
Składniki
1000 mililitrów
1 szczypta
1 szklanka
1 kilogram
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
6 sztuk
4 łyżki
5 łyżek
1 kilogram
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż opłucz i osącz. Wrzuć na gotujące mleko. Dodaj łyżkę cukru, łyżkę masła i odrobinę soli. Zamieszaj. Gotuj pod przykryciem do zgęstnienia, a następnie wstaw do nagrzanego piekarnika, aby doszedł (powinien być miękki, ale nie rozsypywać się).
Krok 2
Żółtka wymieszaj z 4 łyżkami cukru.
Krok 3
Masło dobrze utrzyj i połącz z żółtkami.
Krok 4
Dodaj cukier waniliowy, otartą skórkę z cytryny i miód. Dodaj rodzynki. Wymieszaj z ryżem.
Krok 5
Do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą formy nałóż warstwę masy ryżowej, warstwę pokrojonych lub startych jabłek z cynamonem i następna warstwę ryżu. Polej odrobiną słodkiej śmietanki. Piecz w piekarniku.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Legumina z ryżu
Legumina to pomysł na pyszny deser, do którego przygotowania możesz wykorzystać ulubione owoce. Jest doskonałą propozycją dla każdego łasucha szukającego urozmaicenia słodkiego menu. Nie wymaga ogromnych przygotowań, a smak leguminy z pewnością zrekompensuje 45 minut, które musisz poświęcić na jej zrobienie. Deserem podzielisz się z innymi–gwarantujemy, że posmakuje każdemu, kto lubi tradycyjną kuchnię w nowoczesnej odsłonie.
Dla kogo?
Dla każdego miłośnika słodkości. Legumina z ryżu posmakuje wszystkim, bez wyjątku.
Na jaką okazję?
Legumina ryżowa jest doskonałym pomysłem na każdą okazję! Sprawdzi się jako codzienny deser, a także oryginalny słodki akcent domowej imprezy.
Czy wiesz, że?
Legumina z ryżu to przepis przede wszystkim na deser. W czasach PRL stała się także częstym daniem obiadowym. Do legumin zalicza się wiele potraw, m.in. budynie, naleśniki, racuchy czy knedle.
Dla urozmaicenia:
Gotową leguminę z ryżu możesz udekorować kawałkami jabłek lub posypać rodzynkami.