Przepisy z jagnięciną
58 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcej
Jagnięcina
Kruche mięso o charakterystycznym smaku, korespondującym z różnorodnymi przyprawami i dodatkami. Dzięki jagnięcinie w kuchni wreszcie będzie można zaszaleć! Jeśli do tej pory nie mieliście okazji, by jej spróbować lub przyrządzić samodzielnie, najwyższa pora to zmienić. Wypędzicie z jadłospisu monotonię, przy okazji wybierając się w smakowitą podróż. Tradycyjne przepisy na jagnięcinę z różnych zakątków świata znacznie ułatwią pierwsze konfrontacje z tym mięsem.
Dla kogo?
Wyraziste smaki to coś, co w kuchni cenicie najbardziej? Jagnięcina spełni Wasze oczekiwania! Trudno się z nią nudzić, ponieważ nadaje się do obróbki przy wykorzystaniu różnych technik kulinarnych – duszenia, smażenia, pieczenia, grillowania. Mięso mielone z jagnięciny diametralnie zmieni postrzeganie klopsików, kiełbas i nadzienia do pierogów. Jagnięcina jest popularna na południu Europy (zwłaszcza w Grecji) i kuchni arabskiej. Zajada się ją z dużą przyjemnością w północnej Afryce, więc stanowi doskonały sposób na zbliżenie się do tych fenomenalnych przepisów.
Na jaką okazję?
Wreszcie macie trochę wolnego i chcecie spożytkować ten czas na przygotowanie oryginalnego przysmaku? Koniecznie weźcie pod uwagę jagnięcinę, pamiętając, że powinna dość długo namaczać się w marynacie – nawet pełną dobę. Cierpliwość zostanie wynagrodzona niezrównanym smakiem mięsa i przypraw. Zachwycicie nią zarówno swoją drugą połówkę w trakcie romantycznej kolacji, jak i całą rodzinę podczas bardziej gwarnego obiadu.
Czy wiesz, że?
Najbardziej ceniona na świecie jest jagnięcina pochodząca z Nowej Zelandii. Mimo to śmiało można posłużyć się znanym powiedzeniem: cudze chwalicie, swego nie znacie. Polska jagnięcina z terenów Podhala w 2012 roku otrzymała certyfikat Chronionego Oznaczenia Geograficznego. Żal byłoby nie spróbować!
Dla urozmaicenia:
Do zrobienia marynaty do jagnięciny można użyć bardzo wyrazistych przypraw. Świetnie sprawdzi się połączenie papryczki chili z cebulą, kurkumą i pieprzem. Nie obawiajcie się korzennych smaków cynamonu, kardamonu, goździków i gałki muszkatołowej zestawionych z kolendrą i liściem laurowym.