Świąteczne naleśniki z nadzieniem ze szpinaku
średnie
235 osób zapisało

Składniki
1 łyżka
1 sztuka
250 gramów
1 sztuka
1 szczypta
3 łyżki
1 łyżka
ciasto na naleśniki:
250 gramów
250 mililitrów
1 sztuka
50 mililitrów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wymieszaj składniki na ciasto naleśnikowe na gładka masę, smaż cienkie naleśniki na małej ilości tłuszczu na złoty kolor z każdej strony.
Krok 2
Posiekaj cebulę. Na patelni stop masło lub margarynę. Dodaj cebulę i smaż, do momenty gdy lekko zbrązowieje. Wsyp mąkę i smaż.
Krok 3
Dodaj szpinak, przyprawę Knorr i gałkę muszkatołową.
Krok 4
Podgrzewaj, do chwili gdy szpinak się rozmrozi. Dodaj mleko, jajko i kilka minut podgrzewaj, mieszając. Możesz dodać 2 zgniecione ząbki czosnku i podsmażyć je wraz z cebulą.
Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejInne przepisy
Świąteczne naleśniki z nadzieniem ze szpinaku
Poszukujesz alternatywy dla klasycznych świątecznych potraw? Zainspiruj się i przygotuj naleśniki z nadzieniem ze szpinaku. Przyrządź do nich wyrazisty farsz, który będzie charakteryzował się ostrym posmakiem podsmażanej cebuli. Wybierz jej dowolny rodzaj, np. białą. Zeszklij ją na patelni i połącz ze szpinakiem. W sezonie letnim wykorzystaj świeże liście, zimą sięgnij po mrożony w kostkach. Zadbaj o to, aby nadmiar wody dokładnie odparował. Smak warzywa doskonale podkreśli zmielona gałka muszkatołowa i pieprz. Wśród przypraw powinna pojawić się również przyprawa uniwersalna. Wypróbuj także wariantu z czosnkiem, który należy posiekać lub przecisnąć przez praskę. Spójną konsystencję farszu zapewnią jajka. Gdyby wyszedł zbyt gęsty, rozcieńcz go odrobiną mleka. Ciasto na naleśniki przygotuj, łącząc jajka z mąką i mlekiem. Smaż je na złocisty kolor. Wyjdą puszyste, jeśli dodasz do masy wodę gazowaną. Co sądzisz o tej propozycji na świąteczne naleśniki z nadzieniem ze szpinaku? Koniecznie podziel się swoją opinią.