
Składniki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 szklanka
1 szklanka
1 szklanka
3 łyżki
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Łososia pokrój na 4 porcje. Sos sojowy wymieszaj z syropem klonowym i polej rybę.

Krok 2
Posyp rybę po wierzchu przyprawą Knorr i wstaw do lodówki na godzinę.

Krok 3
Woka wyłóż folią aluminiową i wsyp na nią ryż, herbatę oraz cukier. Wszystko wymieszaj, a na to połóż koszyczek bambusowy owinięty wilgotną ściereczką.

Krok 4
Woka ustaw na małym ogniu i czekaj, aż zacznie dymić. Łososia wyjmij z marynaty i włóż do koszyczka. Podgrzewaj przez 15 minut. Łosoś powinien uwędzić się w dymie herbacianym pod przykryciem.

Krok 5
Marynatę z łososia podgrzewaj, aż powstanie gęsty syrop.

Krok 6
Rybę wyjmij z koszyczka i włóż do naczynia żaroodpornego. Posmaruj łososia syropem i zapiekaj przez 3 minuty. Podawaj z gotowanymi warzywami.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Łosoś herbaciany z syropem klonowym
Szukasz sposobu na efektowne podanie łososia? Koniecznie wypróbuj naszej propozycji doprawienia go herbatą i syropem klonowym. Drugi z wymienionych składników połącz z sosem sojowym. Otrzymasz w ten sposób oryginalną marynatę, w której powinny moczyć się filety. Dzięki użyciu specjalnego koszyczka bambusowego, uwędzisz łososia w dymie herbacianym, który nie tylko nada mu unikalny zapach, ale również sprawi, że mięso będzie smaczniejsze. Gotowe polej sosem przyrządzonym poprzez odparowanie nadmiaru wody z wcześniej przygotowanej marynaty. Danie podawaj z gotowanymi na parze warzywami. Wypróbuj miksu marchewki, różyczek kalafiora i brokułów. Dobrym wyborem będą również proste sałatki, np. z rukoli, sera feta i roszponki skropione sosem winegret. Jako dodatek świetnie sprawdzi się również brązowy ryż. Tak przyrządzona potrawa będzie dobrym wyborem na wyjątkowe uroczystości, takie jak okolicznościowe przyjęcia. Warto rozważyć jej przygotowanie na święta Bożego Narodzenia. Koniecznie sprawdź ten przepis na wykwintne i wyjątkowo smaczne danie.


































