Węgierski gulasz z kaszą gryczaną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Węgierski gulasz z kaszą gryczaną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

40

495 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

641 osób wydrukowało

Pobierz pdf

866 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

400 gramów

1 litr

1.25 litra

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 sztuki

3 ziarna

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w dużą kostkę o boku 2 cm. Podobnie paprykę. Cebulę w drobną kostkę.

Węgierski gulasz z kaszą gryczaną   - Krok 1

Krok 2

W rondlu usmaż mięso wraz z cebulą. Gdy będzie rumiane, dodaj obie papryki mielone oraz kminek i całość smaż kilka minut.

Węgierski gulasz z kaszą gryczaną   - Krok 2

Krok 3

Teraz zalej mięso litrem wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i duś ok. 20-30 minut.

Węgierski gulasz z kaszą gryczaną   - Krok 3

Krok 4

Knorr Naturalnie Smaczne - Gulasz wymieszaj ze szklanką wody i wraz z papryką dodaj do mięsa. Duś kolejne 15 minut.

Węgierski gulasz z kaszą gryczaną   - Krok 4

Krok 5

Kasze podsmaż w rondlu z olejem i po chwili zalej bulionem. Dodaj majeranek i gotuj, aż kasza wchłonie płyn. Następnie przykryj pokrywką i postaw na najmniejszym ogniu na 8 minut.

Węgierski gulasz z kaszą gryczaną   - Krok 5

Krok 6

Gdy kasza będzie miękka, przełóż ją na talerz i polej gulaszem. Podawaj z łyżką kwaśnej śmietany i np. ogórkiem małosolnym.

Węgierski gulasz z kaszą gryczaną   - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • Eliza Klaudia

    Eliza Klaudia , 28.06.2019

    Pyszny gulasz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leon Leon

    Leon Leon , 21.09.2017

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Bębenek

    Bogdan Bębenek , 20.10.2016

    po przeczytaniu przepisu stwierdzam ,że nie jest to jednogarnkowe danie wcale....

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Węgierski gulasz z kaszą gryczaną   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Węgierski gulasz z kaszą gryczaną   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Węgierski gulasz z kaszą gryczaną   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Węgierski gulasz z kaszą gryczaną   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Węgierski gulasz z kaszą gryczaną   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Węgierski gulasz z kaszą gryczaną   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Węgierski gulasz z kaszą gryczaną   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Węgierski gulasz z kaszą gryczaną   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Chińskie pierożki Dim Sum
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

trudne

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Węgierski gulasz z kaszą gryczaną  Węgierski gulasz z kaszą gryczaną

Gulasz to klasyczna potrawa jednogarnkowa, która spopularyzowana została na Węgrzech. To rozpływające się w ustach, delikatne mięso z dodatkiem aromatycznych warzyw. Obowiązkowo musi być gotowane z papryką. Gulasz ma być ciepły, rozgrzewający, ma dodawać siły po długim, męczącym dniu pracy. Mięso powinno być pokrojone na duże kawałki, podobnie jak papryka (najlepiej dwukolorowa), bo ich smak ma być wyczuwalny. Ten gulasz przygotowywany jest nieco inaczej niż typowa węgierska potrawa. Opiera się bowiem na kaszy gryczanej i jej charakterystycznym, intensywnym smaku. To na niej ułożysz mięso z sosem. Idealnym dodatkiem do całości będzie kwaśna śmietana, a gulasz zagryzać można ogórkiem kwaszonym. Węgierski gulasz z kaszą gryczaną to prosta do przygotowania potrawa, którą serwować można zarówno podczas ważnych uroczystości, jak i na co dzień.