Świąteczne naleśniki z nadzieniem grzybowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świąteczne naleśniki z nadzieniem grzybowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

524 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

132 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

273 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 łyżka

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

ciasto na naleśniki:

250 gramów

250 mililitrów

1 sztuka

50 mililitrów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj składniki na ciasto naleśnikowe na gładka masę, smaż cienkie naleśniki na małej ilości tłuszczu na złoty kolor z każdej strony.

Świąteczne naleśniki z nadzieniem grzybowym - Krok 1

Krok 2

Oczyść grzyby, następnie posiekaj, posól i usmaż na maśle, aż będą miękkie. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Świąteczne naleśniki z nadzieniem grzybowym - Krok 2

Krok 3

Dodaj jajka, lekko wymieszaj i zostaw na ogniu na minutę, żeby jajka się ścięły. Dopraw przyprawą w mini kostkach Knorr.

Świąteczne naleśniki z nadzieniem grzybowym - Krok 3

Krok 4

Faszeruj naleśniki i złóż w kopertę. Obsmaż na patelni z dwóch stron na złoty kolor.

Świąteczne naleśniki z nadzieniem grzybowym - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczne naleśniki z nadzieniem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczne naleśniki z nadzieniem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczne naleśniki z nadzieniem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczne naleśniki z nadzieniem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczne naleśniki z nadzieniem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczne naleśniki z nadzieniem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczne naleśniki z nadzieniem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczne naleśniki z nadzieniem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świąteczne naleśniki z nadzieniem grzybowymŚwiąteczne naleśniki z nadzieniem grzybowym

Świąteczne naleśniki z nadzieniem grzybowym to smaczne danie, które sprawdzi się nie tylko podczas świąt Bożego Narodzenia. Sekret ich smaku kryje się w intensywnym farszu z grzybów. Wykorzystaj ich różne rodzaje – prawdziwki, podgrzybki, kurki lub maślaki. Sięgnij po świeże lub suszone. W obu wariantach możesz najpierw ugotować je w wodzie, a powstały z nich wywar wykorzystać później np. do barszczu czerwonego lub sosu. Suszone grzyby wcześniej namocz, dzięki czemu odpowiednio zmiękną. Ich smak świetnie podkreśli cebula. Zeszklij ją, uważając, żeby się nie przypaliła. Farsz zyska spójną konsystencję dzięki użyciu jajek. Całość dopraw natką pietruszki i innymi wybranymi ziołami, na przykład cząbrem i tymiankiem. Ciasto na naleśniki przyrządź, łącząc wodę, mleko i jajka w odpowiednich proporcjach. Placki będą puszyste, jeśli dodasz do nich wodę gazowaną. Świąteczne naleśniki z nadzieniem grzybowym podawaj na ciepło, zwinięte w rulon lub trójkąty. Koniecznie wypróbuj ten przepis na naleśniki z nadzieniem grzybowym. Serwuj je nie tylko na święta.