Świąteczne naleśniki z nadzieniem ze szpinaku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świąteczne naleśniki z nadzieniem ze szpinaku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
356 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

129 osób wydrukowało

Pobierz pdf

240 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

1 sztuka

250 gramów

1 sztuka

1 szczypta

3 łyżki

1 łyżka

ciasto na naleśniki:

250 gramów

250 mililitrów

1 sztuka

50 mililitrów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj składniki na ciasto naleśnikowe na gładka masę, smaż cienkie naleśniki na małej ilości tłuszczu na złoty kolor z każdej strony.

Świąteczne naleśniki z nadzieniem ze szpinaku - Krok 1

Krok 2

Posiekaj cebulę. Na patelni stop masło lub margarynę. Dodaj cebulę i smaż, do momenty gdy lekko zbrązowieje. Wsyp mąkę i smaż.

Świąteczne naleśniki z nadzieniem ze szpinaku - Krok 2

Krok 3

Dodaj szpinak, przyprawę Knorr i gałkę muszkatołową.

Świąteczne naleśniki z nadzieniem ze szpinaku - Krok 3

Krok 4

Podgrzewaj, do chwili gdy szpinak się rozmrozi. Dodaj mleko, jajko i kilka minut podgrzewaj, mieszając. Możesz dodać 2 zgniecione ząbki czosnku i podsmażyć je wraz z cebulą.

Świąteczne naleśniki z nadzieniem ze szpinaku - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczne naleśniki z nadzieniem ze szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczne naleśniki z nadzieniem ze szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczne naleśniki z nadzieniem ze szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczne naleśniki z nadzieniem ze szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczne naleśniki z nadzieniem ze szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczne naleśniki z nadzieniem ze szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczne naleśniki z nadzieniem ze szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczne naleśniki z nadzieniem ze szpinaku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świąteczne naleśniki z nadzieniem ze szpinakuŚwiąteczne naleśniki z nadzieniem ze szpinaku

Poszukujesz alternatywy dla klasycznych świątecznych potraw? Zainspiruj się i przygotuj naleśniki z nadzieniem ze szpinaku. Przyrządź do nich wyrazisty farsz, który będzie charakteryzował się ostrym posmakiem podsmażanej cebuli. Wybierz jej dowolny rodzaj, np. białą. Zeszklij ją na patelni i połącz ze szpinakiem. W sezonie letnim wykorzystaj świeże liście, zimą sięgnij po mrożony w kostkach. Zadbaj o to, aby nadmiar wody dokładnie odparował. Smak warzywa doskonale podkreśli zmielona gałka muszkatołowa i pieprz. Wśród przypraw powinna pojawić się również przyprawa uniwersalna. Wypróbuj także wariantu z czosnkiem, który należy posiekać lub przecisnąć przez praskę. Spójną konsystencję farszu zapewnią jajka. Gdyby wyszedł zbyt gęsty, rozcieńcz go odrobiną mleka. Ciasto na naleśniki przygotuj, łącząc jajka z mąką i mlekiem. Smaż je na złocisty kolor. Wyjdą puszyste, jeśli dodasz do masy wodę gazowaną. Co sądzisz o tej propozycji na świąteczne naleśniki z nadzieniem ze szpinaku? Koniecznie podziel się swoją opinią.