Łosoś herbaciany z syropem klonowym

- Krok 1Łososia pokrój na 4 porcje. Sos sojowy wymieszaj z syropem klonowym i polej rybę.
- Krok 2Posyp rybę po wierzchu przyprawą Knorr i wstaw do lodówki na godzinę.
- Krok 3Woka wyłóż folią aluminiową i wsyp na nią ryż, herbatę oraz cukier. Wszystko wymieszaj, a na to połóż koszyczek bambusowy owinięty wilgotną ściereczką.
- Krok 4Woka ustaw na małym ogniu i czekaj, aż zacznie dymić. Łososia wyjmij z marynaty i włóż do koszyczka. Podgrzewaj przez 15 minut. Łosoś powinien uwędzić się w dymie herbacianym pod przykryciem.
- Krok 5Marynatę z łososia podgrzewaj, aż powstanie gęsty syrop.
- Krok 6Rybę wyjmij z koszyczka i włóż do naczynia żaroodpornego. Posmaruj łososia syropem i zapiekaj przez 3 minuty. Podawaj z gotowanymi warzywami.

Szukasz sposobu na efektowne podanie łososia? Koniecznie wypróbuj naszej propozycji doprawienia go herbatą i syropem klonowym. Drugi z wymienionych składników połącz z sosem sojowym. Otrzymasz w ten sposób oryginalną marynatę, w której powinny moczyć się filety. Dzięki użyciu specjalnego koszyczka bambusowego, uwędzisz łososia w dymie herbacianym, który nie tylko nada mu unikalny zapach, ale również sprawi, że mięso będzie smaczniejsze. Gotowe polej sosem przyrządzonym poprzez odparowanie nadmiaru wody z wcześniej przygotowanej marynaty. Danie podawaj z gotowanymi na parze warzywami. Wypróbuj miksu marchewki, różyczek kalafiora i brokułów. Dobrym wyborem będą również proste sałatki, np. z rukoli, sera feta i roszponki skropione sosem winegret. Jako dodatek świetnie sprawdzi się również brązowy ryż. Tak przyrządzona potrawa będzie dobrym wyborem na wyjątkowe uroczystości, takie jak okolicznościowe przyjęcia. Warto rozważyć jej przygotowanie na święta Bożego Narodzenia. Koniecznie sprawdź ten przepis na wykwintne i wyjątkowo smaczne danie.