Gulasz po węgiersku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

28

1626 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

454 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

501 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso, paprykę i cebulę pokrój w grubą kostkę. Wieprzowinę oprósz przyprawą Knorr.

Gulasz po węgiersku  - Krok 1

Krok 2

Mięso obsmaż na rozgrzanym oleju w garnku. Następnie dodaj paprykę i cebulę, smaż jeszcze 5 minut. Fix Knorr wymieszaj z 2 szklankami wody i wlej do garnka.

Gulasz po węgiersku  - Krok 2

Krok 3

Gulasz duś pod przykryciem 30 minut. Gotową potrawę podawaj z kopytkami lub na plackach ziemniaczanych, udekorowaną łyżką śmietany.

Gulasz po węgiersku  - Krok 3
51

Opinie o przepisie

  • Jarek Wasilczuk

    Jarek Wasilczuk

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Matys

    Łukasz Matys

    Zestawiłem gulasz z plackami z dyni. Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata  Plasan

    Małgorzata Plasan

    Dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Kowalski

    Janusz Kowalski

    bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwanczyn Iwanczyn

    Iwanczyn Iwanczyn

    bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Zdebko

    Ania Zdebko

    smakowało, ale dodałam świeży rozmaryn do mięsa i danie nabrało charakteru. ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Damian Pieczek

    Damian Pieczek

    Już się głodny zrobiłem a do obiadku daleko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Artur Bugaj

    Artur Bugaj

    ...ależ bym wcinał !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stefan Domagała

    Stefan Domagała

    witam , kiedy Dacie posmakowac, pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Maron

    Robert Maron

    The best

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Radosław Kotowski

    Radosław Kotowski

    Uhm, tylko z którego regionu Węgier??? Każdy region ma swój gulasz...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Kryczka

    Ryszard Kryczka

    To jest gulasz po węgiersku,jak parzymy kawę po turecku,aż się Turek zdziwił!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arkadiusz Podhorodecki

    Arkadiusz Podhorodecki

    mniam, mniam, mniam........

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ma Ły

    Ma Ły

    naprawdę cudo, mięso z knura, przyprawa knura, fix knura i mniam... k..wa kuchnia węgierskich babć!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Sikora

    Andrzej Sikora

    znowu narobisz mi apetytu he he

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Podlewska

    Jolanta Podlewska

    zego?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariusz Baciak

    Dariusz Baciak

    właśnie zrobiłem :) pachnie w całym domu zjem to z ryżem albo z kaszą :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioletta Banaszkiewicz

    Wioletta Banaszkiewicz

    O to tez bardzo smaczny obiadek był...lubie..:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafcio Gubernator

    Rafcio Gubernator

    Podpiekam najpierw paprykę i dodaje trochę pieprzu kajen, a jak za mało kwaśnawy to przecier w zwiększonej dawce -super smakuje z naszą kaszą ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariano Bieganini Bieganski

    Dariano Bieganini Bieganski

    Bardzo często gotuję Gulasz, lecz jest to przepis na naturalnych składnikach z dodatkiem ziół. Ten przepis to winien być zatytuowany "WYRÓB GULASZOPODOBNY" Ponadto co do węgierskiości jego to nie widzę podstawowego zioła które używają Węgrzy do gulaszu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Koszyk

    Henryk Koszyk

    Proszę państwa 'gulasz po węgiersku' to moja specjalność nie chwaląc się oczywiście!!! Uczył mnie madziar w Budapeszcie!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Siwicka

    Grażyna Siwicka

    gulasze świetna rzecz :) a na jesienno-zimową porę roku - bezcenne:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogusław Leśniowski

    Bogusław Leśniowski

    Co ja miałem ?? zaraz czy ja cokolwiek miałem. Pozostanę przy cukini ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Spendowska

    Jolanta Spendowska

    Lubię ten gulasz ,ale dziś zrobiłam własny pomysł na gulasz :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbyszek Tytko

    Zbyszek Tytko

    A ja miałem dzisiaj placki po Węgiersku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Skowronek

    Zbigniew Skowronek

    Lubię to danie ponieważ jadałem je kilkadziesiąt razy na Węgrzech,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Radosław Władyka

    Radosław Władyka

    Zjadlby

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Pawlak

    Barbara Pawlak

    Pyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska

    Super jedzonko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldemar Lewandowski

    Waldemar Lewandowski

    takie prawdziwe...

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz po węgiersku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz po węgiersku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz po węgiersku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz po węgiersku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz po węgiersku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz po węgiersku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz po węgiersku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz po węgiersku Gulasz po węgiersku

Potrawą najbardziej kojarzącą się Węgrami jest oczywiście gulasz z papryką. Węgrzy zajadają się nim na co dzień, ale śmiało można powiedzieć, że nie częściej niż Polacy. Danie to zadomowiło się nad Wisłą na dobre i znane jest u nas w wielu odmianach. Umiejętność ugotowania dobrego gulaszu uratuje cię z każdej kulinarnej opresji. To danie jednogarnkowe, dzięki czemu po gotowaniu nie będziesz miała sterty naczyń do mycia. Jeśli chcesz podać je podczas umówionej kolacji, bez obaw przygotuj je wcześniej. Kiedy usłyszysz dzwonek do drzwi, postawisz garnek na niedużym ogniu. Wiele osób uważa, że gulasz najlepiej smakuje dopiero na drugi dzień po przygotowaniu, kiedy składniki sobą wzajemnie przenikną. Gulasz możesz zaserwować w specjalnym kociołku lub wazie, ewentualnie do razu rozleć go do małych miseczek. Gulaszem po węgiersku możesz polać ryż, ziemniaki lub kaszę. Wieczorem najlepiej podać go z chlebem wiejskim na zakwasie lub bagietką.