Jabłka smażone w cieście przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jabłka smażone w cieście

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
391 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

135 osób wydrukowało

Pobierz pdf

552 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

2 szklanki

1 sztuka

0.5 łyżki

1 łyżka

0.5 kilograma

20 gramów

30 mililitrów

1 łyżeczka

1 łyżka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj z jajkiem, mlekiem, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i odstaw na kilka minut.

Jabłka smażone w cieście - Krok 1

Krok 2

Jabłka obierz, wytnij gniazdo i pokrój w mniejsze kawałki. Zamarynuj w cynamonie, rodzynkach, cukrze i wódce. Odstaw na 10 minut.

Jabłka smażone w cieście - Krok 2

Krok 3

Ciasto wymieszaj z jabłkami i smaż małe okrągłe placuszki na rozgrzanym maśle, około 4-5 minut, aby były rumiane i chrupiące. Podawaj gorące.

Jabłka smażone w cieście - Krok 3
2

Opinie o przepisie

  • Nie wiem

    Nie wiem , 13.03.2024

    Po co ta wódka?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jabłka smażone w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jabłka smażone w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jabłka smażone w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jabłka smażone w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jabłka smażone w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jabłka smażone w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jabłka smażone w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jabłka smażone w cieście - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Szybka karpatka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jabłka smażone w cieścieJabłka smażone w cieście

Ten przepis na jabłka smażone w cieście to sprawdzony sposób na słodką przekąskę w ciągu dnia, doskonale nadaje się również na obiad w słodkiej wersji. Jak go przygotować? Na początek umyj jabłka średniej wielkości i pokrój w małe cząstki, pozbywając się pestek. Następnie zamarynuj je według wskazówek zawartych w przepisie, m.in. w cynamonie, rodzynkach i cukrze. Dla urozmaicenia smaku do mieszanki dodaj także kardamon, miód lub nieco cukru wanilinowego – dzięki temu potrawa będzie jeszcze słodsza. Jabłka obtocz w cieście przygotowanym z mleka i fixu (powinno mieć gęstą konsystencję, bez grudek). Teraz wystarczy jedynie usmażyć placki na rozgrzanym tłuszczu, będą gotowe w momencie uzyskania złocistego koloru. Danie najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu, kiedy jest jeszcze gorące i chrupiące. Z czym je podawać? Serwuj z jogurtem naturalnym lub posyp całość cukrem pudrem i ozdób listkami mięty. Zainspiruj się tym przepisem na jabłka smażone w cieście i podziel się swoją opinią w komentarzu. Smacznego!