Jabłka smażone w cieście przepis – Zobacz na przepisy.pl

Jabłka smażone w cieście

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

335 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

95 osób wydrukowało

Pobierz pdf

343 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

2 szklanki

1 sztuka

0.5 łyżki

1 łyżka

0.5 kilograma

20 gramów

30 mililitrów

1 łyżeczka

1 łyżka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj z jajkiem, mlekiem, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i odstaw na kilka minut.

Jabłka smażone w cieście - Krok 1

Krok 2

Jabłka obierz, wytnij gniazdo i pokrój w mniejsze kawałki. Zamarynuj w cynamonie, rodzynkach, cukrze i wódce. Odstaw na 10 minut.

Jabłka smażone w cieście - Krok 2

Krok 3

Ciasto wymieszaj z jabłkami i smaż małe okrągłe placuszki na rozgrzanym maśle, około 4-5 minut, aby były rumiane i chrupiące. Podawaj gorące.

Jabłka smażone w cieście - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jabłka smażone w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jabłka smażone w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jabłka smażone w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jabłka smażone w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jabłka smażone w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jabłka smażone w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jabłka smażone w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jabłka smażone w cieścieJabłka smażone w cieście

Ten przepis na jabłka smażone w cieście to sprawdzony sposób na słodką przekąskę w ciągu dnia, doskonale nadaje się również na obiad w słodkiej wersji. Jak go przygotować? Na początek umyj jabłka średniej wielkości i pokrój w małe cząstki, pozbywając się pestek. Następnie zamarynuj je według wskazówek zawartych w przepisie, m.in. w cynamonie, rodzynkach i cukrze. Dla urozmaicenia smaku do mieszanki dodaj także kardamon, miód lub nieco cukru wanilinowego – dzięki temu potrawa będzie jeszcze słodsza. Jabłka obtocz w cieście przygotowanym z mleka i fixu (powinno mieć gęstą konsystencję, bez grudek). Teraz wystarczy jedynie usmażyć placki na rozgrzanym tłuszczu, będą gotowe w momencie uzyskania złocistego koloru. Danie najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu, kiedy jest jeszcze gorące i chrupiące. Z czym je podawać? Serwuj z jogurtem naturalnym lub posyp całość cukrem pudrem i ozdób listkami mięty. Zainspiruj się tym przepisem na jabłka smażone w cieście i podziel się swoją opinią w komentarzu. Smacznego!