Świąteczne naleśniki z nadzieniem jabłkowym
średnie
256 osób zapisało
Składniki
500 gramów
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
50 gramów
1 łyżka
1 łyżka
ciasto na naleśniki:
250 gramów
250 mililitrów
1 sztuka
50 mililitrów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Składniki na ciasto naleśnikowe połącz za pomocą miksera na gładką masę. Smaż na rozgrzanej patelni cienkie naleśniki na złocisty kolor z obu stron.
Krok 2
Do jabłek dodaj przyprawy, rodzynki, orzechy, dopraw sokiem ze świeżej cytryny i duś wszystko do miękkości. Wszystkie składniki wsyp do dużej miski i starannie wymieszaj.
Krok 3
Na rozgrzanym maśle podsmaż jabłka. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Krok 4
Jabłkowy farsz nałóż na naleśniki. Naleśniki zwiń. Podawaj udekorowane jabłkami i posypane rodzynkami.
Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej