Świąteczne naleśniki z nadzieniem jabłkowym
średnie
332 osoby zapisały

Składniki
500 gramów
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
50 gramów
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżeczka
ciasto na naleśniki:
250 gramów
250 mililitrów
1 sztuka
50 mililitrów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Składniki na ciasto naleśnikowe połącz za pomocą miksera na gładką masę. Smaż na rozgrzanej patelni cienkie naleśniki na złocisty kolor z obu stron.
Krok 2
Jabłka wymieszaj z cynamonem i sokiem jabłkowym. Na patelni karmelizuj cukier dodaj jabłka i masło. Smaż do momentu aż jabłka delikatnie się zarumienią i zmiękną, dodaj orzechy i rodzynki, całość dokładnie wymieszaj. Farsz odstaw na bok do wystygnięcia.
Krok 3
Jabłkowy farsz nałóż na naleśniki i zwiń, możesz je dodatkowo obsmażyć. Podawaj udekorowane jabłkami i oprószone cukrem pudrem.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej