Dania i potrawy z jagnięciny | Przepisy.pl pixel

Przepisy z jagnięciną

58 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (58)

Bułgarski gulasz Gjuwecz
ratingratingratingratingrating

278

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Mimo że gulasz tradycyjnie kojarzy się z kuchnią węgierską, na całym świecie spotkamy wiele jego...
Chinkali - Gruzińskie pierożki
ratingratingratingratingrating

426

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
45 min.
Do tego, że polska kuchnia pierogami stoi, chyba nikogo nie trzeba przekonywać. Pojawiają się na...
Klopsy po bałkańsku
ratingratingratingratingrating

50

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Bałkany to region bardzo chętnie odwiedzany przez turystów. Mają piekne góry, ciepłe morze i wspa...
Hiszpański gulasz z biała fasolą
ratingratingratingratingrating

48

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojone w kostkę mięso. Gdy odparują wszystkie soki dodaj przekroj...
Kofty z sałatką z pomidorów i jogurtem
ratingratingratingratingrating

42

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Mięso przełóż do dużej miski. Posiekaj czosnek i natkę pietruszki. Do mięsa dodaj czosnek, kumin...
Turecki pilaw z jagnięciny
ratingratingratingratingrating

28

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Myślisz, że potrawa z ryżem nie może Cię niczym zaskoczyć? Zawsze znajdzie się przepis, który prz...
Jagnięcina w miętowym sosie
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Eleganckie danie z jagnięciny przypadnie do gustu smakoszom mięsa serwowanego z wyrazistymi sosam...
Cobanac gulasz chorwacki
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Czas na wyprawę na Bałkany! Choć kuchnia chorwacka nie należy do jednej z popularniejszych, to ze...
Zupa tunezyjska z jagnięciną
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Gotowy na podróż? Kierunek – słoneczna Tunezja! Oprócz kapelusza i filtra przeciwsłonecznego, prz...
Faszerowany bakłażan
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Bakłażany przekroić na pół, oprószyć solą i odstawić na 25 minut. Po tym czasie warzywa wypłukać...
Szaszłyki z mięsa
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
Szaszłyki z tego przepisu przypadną do gustu fanom intensywnie mięsnych smaków. Przygotujesz je z...
Kofta z sosem paprykowo-ziołowym
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Czas na nowe smaki i nowe kulinarne wyzwania. Dziś na obiad przyrządź kofty z sosem paprykowo-zio...
Jagnięcina w sosie Curry – Madras
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Pokrój mięso w 2 centymetrową kostkę. Posiekaj pomidory lub zmiksuj w blenderze.
Gulasz z jagnięciny
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Jagnięcina to delikatne, kruche i soczyste mięso, które znakomicie nadaje się na kotlety oraz aro...
Jagnięcina z rozmarynem i jałowcem
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Soczysta, delikatna jagnięcina doskonale czuje się w towarzystwie aromatycznych ziół. Spróbujcie...
Pieczony udziec jagnięcy
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Wymieszaj musztardę, rozmaryn oraz przyprawy w mini kostkach Knorr. Natrzyj nią jagnięcinę i wsta...
Chevapchichi z ajvarem
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Chcesz wybrać się w podróż pełną smaków? Tym razem przygotowaliśmy dla Ciebie recepturę na bałkań...
Gyros z tzatzikami i ostrym sosem paprykowym
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Mięso pokrój w grube paski, przygotuj Fix Knorr według przepisu na opakowaniu i zamarynuj w nim m...
Pilaw po mongolsku
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zagotuj litr wody z kostką Knorr. Następnie ugotuj w niej ryż.
Gulasz jagnięcy z cukinią
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Jagnięcina jest delikatna, soczysta i znakomicie pasuje do wykwintnych dań. Godną polecenia potra...
Gulasz z jagnięciny
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Gulasz z łopatki wieprzowej nie jest niczym wyszukanym. Ale wystarczy zmienić rodzaj mięsa na dzi...
Gruzińskie szaszłyki z jagnięciny z sosem Tkemali
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Kuchnia gruzińska, znana przede wszystkim z drożdżowego chaczapuri oraz charakterystycznych piero...
Smażone kotleciki jagnięce
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Mięso umyj, oczyść z nadmiaru tłuszczu i zbędnych błon. Pośrodku polędwicy, wzdłuż całej jej dług...
Makaron z jagnięciną po grecku
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Jagnięcina po grecku to pyszny sposób na przyrządzenie tego szlachetnego mięsa. Chociaż w Polsce...
Comber  jagnięcy z sosem rabarbarowym
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
Jeśli planujesz menu na wykwintną kolację, koniecznie sięgnij po przepis na znakomity comber jagn...
Udziec jagnięcy z rozmarynem i kiszonymi ogórkami
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Z udźca wyjmij kości, a następnie natrzyj go oliwą, solą i przyprawą Knorr.

Ciekawostki i porady

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety?

Czytaj więcej

przepisy.pl - JagnięcinaJagnięcina

Kruche mięso o charakterystycznym smaku, korespondującym z różnorodnymi przyprawami i dodatkami. Dzięki jagnięcinie w kuchni wreszcie będzie można zaszaleć! Jeśli do tej pory nie mieliście okazji, by jej spróbować lub przyrządzić samodzielnie, najwyższa pora to zmienić. Wypędzicie z jadłospisu monotonię, przy okazji wybierając się w smakowitą podróż. Tradycyjne przepisy na jagnięcinę z różnych zakątków świata znacznie ułatwią pierwsze konfrontacje z tym mięsem.

Dla kogo?

Wyraziste smaki to coś, co w kuchni cenicie najbardziej? Jagnięcina spełni Wasze oczekiwania! Trudno się z nią nudzić, ponieważ nadaje się do obróbki przy wykorzystaniu różnych technik kulinarnych – duszenia, smażenia, pieczenia, grillowania. Mięso mielone z jagnięciny diametralnie zmieni postrzeganie klopsików, kiełbas i nadzienia do pierogów. Jagnięcina jest popularna na południu Europy (zwłaszcza w Grecji) i kuchni arabskiej. Zajada się ją z dużą przyjemnością w północnej Afryce, więc stanowi doskonały sposób na zbliżenie się do tych fenomenalnych przepisów.

Na jaką okazję?

Wreszcie macie trochę wolnego i chcecie spożytkować ten czas na przygotowanie oryginalnego przysmaku? Koniecznie weźcie pod uwagę jagnięcinę, pamiętając, że powinna dość długo namaczać się w marynacie – nawet pełną dobę. Cierpliwość zostanie wynagrodzona niezrównanym smakiem mięsa i przypraw. Zachwycicie nią zarówno swoją drugą połówkę w trakcie romantycznej kolacji, jak i całą rodzinę podczas bardziej gwarnego obiadu.

Czy wiesz, że?

Najbardziej ceniona na świecie jest jagnięcina pochodząca z Nowej Zelandii. Mimo to śmiało można posłużyć się znanym powiedzeniem: cudze chwalicie, swego nie znacie. Polska jagnięcina z terenów Podhala w 2012 roku otrzymała certyfikat Chronionego Oznaczenia Geograficznego. Żal byłoby nie spróbować!

Dla urozmaicenia:

Do zrobienia marynaty do jagnięciny można użyć bardzo wyrazistych przypraw. Świetnie sprawdzi się połączenie papryczki chili z cebulą, kurkumą i pieprzem. Nie obawiajcie się korzennych smaków cynamonu, kardamonu, goździków i gałki muszkatołowej zestawionych z kolendrą i liściem laurowym.