Świąteczne naleśniki z nadzieniem ze szpinaku
średnie
240 osób zapisało

Składniki
1 łyżka
1 sztuka
250 gramów
1 sztuka
1 szczypta
3 łyżki
1 łyżka
ciasto na naleśniki:
250 gramów
250 mililitrów
1 sztuka
50 mililitrów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wymieszaj składniki na ciasto naleśnikowe na gładka masę, smaż cienkie naleśniki na małej ilości tłuszczu na złoty kolor z każdej strony.

Krok 2
Posiekaj cebulę. Na patelni stop masło lub margarynę. Dodaj cebulę i smaż, do momenty gdy lekko zbrązowieje. Wsyp mąkę i smaż.

Krok 3
Dodaj szpinak, przyprawę Knorr i gałkę muszkatołową.

Krok 4
Podgrzewaj, do chwili gdy szpinak się rozmrozi. Dodaj mleko, jajko i kilka minut podgrzewaj, mieszając. Możesz dodać 2 zgniecione ząbki czosnku i podsmażyć je wraz z cebulą.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Świąteczne naleśniki z nadzieniem ze szpinaku
Poszukujesz alternatywy dla klasycznych świątecznych potraw? Zainspiruj się i przygotuj naleśniki z nadzieniem ze szpinaku. Przyrządź do nich wyrazisty farsz, który będzie charakteryzował się ostrym posmakiem podsmażanej cebuli. Wybierz jej dowolny rodzaj, np. białą. Zeszklij ją na patelni i połącz ze szpinakiem. W sezonie letnim wykorzystaj świeże liście, zimą sięgnij po mrożony w kostkach. Zadbaj o to, aby nadmiar wody dokładnie odparował. Smak warzywa doskonale podkreśli zmielona gałka muszkatołowa i pieprz. Wśród przypraw powinna pojawić się również przyprawa uniwersalna. Wypróbuj także wariantu z czosnkiem, który należy posiekać lub przecisnąć przez praskę. Spójną konsystencję farszu zapewnią jajka. Gdyby wyszedł zbyt gęsty, rozcieńcz go odrobiną mleka. Ciasto na naleśniki przygotuj, łącząc jajka z mąką i mlekiem. Smaż je na złocisty kolor. Wyjdą puszyste, jeśli dodasz do masy wodę gazowaną. Co sądzisz o tej propozycji na świąteczne naleśniki z nadzieniem ze szpinaku? Koniecznie podziel się swoją opinią.