Łosoś herbaciany z syropem klonowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś herbaciany z syropem klonowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

138 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

76 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 szklanka

1 szklanka

1 szklanka

3 łyżki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łososia pokrój na 4 porcje. Sos sojowy wymieszaj z syropem klonowym i polej rybę.

Łosoś herbaciany z syropem klonowym - Krok 1

Krok 2

Posyp rybę po wierzchu przyprawą Knorr i wstaw do lodówki na godzinę.

Łosoś herbaciany z syropem klonowym - Krok 2

Krok 3

Woka wyłóż folią aluminiową i wsyp na nią ryż, herbatę oraz cukier. Wszystko wymieszaj, a na to połóż koszyczek bambusowy owinięty wilgotną ściereczką.

Łosoś herbaciany z syropem klonowym - Krok 3

Krok 4

Woka ustaw na małym ogniu i czekaj, aż zacznie dymić. Łososia wyjmij z marynaty i włóż do koszyczka. Podgrzewaj przez 15 minut. Łosoś powinien uwędzić się w dymie herbacianym pod przykryciem.

Łosoś herbaciany z syropem klonowym - Krok 4

Krok 5

Marynatę z łososia podgrzewaj, aż powstanie gęsty syrop.

Łosoś herbaciany z syropem klonowym - Krok 5

Krok 6

Rybę wyjmij z koszyczka i włóż do naczynia żaroodpornego. Posmaruj łososia syropem i zapiekaj przez 3 minuty. Podawaj z gotowanymi warzywami.

Łosoś herbaciany z syropem klonowym - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś herbaciany z syropem klonowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś herbaciany z syropem klonowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś herbaciany z syropem klonowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś herbaciany z syropem klonowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś herbaciany z syropem klonowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś herbaciany z syropem klonowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś herbaciany z syropem klonowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś herbaciany z syropem klonowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś herbaciany z syropem klonowymŁosoś herbaciany z syropem klonowym

Szukasz sposobu na efektowne podanie łososia? Koniecznie wypróbuj naszej propozycji doprawienia go herbatą i syropem klonowym. Drugi z wymienionych składników połącz z sosem sojowym. Otrzymasz w ten sposób oryginalną marynatę, w której powinny moczyć się filety. Dzięki użyciu specjalnego koszyczka bambusowego, uwędzisz łososia w dymie herbacianym, który nie tylko nada mu unikalny zapach, ale również sprawi, że mięso będzie smaczniejsze. Gotowe polej sosem przyrządzonym poprzez odparowanie nadmiaru wody z wcześniej przygotowanej marynaty. Danie podawaj z gotowanymi na parze warzywami. Wypróbuj miksu marchewki, różyczek kalafiora i brokułów. Dobrym wyborem będą również proste sałatki, np. z rukoli, sera feta i roszponki skropione sosem winegret. Jako dodatek świetnie sprawdzi się również brązowy ryż. Tak przyrządzona potrawa będzie dobrym wyborem na wyjątkowe uroczystości, takie jak okolicznościowe przyjęcia. Warto rozważyć jej przygotowanie na święta Bożego Narodzenia. Koniecznie sprawdź ten przepis na wykwintne i wyjątkowo smaczne danie.