PRZEPISY.PL
Legumina z ryżu - autor: przepisy.pl

Legumina z ryżu

  • 45
  • 6
  • Łatwe
  • 0
213
osób dodało do Mniamlisty
213
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • mleko1000 ml
  • sól do ryżu1 szczypta
  • rodzynki1 szklanka
  • jabłka1 kg
  • skórka z 1/2 cytryny1 szt
  • cukier waniliowy1 szt
  • miód2 łyżki
  • jajka6 szt
  • masło4 łyżki
  • cukier5 łyżek
  • ryż1 kg
  • cynamon1 szczypta
  • słodka śmietanka
Legumina z ryżu – krok 1

Krok 1

Ryż opłucz i osącz. Wrzuć na gotujące mleko. Dodaj łyżkę cukru, łyżkę masła i odrobinę soli. Zamieszaj. Gotuj pod przykryciem do zgęstnienia, a następnie wstaw do nagrzanego piekarnika, aby doszedł (powinien być miękki, ale nie rozsypywać się).
Legumina z ryżu – krok 2

Krok 2

Żółtka wymieszaj z 4 łyżkami cukru.
Legumina z ryżu – krok 3

Krok 3

Masło dobrze utrzyj i połącz z żółtkami.
Legumina z ryżu – krok 4

Krok 4

Dodaj cukier waniliowy, otartą skórkę z cytryny i miód. Dodaj rodzynki. Wymieszaj z ryżem.
Legumina z ryżu – krok 5

Krok 5

Do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą formy nałóż warstwę masy ryżowej, warstwę pokrojonych lub startych jabłek z cynamonem i następna warstwę ryżu. Polej odrobiną słodkiej śmietanki. Piecz w piekarniku.

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

95
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Średnie
101
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Średnie
93
osoby dodały do Mniamlisty
60''
2
Średnie
141
osób dodało do Mniamlisty
30''
2
Łatwe