Pilaw po mongolsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pilaw po mongolsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

11

heart
520 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

73 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

146 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

200 gramów

100 gramów

200 gramów

300 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

50 mililitrów

1 sztuka

100 gramów

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj litr wody z kostką Knorr. Następnie ugotuj w niej ryż.

Pilaw po mongolsku - Krok 1

Krok 2

Na patelni usmaż mięso jagnięce – powinno być chrupkie. Dodaj do niego cebulę, marchew, czosnek, pora i ostrą paprykę. Smaż tak długo, aż produkty prawie zupełnie się usmażą.

Pilaw po mongolsku - Krok 2

Krok 3

Dodaj pokruszone orzechy, kumin i kolendrę w proszku, szafran, przyprawy. Smaż krótką chwilę, następnie dodaj ryż i wymieszaj go dokładnie z innymi składnikami.

Pilaw po mongolsku - Krok 3

Krok 4

Tuż przed podaniem ryż dopraw do smaku natką kolendry.

Pilaw po mongolsku - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pilaw po mongolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pilaw po mongolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pilaw po mongolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pilaw po mongolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pilaw po mongolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pilaw po mongolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pilaw po mongolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pilaw po mongolsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pilaw po mongolskuPilaw po mongolsku

Zagotuj litr wody z kostką Knorr. Następnie ugotuj w niej ryż.