Meksykański czerwony ryż przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Meksykański czerwony ryż

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
862 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

196 osób wydrukowało

Pobierz pdf

477 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

100 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżeczka

1 pęczek

1 łyżka

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka pokrój w nieduże kawałki. Dodaj oliwę, posiekany czosnek, kumin i kolendrę oraz koncentrat pomidorowy. Wsyp przyprawę Knorr i dokładnie całość wymieszaj. Odstaw na kilka minut w chłodne miejsce.

Krok 2

Papryki pokrój w cienkie paski, cebulę w drobną kostkę, a kolendrę posiekaj. Rozgrzej dobrze dużą patelnię, najlepiej teflonową.

Krok 3

Zamarynowane kawałki kurczaka przełóż na patelnię i smaż na dużym ogniu około 8 minut, mieszając co chwilę.

Krok 4

Na patelnię z mięsem dodaj cebulę oraz papryki i smaż 3 minuty.

Krok 5

Następnie wsyp ugotowany ryż i wlej 100 ml wody. Całość dokładnie wymieszaj, zagotuj i dopraw do smaku. Posyp kolendrą. Jeśli lubisz ostre potrawy, do ryżu możesz dodać posiekaną papryczkę chili.

5

Opinie o przepisie

  • Dorota  Moczulska

    Dorota Moczulska , 19.02.2021

    Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Artur Rendel

    Artur Rendel , 17.01.2021

    + kukurydza, sos czosnkowy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Jaśkiewicz

    Krzysztof Jaśkiewicz , 22.01.2020

    wspaniały

    Odpowiedz Odpowiedz
  • małgorzata Pietrzak

    małgorzata Pietrzak , 27.06.2018

    bardzo smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga

    Kinga , 29.06.2017

    pyszny

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Meksykański czerwony ryż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Meksykański czerwony ryż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Meksykański czerwony ryż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Meksykański czerwony ryż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Meksykański czerwony ryż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Meksykański czerwony ryż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Meksykański czerwony ryż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Meksykański czerwony ryż - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej