Składniki
1000 mililitrów
1 szczypta
1 szklanka
1 kilogram
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
6 sztuk
4 łyżki
5 łyżek
1 kilogram
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż opłucz i osącz. Wrzuć na gotujące mleko. Dodaj łyżkę cukru, łyżkę masła i odrobinę soli. Zamieszaj. Gotuj pod przykryciem do zgęstnienia, a następnie wstaw do nagrzanego piekarnika, aby doszedł (powinien być miękki, ale nie rozsypywać się).
Krok 2
Żółtka wymieszaj z 4 łyżkami cukru.
Krok 3
Masło dobrze utrzyj i połącz z żółtkami.
Krok 4
Dodaj cukier waniliowy, otartą skórkę z cytryny i miód. Dodaj rodzynki. Wymieszaj z ryżem.
Krok 5
Do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą formy nałóż warstwę masy ryżowej, warstwę pokrojonych lub startych jabłek z cynamonem i następna warstwę ryżu. Polej odrobiną słodkiej śmietanki. Piecz w piekarniku.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Legumina z ryżu
Legumina to pomysł na pyszny deser, do którego przygotowania możesz wykorzystać ulubione owoce. Jest doskonałą propozycją dla każdego łasucha szukającego urozmaicenia słodkiego menu. Nie wymaga ogromnych przygotowań, a smak leguminy z pewnością zrekompensuje 45 minut, które musisz poświęcić na jej zrobienie. Deserem podzielisz się z innymi–gwarantujemy, że posmakuje każdemu, kto lubi tradycyjną kuchnię w nowoczesnej odsłonie.
Dla kogo?
Dla każdego miłośnika słodkości. Legumina z ryżu posmakuje wszystkim, bez wyjątku.
Na jaką okazję?
Legumina ryżowa jest doskonałym pomysłem na każdą okazję! Sprawdzi się jako codzienny deser, a także oryginalny słodki akcent domowej imprezy.
Czy wiesz, że?
Legumina z ryżu to przepis przede wszystkim na deser. W czasach PRL stała się także częstym daniem obiadowym. Do legumin zalicza się wiele potraw, m.in. budynie, naleśniki, racuchy czy knedle.
Dla urozmaicenia:
Gotową leguminę z ryżu możesz udekorować kawałkami jabłek lub posypać rodzynkami.