Przepisy z jagnięciną
58 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (58) 
łatwe
trudne
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
średnie
łatwe
średnie
łatwe
średnie
łatwe
średnie
łatwe
trudne
Ciekawostki i porady
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej
Jagnięcina
Kruche mięso o charakterystycznym smaku, korespondującym z różnorodnymi przyprawami i dodatkami. Dzięki jagnięcinie w kuchni wreszcie będzie można zaszaleć! Jeśli do tej pory nie mieliście okazji, by jej spróbować lub przyrządzić samodzielnie, najwyższa pora to zmienić. Wypędzicie z jadłospisu monotonię, przy okazji wybierając się w smakowitą podróż. Tradycyjne przepisy na jagnięcinę z różnych zakątków świata znacznie ułatwią pierwsze konfrontacje z tym mięsem.
Dla kogo?
Wyraziste smaki to coś, co w kuchni cenicie najbardziej? Jagnięcina spełni Wasze oczekiwania! Trudno się z nią nudzić, ponieważ nadaje się do obróbki przy wykorzystaniu różnych technik kulinarnych – duszenia, smażenia, pieczenia, grillowania. Mięso mielone z jagnięciny diametralnie zmieni postrzeganie klopsików, kiełbas i nadzienia do pierogów. Jagnięcina jest popularna na południu Europy (zwłaszcza w Grecji) i kuchni arabskiej. Zajada się ją z dużą przyjemnością w północnej Afryce, więc stanowi doskonały sposób na zbliżenie się do tych fenomenalnych przepisów.
Na jaką okazję?
Wreszcie macie trochę wolnego i chcecie spożytkować ten czas na przygotowanie oryginalnego przysmaku? Koniecznie weźcie pod uwagę jagnięcinę, pamiętając, że powinna dość długo namaczać się w marynacie – nawet pełną dobę. Cierpliwość zostanie wynagrodzona niezrównanym smakiem mięsa i przypraw. Zachwycicie nią zarówno swoją drugą połówkę w trakcie romantycznej kolacji, jak i całą rodzinę podczas bardziej gwarnego obiadu.
Czy wiesz, że?
Najbardziej ceniona na świecie jest jagnięcina pochodząca z Nowej Zelandii. Mimo to śmiało można posłużyć się znanym powiedzeniem: cudze chwalicie, swego nie znacie. Polska jagnięcina z terenów Podhala w 2012 roku otrzymała certyfikat Chronionego Oznaczenia Geograficznego. Żal byłoby nie spróbować!
Dla urozmaicenia:
Do zrobienia marynaty do jagnięciny można użyć bardzo wyrazistych przypraw. Świetnie sprawdzi się połączenie papryczki chili z cebulą, kurkumą i pieprzem. Nie obawiajcie się korzennych smaków cynamonu, kardamonu, goździków i gałki muszkatołowej zestawionych z kolendrą i liściem laurowym.