Gulasz jagnięcy z cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz jagnięcy z cukinią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

85 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

161 osób wydrukowało

Pobierz pdf

107 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 łyżki

500 gramów

500 gramów

500 mililitrów

2 szklanki

2 sztuki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i osusz mięso, pokrój je w równej wielkości kostkę, a następnie posyp Przyprawą do gyrosa Knorr.

Krok 2

Umyj cebule i cukinie, po czym pokrój je w krążki.

Krok 3

Rozgrzej olej w rondlu, włóż jagnięcinę i przesmaż ze wszystkich stron.

Krok 4

Zalej mięso winem i bulionem, dodaj listki laurowe i oprósz pieprzem. Duś przez godzinę na małym ogniu pod przykryciem.

Krok 5

Podsmaż cukinię z cebulą na patelni i dodaj do gulaszu. Gotuj jeszcze przez 15 minut, po czym podawaj gulasz z kuskusem lub inną kaszą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz jagnięcy z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz jagnięcy z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz jagnięcy z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz jagnięcy z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz jagnięcy z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz jagnięcy z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz jagnięcy z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz jagnięcy z cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz jagnięcy z cukiniąGulasz jagnięcy z cukinią

Jagnięcina jest delikatna, soczysta i znakomicie pasuje do wykwintnych dań. Godną polecenia potrawą z tego mięsa, która sprawdzi się na obiad czy danie podczas przyjęcia, będzie gulasz jagnięcy z cukinią. Żeby go przyrządzić, będzie Ci potrzebna karkówka lub łopatka. Umyte i osuszone mięso pokrój w kostkę i dopraw gotową mieszanką przypraw, by wydobyć z niego jak najwięcej smaku i odpowiednio go podkreślić. Warto je wcześniej zamarynować – żeby nabrało aromatu i kruchości. Następnie podsmaż jagnięcinę na rozgrzanym oleju, aby mięso się zarumieniło i zmiękło. W tym czasie cebulę oraz cukinię pokrój w krążki i podsmaż na patelni. Do mięsa dolej bulion oraz wino, wrzuć liście laurowe, dopraw pieprzem i duś wszystko pod przykryciem na małym ogniu. Na koniec dołącz warzywa i dalej gotuj, aż mięso będzie miękkie. Tak przyrządzony gulasz z cukinią serwuj z ulubioną kaszą i surówką – pasować będzie też kromka chrupkiego pieczywa. Wypróbuj nasz przepis na gulasz jagnięcy z cukinią i podziel się swoją opinią w komentarzu.