Węgierski gulasz z kaszą gryczaną - przepis | Przepisy.pl pixel

Węgierski gulasz z kaszą gryczaną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

50

534 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

760 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1186 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

400 gramów

1 litr

1.25 litra

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 sztuki

3 ziarna

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w dużą kostkę o boku 2 cm. Podobnie paprykę. Cebulę w drobną kostkę.

Węgierski gulasz z kaszą gryczaną   - Krok 1

Krok 2

W rondlu usmaż mięso wraz z cebulą. Gdy będzie rumiane, dodaj obie papryki mielone oraz kminek i całość smaż kilka minut.

Węgierski gulasz z kaszą gryczaną   - Krok 2

Krok 3

Teraz zalej mięso litrem wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i duś ok. 20-30 minut.

Węgierski gulasz z kaszą gryczaną   - Krok 3

Krok 4

Knorr Naturalnie Smaczne - Gulasz wymieszaj ze szklanką wody i wraz z papryką dodaj do mięsa. Duś kolejne 15 minut.

Węgierski gulasz z kaszą gryczaną   - Krok 4

Krok 5

Kasze podsmaż w rondlu z olejem i po chwili zalej bulionem. Dodaj majeranek i gotuj, aż kasza wchłonie płyn. Następnie przykryj pokrywką i postaw na najmniejszym ogniu na 8 minut.

Węgierski gulasz z kaszą gryczaną   - Krok 5

Krok 6

Gdy kasza będzie miękka, przełóż ją na talerz i polej gulaszem. Podawaj z łyżką kwaśnej śmietany i np. ogórkiem małosolnym.

Węgierski gulasz z kaszą gryczaną   - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • Eliza Klaudia

    Eliza Klaudia , 28.06.2019

    Pyszny gulasz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leon Leon

    Leon Leon , 21.09.2017

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Bębenek

    Bogdan Bębenek , 20.10.2016

    po przeczytaniu przepisu stwierdzam ,że nie jest to jednogarnkowe danie wcale....

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Węgierski gulasz z kaszą gryczaną   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Węgierski gulasz z kaszą gryczaną   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Węgierski gulasz z kaszą gryczaną   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Węgierski gulasz z kaszą gryczaną   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Węgierski gulasz z kaszą gryczaną   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Węgierski gulasz z kaszą gryczaną   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Węgierski gulasz z kaszą gryczaną   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Węgierski gulasz z kaszą gryczaną   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Węgierski gulasz z kaszą gryczaną  Węgierski gulasz z kaszą gryczaną

Gulasz to klasyczna potrawa jednogarnkowa, która spopularyzowana została na Węgrzech. To rozpływające się w ustach, delikatne mięso z dodatkiem aromatycznych warzyw. Obowiązkowo musi być gotowane z papryką – jednym z symboli węgierskiej kuchni. Nic dziwnego, że ta potrawa jest chętnie przyrządzana także w Polsce. Spróbuj wykonać przepis na gulasz z kaszą gryczaną – palce lizać!

Dla kogo?

Gulasz do kaszy gryczanej ma być ciepły i rozgrzewający. Powinien też dodawać siły po długim, męczącym dniu pracy. Mięso pokrój na duże kawałki, podobnie jak paprykę (najlepiej dwukolorową). Wszystko po to, by ich smak w gulaszu z kaszą był wyczuwalny. Miłośnicy wieprzowiny podawanej z aromatycznymi dodatkami będą w siódmym niebie.

Na jaką okazję?

Węgierski gulasz z kaszą gryczaną to prosta do przygotowania potrawa, którą serwować można zarówno podczas ważnych uroczystości, jak i na co dzień. Jak większość dań jednogarnkowych, kasza gryczana z gulaszem doskonale smakuje również na drugi dzień po odgrzaniu. Jedno wejście do kuchni, a obiad na dwa dni będziesz mieć z głowy.

Czy wiesz, że?

Ten gulasz z kaszą przygotowywany jest nieco inaczej niż typowa węgierska potrawa. Opiera się bowiem na kaszy gryczanej i jej charakterystycznym, intensywnym smaku. To na niej ułożysz mięso z sosem.

Dla urozmaicenia:

Idealnym dodatkiem do gulaszu węgierskiego z kaszą gryczaną będzie kwaśna śmietana, a gulasz zagryzać można ogórkiem kwaszonym.