
Składniki
200 gramów
1 łyżka
350 gramów
1 sztuka
1 sztuka
125 mililitrów
1 szczypta
1.5 łyżeczki
2 litry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz ziemniaki i marchew, a następnie pokrój je w kostkę. Cebulę drobno posiekaj.

Krok 2
Zagotuj 2 litry wody. Dodaj ziemniaki, marchewkę, liść laurowy, masło oraz Przyprawę Uniwersalną Delikat Knorr. Gotuj około 20 minut pod przykryciem do miękkości. Odcedź i usuń liść laurowy.

Krok 3
Rozgrzej olej w garnku i usmaż w nim cebulę. Następnie dodaj ugotowane ziemniaki i marchew. Dolej gorące mleko. Wszystko rozdrobnij tłuczkiem do ziemniaków.

Krok 4
Puree ubij ponownie końcówkami miksera elektrycznego, aby było gładkie i puszyste. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pomarańczowe puree ziemniaczane
Ziemniaczane purée to niezwykle popularny dodatek do dań obiadowych. Warto czasem nieco go odmienić, poszukując różnych połączeń smakowych. Pomarańczowe purée ziemniaczane przygotowane z dodatkiem marchewki ma nie tylko wyjątkowy kolor, ale też świetnie smakuje. Jest bardzo delikatne i słodkawe, dlatego doskonale pasuje zwłaszcza do słodko-pikantnych potraw. To także dobre uzupełnienie dań o orientalnym charakterze. Aby przyrządzić pomarańczowe purée, na początek pokrój ziemniaki i marchewkę w kostkę, a następnie ugotuj je wraz z liściem laurowym oraz przyprawami. Gotowe warzywa dodaj do podsmażonej cebuli i dolej do nich gorące mleko. Ubij je tłuczkiem, a na koniec zmiksuj blenderem na gładką masę. Jeśli chcesz wzmocnić smak całości, dosyp też zioła i przyprawy. Pasować będzie rozmaryn, kurkuma, imbir oraz papryka chili. Potrawę wzbogacą również bataty lub dynia. Możesz dołączyć je do warzyw już w trakcie gotowania. Purée serwuj posypane posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. Sprawdź w przepisie, jak przyrządzić ten smaczny dodatek do wielu dań.