
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
400 gramów
1 litr
1.25 litra
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 sztuki
3 ziarna
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w dużą kostkę o boku 2 cm. Podobnie paprykę. Cebulę w drobną kostkę.

Krok 2
W rondlu usmaż mięso wraz z cebulą. Gdy będzie rumiane, dodaj obie papryki mielone oraz kminek i całość smaż kilka minut.

Krok 3
Teraz zalej mięso litrem wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i duś ok. 20-30 minut.

Krok 4
Knorr Naturalnie Smaczne - Gulasz wymieszaj ze szklanką wody i wraz z papryką dodaj do mięsa. Duś kolejne 15 minut.

Krok 5
Kasze podsmaż w rondlu z olejem i po chwili zalej bulionem. Dodaj majeranek i gotuj, aż kasza wchłonie płyn. Następnie przykryj pokrywką i postaw na najmniejszym ogniu na 8 minut.

Krok 6
Gdy kasza będzie miękka, przełóż ją na talerz i polej gulaszem. Podawaj z łyżką kwaśnej śmietany i np. ogórkiem małosolnym.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Węgierski gulasz z kaszą gryczaną
Gulasz to klasyczna potrawa jednogarnkowa, która spopularyzowana została na Węgrzech. To rozpływające się w ustach, delikatne mięso z dodatkiem aromatycznych warzyw. Obowiązkowo musi być gotowane z papryką – jednym z symboli węgierskiej kuchni. Nic dziwnego, że ta potrawa jest chętnie przyrządzana także w Polsce. Spróbuj wykonać przepis na gulasz z kaszą gryczaną – palce lizać!
Dla kogo?
Gulasz do kaszy gryczanej ma być ciepły i rozgrzewający. Powinien też dodawać siły po długim, męczącym dniu pracy. Mięso pokrój na duże kawałki, podobnie jak paprykę (najlepiej dwukolorową). Wszystko po to, by ich smak w gulaszu z kaszą był wyczuwalny. Miłośnicy wieprzowiny podawanej z aromatycznymi dodatkami będą w siódmym niebie.
Na jaką okazję?
Węgierski gulasz z kaszą gryczaną to prosta do przygotowania potrawa, którą serwować można zarówno podczas ważnych uroczystości, jak i na co dzień. Jak większość dań jednogarnkowych, kasza gryczana z gulaszem doskonale smakuje również na drugi dzień po odgrzaniu. Jedno wejście do kuchni, a obiad na dwa dni będziesz mieć z głowy.
Czy wiesz, że?
Ten gulasz z kaszą przygotowywany jest nieco inaczej niż typowa węgierska potrawa. Opiera się bowiem na kaszy gryczanej i jej charakterystycznym, intensywnym smaku. To na niej ułożysz mięso z sosem.
Dla urozmaicenia:
Idealnym dodatkiem do gulaszu węgierskiego z kaszą gryczaną będzie kwaśna śmietana, a gulasz zagryzać można ogórkiem kwaszonym.