Meksykański czerwony ryż przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Meksykański czerwony ryż

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
866 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

198 osób wydrukowało

Pobierz pdf

481 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

100 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżeczka

1 pęczek

1 łyżka

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka pokrój w nieduże kawałki. Dodaj oliwę, posiekany czosnek, kumin i kolendrę oraz koncentrat pomidorowy. Wsyp przyprawę Knorr i dokładnie całość wymieszaj. Odstaw na kilka minut w chłodne miejsce.

Krok 2

Papryki pokrój w cienkie paski, cebulę w drobną kostkę, a kolendrę posiekaj. Rozgrzej dobrze dużą patelnię, najlepiej teflonową.

Krok 3

Zamarynowane kawałki kurczaka przełóż na patelnię i smaż na dużym ogniu około 8 minut, mieszając co chwilę.

Krok 4

Na patelnię z mięsem dodaj cebulę oraz papryki i smaż 3 minuty.

Krok 5

Następnie wsyp ugotowany ryż i wlej 100 ml wody. Całość dokładnie wymieszaj, zagotuj i dopraw do smaku. Posyp kolendrą. Jeśli lubisz ostre potrawy, do ryżu możesz dodać posiekaną papryczkę chili.

5

Opinie o przepisie

  • Dorota  Moczulska

    Dorota Moczulska , 19.02.2021

    Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Artur Rendel

    Artur Rendel , 17.01.2021

    + kukurydza, sos czosnkowy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Jaśkiewicz

    Krzysztof Jaśkiewicz , 22.01.2020

    wspaniały

    Odpowiedz Odpowiedz
  • małgorzata Pietrzak

    małgorzata Pietrzak , 27.06.2018

    bardzo smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga

    Kinga , 29.06.2017

    pyszny

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Meksykański czerwony ryż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Meksykański czerwony ryż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Meksykański czerwony ryż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Meksykański czerwony ryż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Meksykański czerwony ryż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Meksykański czerwony ryż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Meksykański czerwony ryż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Meksykański czerwony ryż - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej