Świąteczne naleśniki z nadzieniem grzybowym

- Krok 1Wymieszaj składniki na ciasto naleśnikowe na gładka masę, smaż cienkie naleśniki na małej ilości tłuszczu na złoty kolor z każdej strony.
- Krok 2Oczyść grzyby, następnie posiekaj, posól i usmaż na maśle, aż będą miękkie. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
- Krok 3Dodaj jajka, lekko wymieszaj i zostaw na ogniu na minutę, żeby jajka się ścięły. Dopraw przyprawą w mini kostkach Knorr.
- Krok 4Faszeruj naleśniki i złóż w kopertę. Obsmaż na patelni z dwóch stron na złoty kolor.

Świąteczne naleśniki z nadzieniem grzybowym to smaczne danie, które sprawdzi się nie tylko podczas świąt Bożego Narodzenia. Sekret ich smaku kryje się w intensywnym farszu z grzybów. Wykorzystaj ich różne rodzaje – prawdziwki, podgrzybki, kurki lub maślaki. Sięgnij po świeże lub suszone. W obu wariantach możesz najpierw ugotować je w wodzie, a powstały z nich wywar wykorzystać później np. do barszczu czerwonego lub sosu. Suszone grzyby wcześniej namocz, dzięki czemu odpowiednio zmiękną. Ich smak świetnie podkreśli cebula. Zeszklij ją, uważając, żeby się nie przypaliła. Farsz zyska spójną konsystencję dzięki użyciu jajek. Całość dopraw natką pietruszki i innymi wybranymi ziołami, na przykład cząbrem i tymiankiem. Ciasto na naleśniki przyrządź, łącząc wodę, mleko i jajka w odpowiednich proporcjach. Placki będą puszyste, jeśli dodasz do nich wodę gazowaną. Świąteczne naleśniki z nadzieniem grzybowym podawaj na ciepło, zwinięte w rulon lub trójkąty. Koniecznie wypróbuj ten przepis na naleśniki z nadzieniem grzybowym. Serwuj je nie tylko na święta.