Pilaw po mongolsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pilaw po mongolsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

10

510 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

58 osób wydrukowało

Pobierz pdf

108 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

200 gramów

100 gramów

200 gramów

300 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

50 mililitrów

1 sztuka

100 gramów

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj litr wody z kostką Knorr. Następnie ugotuj w niej ryż.

Pilaw po mongolsku - Krok 1

Krok 2

Na patelni usmaż mięso jagnięce – powinno być chrupkie. Dodaj do niego cebulę, marchew, czosnek, pora i ostrą paprykę. Smaż tak długo, aż produkty prawie zupełnie się usmażą.

Pilaw po mongolsku - Krok 2

Krok 3

Dodaj pokruszone orzechy, kumin i kolendrę w proszku, szafran, przyprawy. Smaż krótką chwilę, następnie dodaj ryż i wymieszaj go dokładnie z innymi składnikami.

Pilaw po mongolsku - Krok 3

Krok 4

Tuż przed podaniem ryż dopraw do smaku natką kolendry.

Pilaw po mongolsku - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pilaw po mongolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pilaw po mongolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pilaw po mongolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pilaw po mongolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pilaw po mongolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pilaw po mongolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pilaw po mongolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pilaw po mongolsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej