Legumina z ryżu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Legumina z ryżu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
297 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

102 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

307 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1000 mililitrów

1 szczypta

1 szklanka

1 kilogram

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

6 sztuk

4 łyżki

5 łyżek

1 kilogram

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż opłucz i osącz. Wrzuć na gotujące mleko. Dodaj łyżkę cukru, łyżkę masła i odrobinę soli. Zamieszaj. Gotuj pod przykryciem do zgęstnienia, a następnie wstaw do nagrzanego piekarnika, aby doszedł (powinien być miękki, ale nie rozsypywać się).

Legumina z ryżu - Krok 1

Krok 2

Żółtka wymieszaj z 4 łyżkami cukru.

Legumina z ryżu - Krok 2

Krok 3

Masło dobrze utrzyj i połącz z żółtkami.

Legumina z ryżu - Krok 3

Krok 4

Dodaj cukier waniliowy, otartą skórkę z cytryny i miód. Dodaj rodzynki. Wymieszaj z ryżem.

Legumina z ryżu - Krok 4

Krok 5

Do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą formy nałóż warstwę masy ryżowej, warstwę pokrojonych lub startych jabłek z cynamonem i następna warstwę ryżu. Polej odrobiną słodkiej śmietanki. Piecz w piekarniku.

Legumina z ryżu - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Legumina z ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Legumina z ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Legumina z ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Legumina z ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Legumina z ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Legumina z ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Legumina z ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Legumina z ryżu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Legumina z ryżuLegumina z ryżu

Legumina to pomysł na pyszny deser, do którego przygotowania możesz wykorzystać ulubione owoce. Jest doskonałą propozycją dla każdego łasucha szukającego urozmaicenia słodkiego menu. Nie wymaga ogromnych przygotowań, a smak leguminy z pewnością zrekompensuje 45 minut, które musisz poświęcić na jej zrobienie. Deserem podzielisz się z innymi–gwarantujemy, że posmakuje każdemu, kto lubi tradycyjną kuchnię w nowoczesnej odsłonie.

Dla kogo?

Dla każdego miłośnika słodkości. Legumina z ryżu posmakuje wszystkim, bez wyjątku.

Na jaką okazję?

Legumina ryżowa jest doskonałym pomysłem na każdą okazję! Sprawdzi się jako codzienny deser, a także oryginalny słodki akcent domowej imprezy.

Czy wiesz, że?

Legumina z ryżu to przepis przede wszystkim na deser. W czasach PRL stała się także częstym daniem obiadowym. Do legumin zalicza się wiele potraw, m.in. budynie, naleśniki, racuchy czy knedle.

Dla urozmaicenia:

Gotową leguminę z ryżu możesz udekorować kawałkami jabłek lub posypać rodzynkami.