Legumina z ryżu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Legumina z ryżu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
296 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

101 osób wydrukowało

Pobierz pdf

307 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1000 mililitrów

1 szczypta

1 szklanka

1 kilogram

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

6 sztuk

4 łyżki

5 łyżek

1 kilogram

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż opłucz i osącz. Wrzuć na gotujące mleko. Dodaj łyżkę cukru, łyżkę masła i odrobinę soli. Zamieszaj. Gotuj pod przykryciem do zgęstnienia, a następnie wstaw do nagrzanego piekarnika, aby doszedł (powinien być miękki, ale nie rozsypywać się).

Legumina z ryżu - Krok 1

Krok 2

Żółtka wymieszaj z 4 łyżkami cukru.

Legumina z ryżu - Krok 2

Krok 3

Masło dobrze utrzyj i połącz z żółtkami.

Legumina z ryżu - Krok 3

Krok 4

Dodaj cukier waniliowy, otartą skórkę z cytryny i miód. Dodaj rodzynki. Wymieszaj z ryżem.

Legumina z ryżu - Krok 4

Krok 5

Do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą formy nałóż warstwę masy ryżowej, warstwę pokrojonych lub startych jabłek z cynamonem i następna warstwę ryżu. Polej odrobiną słodkiej śmietanki. Piecz w piekarniku.

Legumina z ryżu - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Legumina z ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Legumina z ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Legumina z ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Legumina z ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Legumina z ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Legumina z ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Legumina z ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Legumina z ryżu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Legumina z ryżuLegumina z ryżu

Legumina to pomysł na pyszny deser, do którego przygotowania możesz wykorzystać ulubione owoce. Jest doskonałą propozycją dla każdego łasucha szukającego urozmaicenia słodkiego menu. Nie wymaga ogromnych przygotowań, a smak leguminy z pewnością zrekompensuje 45 minut, które musisz poświęcić na jej zrobienie. Deserem podzielisz się z innymi–gwarantujemy, że posmakuje każdemu, kto lubi tradycyjną kuchnię w nowoczesnej odsłonie.

Dla kogo?

Dla każdego miłośnika słodkości. Legumina z ryżu posmakuje wszystkim, bez wyjątku.

Na jaką okazję?

Legumina ryżowa jest doskonałym pomysłem na każdą okazję! Sprawdzi się jako codzienny deser, a także oryginalny słodki akcent domowej imprezy.

Czy wiesz, że?

Legumina z ryżu to przepis przede wszystkim na deser. W czasach PRL stała się także częstym daniem obiadowym. Do legumin zalicza się wiele potraw, m.in. budynie, naleśniki, racuchy czy knedle.

Dla urozmaicenia:

Gotową leguminę z ryżu możesz udekorować kawałkami jabłek lub posypać rodzynkami.