Łosoś herbaciany z syropem klonowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś herbaciany z syropem klonowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
138 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

77 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 szklanka

1 szklanka

1 szklanka

3 łyżki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łososia pokrój na 4 porcje. Sos sojowy wymieszaj z syropem klonowym i polej rybę.

Łosoś herbaciany z syropem klonowym - Krok 1

Krok 2

Posyp rybę po wierzchu przyprawą Knorr i wstaw do lodówki na godzinę.

Łosoś herbaciany z syropem klonowym - Krok 2

Krok 3

Woka wyłóż folią aluminiową i wsyp na nią ryż, herbatę oraz cukier. Wszystko wymieszaj, a na to połóż koszyczek bambusowy owinięty wilgotną ściereczką.

Łosoś herbaciany z syropem klonowym - Krok 3

Krok 4

Woka ustaw na małym ogniu i czekaj, aż zacznie dymić. Łososia wyjmij z marynaty i włóż do koszyczka. Podgrzewaj przez 15 minut. Łosoś powinien uwędzić się w dymie herbacianym pod przykryciem.

Łosoś herbaciany z syropem klonowym - Krok 4

Krok 5

Marynatę z łososia podgrzewaj, aż powstanie gęsty syrop.

Łosoś herbaciany z syropem klonowym - Krok 5

Krok 6

Rybę wyjmij z koszyczka i włóż do naczynia żaroodpornego. Posmaruj łososia syropem i zapiekaj przez 3 minuty. Podawaj z gotowanymi warzywami.

Łosoś herbaciany z syropem klonowym - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś herbaciany z syropem klonowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś herbaciany z syropem klonowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś herbaciany z syropem klonowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś herbaciany z syropem klonowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś herbaciany z syropem klonowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś herbaciany z syropem klonowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś herbaciany z syropem klonowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś herbaciany z syropem klonowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś herbaciany z syropem klonowymŁosoś herbaciany z syropem klonowym

Szukasz sposobu na efektowne podanie łososia? Koniecznie wypróbuj naszej propozycji doprawienia go herbatą i syropem klonowym. Drugi z wymienionych składników połącz z sosem sojowym. Otrzymasz w ten sposób oryginalną marynatę, w której powinny moczyć się filety. Dzięki użyciu specjalnego koszyczka bambusowego, uwędzisz łososia w dymie herbacianym, który nie tylko nada mu unikalny zapach, ale również sprawi, że mięso będzie smaczniejsze. Gotowe polej sosem przyrządzonym poprzez odparowanie nadmiaru wody z wcześniej przygotowanej marynaty. Danie podawaj z gotowanymi na parze warzywami. Wypróbuj miksu marchewki, różyczek kalafiora i brokułów. Dobrym wyborem będą również proste sałatki, np. z rukoli, sera feta i roszponki skropione sosem winegret. Jako dodatek świetnie sprawdzi się również brązowy ryż. Tak przyrządzona potrawa będzie dobrym wyborem na wyjątkowe uroczystości, takie jak okolicznościowe przyjęcia. Warto rozważyć jej przygotowanie na święta Bożego Narodzenia. Koniecznie sprawdź ten przepis na wykwintne i wyjątkowo smaczne danie.