
Składniki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 szklanka
1 szklanka
1 szklanka
3 łyżki
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Łososia pokrój na 4 porcje. Sos sojowy wymieszaj z syropem klonowym i polej rybę.

Krok 2
Posyp rybę po wierzchu przyprawą Knorr i wstaw do lodówki na godzinę.

Krok 3
Woka wyłóż folią aluminiową i wsyp na nią ryż, herbatę oraz cukier. Wszystko wymieszaj, a na to połóż koszyczek bambusowy owinięty wilgotną ściereczką.

Krok 4
Woka ustaw na małym ogniu i czekaj, aż zacznie dymić. Łososia wyjmij z marynaty i włóż do koszyczka. Podgrzewaj przez 15 minut. Łosoś powinien uwędzić się w dymie herbacianym pod przykryciem.

Krok 5
Marynatę z łososia podgrzewaj, aż powstanie gęsty syrop.

Krok 6
Rybę wyjmij z koszyczka i włóż do naczynia żaroodpornego. Posmaruj łososia syropem i zapiekaj przez 3 minuty. Podawaj z gotowanymi warzywami.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Łosoś herbaciany z syropem klonowym
Szukasz sposobu na efektowne podanie łososia? Koniecznie wypróbuj naszej propozycji doprawienia go herbatą i syropem klonowym. Drugi z wymienionych składników połącz z sosem sojowym. Otrzymasz w ten sposób oryginalną marynatę, w której powinny moczyć się filety. Dzięki użyciu specjalnego koszyczka bambusowego, uwędzisz łososia w dymie herbacianym, który nie tylko nada mu unikalny zapach, ale również sprawi, że mięso będzie smaczniejsze. Gotowe polej sosem przyrządzonym poprzez odparowanie nadmiaru wody z wcześniej przygotowanej marynaty. Danie podawaj z gotowanymi na parze warzywami. Wypróbuj miksu marchewki, różyczek kalafiora i brokułów. Dobrym wyborem będą również proste sałatki, np. z rukoli, sera feta i roszponki skropione sosem winegret. Jako dodatek świetnie sprawdzi się również brązowy ryż. Tak przyrządzona potrawa będzie dobrym wyborem na wyjątkowe uroczystości, takie jak okolicznościowe przyjęcia. Warto rozważyć jej przygotowanie na święta Bożego Narodzenia. Koniecznie sprawdź ten przepis na wykwintne i wyjątkowo smaczne danie.