Świąteczne naleśniki z nadzieniem jabłkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świąteczne naleśniki z nadzieniem jabłkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

heart
952 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

205 osób wydrukowało

Pobierz pdf

339 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

50 gramów

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

ciasto na naleśniki:

250 gramów

250 mililitrów

1 sztuka

50 mililitrów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto naleśnikowe połącz za pomocą miksera na gładką masę. Smaż na rozgrzanej patelni cienkie naleśniki na złocisty kolor z obu stron.

Krok 2

Jabłka wymieszaj z cynamonem i sokiem jabłkowym. Na patelni karmelizuj cukier dodaj jabłka i masło. Smaż do momentu aż jabłka delikatnie się zarumienią i zmiękną, dodaj orzechy i rodzynki, całość dokładnie wymieszaj. Farsz odstaw na bok do wystygnięcia.

Krok 3

Jabłkowy farsz nałóż na naleśniki i zwiń, możesz je dodatkowo obsmażyć. Podawaj udekorowane jabłkami i oprószone cukrem pudrem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

14

Opinie o przepisie

  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 09.12.2022

    TAK Dodanie orzechów włoskich podoba mi się. Będzie chrupiąco i świątecznie. Ja posypię naleśniki jeszcze podprażonymi migdałami i kandyzowaną skórką pomarańczową.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena

    Magdalena , 09.12.2022

    Mamy dużo jabłek i oprócz szarlotki robimy nasze kochane naleśniki, ale zamiast orzechów włoskich wolimy delikatne i słodsze migdały i nerkowce-super smaku dodaje uprażenie ich na patelni. A świątecznie jeszcze do tego bita śmietana! TAK (zgoda na przetwarzanie danych osobowych w celach konkursowych)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika

    Weronika , 09.12.2022

    moje ulubione połączenie, jabłka i naleśniki. Jak dzieci za samymi jabłkami nie przepadają, to wiem, że w połączeniu z naleśnikami raz dwa znikną.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Szewczyk

    Joanna Szewczyk , 09.12.2022

    Tak. Pyszny pomysł na naleśniki, ale zamiast soku z cytryny dodam sok z pomarańczy (świeżo wyciśnięty), będzie jeszcze bardziej świątecznie. Rodzynki zamienię na pokrojone daktyle. Myślę, że nutka pomarańczy i słodkie daktyle świetnie zgrają się z pozostałymi składnikami. To będą pyszne, świąteczne naleśniki :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Milena

    Milena , 09.12.2022

    Tak Czy naleśniki mogą być świątecznym daniem? Oczywiście, ten przepis to potwierdza. Pięknie wyglądają, a smakują jeszcze lepiej. Czasem pomijam dodanie orzechów, wychodzą idealne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ala

    Ala , 08.05.2022

    W kroku 2 najpierw duś a potem wsyp składniki do miski ?w kroku 3 znowu smaż?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • KapiPapi

    KapiPapi , 11.02.2022

    Hej mam pytanie, jak dusić składniki podane w kroku drugim?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Pycha

    Pycha , 23.01.2022

    Obłędne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja Kiedrowska

    Patrycja Kiedrowska , 26.10.2017

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zuzka Rosa

    Zuzka Rosa , 05.03.2016

    bardzo dobre. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karol Bartczak

    Karol Bartczak , 24.12.2015

    Dobre ale to na pewno nie dla 6 osob :]

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwanczyn Iwanczyn

    Iwanczyn Iwanczyn , 04.09.2015

    smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczne naleśniki z nadzieniem jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczne naleśniki z nadzieniem jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczne naleśniki z nadzieniem jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczne naleśniki z nadzieniem jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczne naleśniki z nadzieniem jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczne naleśniki z nadzieniem jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczne naleśniki z nadzieniem jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczne naleśniki z nadzieniem jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej