Z ryżu przygotujesz nie tylko wiele modnych sałatek czy smaczny pilaw. Jest również idealnym dodatkiem do curry. To jednak niejedyne propozycje dań, do których go użyjesz. Długoziarnisty, brązowy czy dziki? Jaki ryż wybrać?

Ryż długoziarnisty

Krótka charakterystyka: to jedna z najpopularniejszych i najbardziej uniwersalnych odmian ryżu. Prawidłowo ugotowany będzie cechował się sypkością – w szczególności paraboliczny, który poddawany jest wcześniejszej obróbce termicznej. Sam w sobie nie ma szczególnie intensywnego smaku, wyrazu nabiera dzięki odpowiednim dodatkom. Ich wybór jest ogromny: sprawdzą się zarówno mięsa, jak i warzywa. Ryż długoziarnisty bardzo dobrze wchłania smaki i zapachy. Do jego doprawienia używaj przypraw korzennych i aromatycznych, świeżych ziół.

Do czego się sprawdzi: ryż długoziarnisty – ze względu na swoją uniwersalność – sprawdzi się do wielu różnych potraw. Użyjesz go np. do przyrządzenia pilawu, czyli pochodzącej ze wschodu potrawy, która w wersji klasycznej składa się z baraniny, ryb i ostrych warzyw korzeniowych. Wypróbuj np. nasz przepis na pilaw po mongolsku. Opisywany tu rodzaj ryżu, ze względu na to, że się nie skleja, sprawdzi się także do przygotowywania smacznych sałatek. Ryż dobrze wchłania płyny, przygotowując sałatkę warto zatem użyć do jej doprawienia odpowiedniego sosu. Do sałatki ryżowej z wędliną użyj np. sosu paprykowo-ziołowego.

Ryż brązowy

Krótka charakterystyka: ryż brązowy jest zdecydowanie mniej popularny od długoziarnistego, staje się jednak modnym składnikiem coraz większej liczby smacznych dań. Tym, co go wyróżnia jest nie tylko oryginalna, jasnobrązowa barwa i wydłużony kształt, ale również wyjątkowy, lekko orzechowy, posmak. W procesie produkcji usuwa się z niego jedynie zewnętrzną warstwę, która nie nadaje się do jedzenia. Jest doskonały zarówno do klasycznego gotowania w wodzie, jak i przyrządzania na parze.

Do czego się sprawdzi: ugotowany ryż brązowy będzie dobrym dodatkiem do dań mięsnych i rybnych. Sprawdzi się także jako składnik deserów, w szczególności tych, do których używa się orzechów, które podkreślają jego naturalne walory smakowe. Jest również doskonałym wyborem do przygotowania domowego mleka roślinnego lub mąki ryżowej. Wypróbuj również dodanie go do smacznej sałatki z ryżem i papryką.

Ryż dziki

Krótka charakterystyka: ryż dziki jest tak naprawdę… nasionami owsa wodnego. Jego cechą charakterystyczną jest czarna barwa i oryginalny posmak, przypominający kaszę gryczaną lub karczochy. Ponadto, podobnie jak brązowy, ma delikatnie orzechową nutę. Warto go wymieszać z białym ryżem – taki kontrast kolorystyczny sprawi, że przygotowywane przez Ciebie potrawy będą świetnie prezentowały się na talerzu.

Do czego się sprawdzi: warto łączyć go z egzotycznymi dodatkami – używaj go jako składnik wykwintnych sałatek, m.in. z mango, świeżymi figami i orzechami. Ze względu na intensywny smak, dziki ryż można podawać jako smaczną przekąskę, np. wymieszany z jogurtem naturalnym, cząstkami mandarynek i drobno posiekaną, świeżą kolendrą. Jeśli planujesz podać go jako dodatek do obiadu, koniecznie podkreśl jego smak odpowiednim, gęstym sosem orzechowym.

Przy tak wielu dostępnych odmianach ryżu, nie warto ograniczać się do jednego. Próbuj różnych i wybierz wśród nich swojego faworyta.