Świąteczne naleśniki z nadzieniem jabłkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świąteczne naleśniki z nadzieniem jabłkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

heart
949 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

204 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

332 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

50 gramów

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

ciasto na naleśniki:

250 gramów

250 mililitrów

1 sztuka

50 mililitrów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto naleśnikowe połącz za pomocą miksera na gładką masę. Smaż na rozgrzanej patelni cienkie naleśniki na złocisty kolor z obu stron.

Krok 2

Jabłka wymieszaj z cynamonem i sokiem jabłkowym. Na patelni karmelizuj cukier dodaj jabłka i masło. Smaż do momentu aż jabłka delikatnie się zarumienią i zmiękną, dodaj orzechy i rodzynki, całość dokładnie wymieszaj. Farsz odstaw na bok do wystygnięcia.

Krok 3

Jabłkowy farsz nałóż na naleśniki i zwiń, możesz je dodatkowo obsmażyć. Podawaj udekorowane jabłkami i oprószone cukrem pudrem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

14

Opinie o przepisie

  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 09.12.2022

    TAK Dodanie orzechów włoskich podoba mi się. Będzie chrupiąco i świątecznie. Ja posypię naleśniki jeszcze podprażonymi migdałami i kandyzowaną skórką pomarańczową.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena

    Magdalena , 09.12.2022

    Mamy dużo jabłek i oprócz szarlotki robimy nasze kochane naleśniki, ale zamiast orzechów włoskich wolimy delikatne i słodsze migdały i nerkowce-super smaku dodaje uprażenie ich na patelni. A świątecznie jeszcze do tego bita śmietana! TAK (zgoda na przetwarzanie danych osobowych w celach konkursowych)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika

    Weronika , 09.12.2022

    moje ulubione połączenie, jabłka i naleśniki. Jak dzieci za samymi jabłkami nie przepadają, to wiem, że w połączeniu z naleśnikami raz dwa znikną.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Szewczyk

    Joanna Szewczyk , 09.12.2022

    Tak. Pyszny pomysł na naleśniki, ale zamiast soku z cytryny dodam sok z pomarańczy (świeżo wyciśnięty), będzie jeszcze bardziej świątecznie. Rodzynki zamienię na pokrojone daktyle. Myślę, że nutka pomarańczy i słodkie daktyle świetnie zgrają się z pozostałymi składnikami. To będą pyszne, świąteczne naleśniki :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Milena

    Milena , 09.12.2022

    Tak Czy naleśniki mogą być świątecznym daniem? Oczywiście, ten przepis to potwierdza. Pięknie wyglądają, a smakują jeszcze lepiej. Czasem pomijam dodanie orzechów, wychodzą idealne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ala

    Ala , 08.05.2022

    W kroku 2 najpierw duś a potem wsyp składniki do miski ?w kroku 3 znowu smaż?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • KapiPapi

    KapiPapi , 11.02.2022

    Hej mam pytanie, jak dusić składniki podane w kroku drugim?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Pycha

    Pycha , 23.01.2022

    Obłędne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja Kiedrowska

    Patrycja Kiedrowska , 26.10.2017

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zuzka Rosa

    Zuzka Rosa , 05.03.2016

    bardzo dobre. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karol Bartczak

    Karol Bartczak , 24.12.2015

    Dobre ale to na pewno nie dla 6 osob :]

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwanczyn Iwanczyn

    Iwanczyn Iwanczyn , 04.09.2015

    smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczne naleśniki z nadzieniem jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczne naleśniki z nadzieniem jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczne naleśniki z nadzieniem jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczne naleśniki z nadzieniem jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczne naleśniki z nadzieniem jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczne naleśniki z nadzieniem jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczne naleśniki z nadzieniem jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczne naleśniki z nadzieniem jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej