Gulasz po węgiersku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

28

1645 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

454 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

501 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

3 łyżki

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso, paprykę i cebulę pokrój w grubą kostkę. Wieprzowinę oprósz przyprawą Knorr.

Gulasz po węgiersku  - Krok 1

Krok 2

Mięso obsmaż na rozgrzanym oleju w garnku. Następnie dodaj paprykę i cebulę, smaż jeszcze 5 minut. Fix Knorr wymieszaj z 2 szklankami wody i wlej do garnka.

Gulasz po węgiersku  - Krok 2

Krok 3

Gulasz duś pod przykryciem 30 minut. Gotową potrawę podawaj z kopytkami lub na plackach ziemniaczanych, udekorowaną łyżką śmietany.

Gulasz po węgiersku  - Krok 3
51

Opinie o przepisie

  • Jarek Wasilczuk

    Jarek Wasilczuk , 03.11.2019

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Matys

    Łukasz Matys , 18.10.2018

    Zestawiłem gulasz z plackami z dyni. Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata  Plasan

    Małgorzata Plasan , 02.03.2016

    Dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Kowalski

    Janusz Kowalski , 22.11.2015

    bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwanczyn Iwanczyn

    Iwanczyn Iwanczyn , 21.07.2015

    bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Zdebko

    Ania Zdebko , 18.04.2015

    smakowało, ale dodałam świeży rozmaryn do mięsa i danie nabrało charakteru. ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Damian Pieczek

    Damian Pieczek , 12.12.2014

    Już się głodny zrobiłem a do obiadku daleko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Artur Bugaj

    Artur Bugaj , 12.12.2014

    ...ależ bym wcinał !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stefan Domagała

    Stefan Domagała , 12.12.2014

    witam , kiedy Dacie posmakowac, pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Maron

    Robert Maron , 12.12.2014

    The best

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Radosław Kotowski

    Radosław Kotowski , 12.12.2014

    Uhm, tylko z którego regionu Węgier??? Każdy region ma swój gulasz...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Kryczka

    Ryszard Kryczka , 12.12.2014

    To jest gulasz po węgiersku,jak parzymy kawę po turecku,aż się Turek zdziwił!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arkadiusz Podhorodecki

    Arkadiusz Podhorodecki , 12.12.2014

    mniam, mniam, mniam........

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ma Ły

    Ma Ły , 12.12.2014

    naprawdę cudo, mięso z knura, przyprawa knura, fix knura i mniam... k..wa kuchnia węgierskich babć!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Sikora

    Andrzej Sikora , 12.12.2014

    znowu narobisz mi apetytu he he

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Podlewska

    Jolanta Podlewska , 11.12.2014

    zego?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariusz Baciak

    Dariusz Baciak , 11.12.2014

    właśnie zrobiłem :) pachnie w całym domu zjem to z ryżem albo z kaszą :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioletta Banaszkiewicz

    Wioletta Banaszkiewicz , 11.12.2014

    O to tez bardzo smaczny obiadek był...lubie..:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafcio Gubernator

    Rafcio Gubernator , 11.12.2014

    Podpiekam najpierw paprykę i dodaje trochę pieprzu kajen, a jak za mało kwaśnawy to przecier w zwiększonej dawce -super smakuje z naszą kaszą ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariano Bieganini Bieganski

    Dariano Bieganini Bieganski , 11.12.2014

    Bardzo często gotuję Gulasz, lecz jest to przepis na naturalnych składnikach z dodatkiem ziół. Ten przepis to winien być zatytuowany "WYRÓB GULASZOPODOBNY" Ponadto co do węgierskiości jego to nie widzę podstawowego zioła które używają Węgrzy do gulaszu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Koszyk

    Henryk Koszyk , 11.12.2014

    Proszę państwa 'gulasz po węgiersku' to moja specjalność nie chwaląc się oczywiście!!! Uczył mnie madziar w Budapeszcie!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Siwicka

    Grażyna Siwicka , 11.12.2014

    gulasze świetna rzecz :) a na jesienno-zimową porę roku - bezcenne:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogusław Leśniowski

    Bogusław Leśniowski , 11.12.2014

    Co ja miałem ?? zaraz czy ja cokolwiek miałem. Pozostanę przy cukini ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Spendowska

    Jolanta Spendowska , 11.12.2014

    Lubię ten gulasz ,ale dziś zrobiłam własny pomysł na gulasz :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbyszek Tytko

    Zbyszek Tytko , 11.12.2014

    A ja miałem dzisiaj placki po Węgiersku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Skowronek

    Zbigniew Skowronek , 11.12.2014

    Lubię to danie ponieważ jadałem je kilkadziesiąt razy na Węgrzech,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Radosław Władyka

    Radosław Władyka , 11.12.2014

    Zjadlby

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Pawlak

    Barbara Pawlak , 11.12.2014

    Pyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 11.12.2014

    Super jedzonko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldemar Lewandowski

    Waldemar Lewandowski , 11.12.2014

    takie prawdziwe...

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz po węgiersku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz po węgiersku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz po węgiersku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz po węgiersku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz po węgiersku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz po węgiersku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz po węgiersku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Gulasz węgierski
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz po węgiersku Gulasz po węgiersku

Potrawą najbardziej kojarzącą się Węgrami jest oczywiście gulasz z papryką. Węgrzy zajadają się nim na co dzień, ale śmiało można powiedzieć, że nie częściej niż Polacy. Danie to zadomowiło się nad Wisłą na dobre i znane jest u nas w wielu odmianach. Umiejętność ugotowania dobrego gulaszu uratuje cię z każdej kulinarnej opresji. To danie jednogarnkowe, dzięki czemu po gotowaniu nie będziesz miała sterty naczyń do mycia. Jeśli chcesz podać je podczas umówionej kolacji, bez obaw przygotuj je wcześniej. Kiedy usłyszysz dzwonek do drzwi, postawisz garnek na niedużym ogniu. Wiele osób uważa, że gulasz najlepiej smakuje dopiero na drugi dzień po przygotowaniu, kiedy składniki sobą wzajemnie przenikną. Gulasz możesz zaserwować w specjalnym kociołku lub wazie, ewentualnie do razu rozleć go do małych miseczek. Gulaszem po węgiersku możesz polać ryż, ziemniaki lub kaszę. Wieczorem najlepiej podać go z chlebem wiejskim na zakwasie lub bagietką.