Puree pomarańczowe - z pomarańczy: przepis | Przepisy.pl pixel

Pomarańczowe puree ziemniaczane

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
138 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

87 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 łyżka

350 gramów

1 sztuka

1 sztuka

125 mililitrów

1 szczypta

1.5 łyżeczki

2 litry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz ziemniaki i marchew, a następnie pokrój je w kostkę. Cebulę drobno posiekaj.

Pomarańczowe puree ziemniaczane - Krok 1

Krok 2

Zagotuj 2 litry wody. Dodaj ziemniaki, marchewkę, liść laurowy, masło oraz Przyprawę Uniwersalną Delikat Knorr. Gotuj około 20 minut pod przykryciem do miękkości. Odcedź i usuń liść laurowy.

Pomarańczowe puree ziemniaczane - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej olej w garnku i usmaż w nim cebulę. Następnie dodaj ugotowane ziemniaki i marchew. Dolej gorące mleko. Wszystko rozdrobnij tłuczkiem do ziemniaków.

Pomarańczowe puree ziemniaczane - Krok 3

Krok 4

Puree ubij ponownie końcówkami miksera elektrycznego, aby było gładkie i puszyste. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.

Pomarańczowe puree ziemniaczane - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Magdalena Groblicka

    Magdalena Groblicka , 10.11.2017

    Puree zrobiłam oczywiście za duzo, kolejnego dnia doprawiam, aby nabrało bardziej wyrazistego smaku i dodałam odrobine bulionu. Do tego grzanki i zupa krem gotowa :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pomarańczowe puree ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pomarańczowe puree ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pomarańczowe puree ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pomarańczowe puree ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pomarańczowe puree ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pomarańczowe puree ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pomarańczowe puree ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pomarańczowe puree ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Grzyby duszone w śmietanie
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pomarańczowe puree ziemniaczanePomarańczowe puree ziemniaczane

Ziemniaczane purée to niezwykle popularny dodatek do dań obiadowych. Warto czasem nieco go odmienić, poszukując różnych połączeń smakowych. Pomarańczowe purée ziemniaczane przygotowane z dodatkiem marchewki ma nie tylko wyjątkowy kolor, ale też świetnie smakuje. Jest bardzo delikatne i słodkawe, dlatego doskonale pasuje zwłaszcza do słodko-pikantnych potraw. To także dobre uzupełnienie dań o orientalnym charakterze. Aby przyrządzić pomarańczowe purée, na początek pokrój ziemniaki i marchewkę w kostkę, a następnie ugotuj je wraz z liściem laurowym oraz przyprawami. Gotowe warzywa dodaj do podsmażonej cebuli i dolej do nich gorące mleko. Ubij je tłuczkiem, a na koniec zmiksuj blenderem na gładką masę. Jeśli chcesz wzmocnić smak całości, dosyp też zioła i przyprawy. Pasować będzie rozmaryn, kurkuma, imbir oraz papryka chili. Potrawę wzbogacą również bataty lub dynia. Możesz dołączyć je do warzyw już w trakcie gotowania. Purée serwuj posypane posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. Sprawdź w przepisie, jak przyrządzić ten smaczny dodatek do wielu dań.