orientalnym charakterze. Aby przyrządzić pomarańczowe purée, na początek pokrój ziemniaki i marchewkę w kostkę, a następnie ugotuj je wraz z liściem laurowym oraz przyprawami. Gotowe warzywa dodaj do podsmażonej cebuli i dolej do nich gorące mleko. Ubij je tłuczkiem, a na koniec zmiksuj blenderem na gładką masę. Jeśli chcesz wzmocnić smak całości, dosyp też zioła i przyprawy. Pasować będzie rozmaryn, kurkuma, imbir oraz papryka chili. Potrawę wzbogacą również bataty lub dynia. Możesz dołączyć je do warzyw już w trakcie gotowania. Purée serwuj posypane posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. Sprawdź w przepisie, jak przyrządzić ten smaczny dodatek do wielu dań.