
Składniki
1000 mililitrów
1 szczypta
1 szklanka
1 kilogram
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
6 sztuk
4 łyżki
5 łyżek
1 kilogram
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż opłucz i osącz. Wrzuć na gotujące mleko. Dodaj łyżkę cukru, łyżkę masła i odrobinę soli. Zamieszaj. Gotuj pod przykryciem do zgęstnienia, a następnie wstaw do nagrzanego piekarnika, aby doszedł (powinien być miękki, ale nie rozsypywać się).

Krok 2
Żółtka wymieszaj z 4 łyżkami cukru.

Krok 3
Masło dobrze utrzyj i połącz z żółtkami.

Krok 4
Dodaj cukier waniliowy, otartą skórkę z cytryny i miód. Dodaj rodzynki. Wymieszaj z ryżem.

Krok 5
Do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą formy nałóż warstwę masy ryżowej, warstwę pokrojonych lub startych jabłek z cynamonem i następna warstwę ryżu. Polej odrobiną słodkiej śmietanki. Piecz w piekarniku.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Legumina z ryżu
Legumina to pomysł na pyszny deser, do którego przygotowania możesz wykorzystać ulubione owoce. Jest doskonałą propozycją dla każdego łasucha szukającego urozmaicenia słodkiego menu. Nie wymaga ogromnych przygotowań, a smak leguminy z pewnością zrekompensuje 45 minut, które musisz poświęcić na jej zrobienie. Deserem podzielisz się z innymi–gwarantujemy, że posmakuje każdemu, kto lubi tradycyjną kuchnię w nowoczesnej odsłonie.
Dla kogo?
Dla każdego miłośnika słodkości. Legumina z ryżu posmakuje wszystkim, bez wyjątku.
Na jaką okazję?
Legumina ryżowa jest doskonałym pomysłem na każdą okazję! Sprawdzi się jako codzienny deser, a także oryginalny słodki akcent domowej imprezy.
Czy wiesz, że?
Legumina z ryżu to przepis przede wszystkim na deser. W czasach PRL stała się także częstym daniem obiadowym. Do legumin zalicza się wiele potraw, m.in. budynie, naleśniki, racuchy czy knedle.
Dla urozmaicenia:
Gotową leguminę z ryżu możesz udekorować kawałkami jabłek lub posypać rodzynkami.