Świąteczne naleśniki z nadzieniem grzybowym
średnie
273 osoby zapisały

Składniki
500 gramów
1 łyżka
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
ciasto na naleśniki:
250 gramów
250 mililitrów
1 sztuka
50 mililitrów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wymieszaj składniki na ciasto naleśnikowe na gładka masę, smaż cienkie naleśniki na małej ilości tłuszczu na złoty kolor z każdej strony.

Krok 2
Oczyść grzyby, następnie posiekaj, posól i usmaż na maśle, aż będą miękkie. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Krok 3
Dodaj jajka, lekko wymieszaj i zostaw na ogniu na minutę, żeby jajka się ścięły. Dopraw przyprawą w mini kostkach Knorr.

Krok 4
Faszeruj naleśniki i złóż w kopertę. Obsmaż na patelni z dwóch stron na złoty kolor.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Świąteczne naleśniki z nadzieniem grzybowym
Świąteczne naleśniki z nadzieniem grzybowym to smaczne danie, które sprawdzi się nie tylko podczas świąt Bożego Narodzenia. Sekret ich smaku kryje się w intensywnym farszu z grzybów. Wykorzystaj ich różne rodzaje – prawdziwki, podgrzybki, kurki lub maślaki. Sięgnij po świeże lub suszone. W obu wariantach możesz najpierw ugotować je w wodzie, a powstały z nich wywar wykorzystać później np. do barszczu czerwonego lub sosu. Suszone grzyby wcześniej namocz, dzięki czemu odpowiednio zmiękną. Ich smak świetnie podkreśli cebula. Zeszklij ją, uważając, żeby się nie przypaliła. Farsz zyska spójną konsystencję dzięki użyciu jajek. Całość dopraw natką pietruszki i innymi wybranymi ziołami, na przykład cząbrem i tymiankiem. Ciasto na naleśniki przyrządź, łącząc wodę, mleko i jajka w odpowiednich proporcjach. Placki będą puszyste, jeśli dodasz do nich wodę gazowaną. Świąteczne naleśniki z nadzieniem grzybowym podawaj na ciepło, zwinięte w rulon lub trójkąty. Koniecznie wypróbuj ten przepis na naleśniki z nadzieniem grzybowym. Serwuj je nie tylko na święta.