Składniki
500 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
400 gramów
1 litr
1.25 litra
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 sztuki
3 ziarna
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w dużą kostkę o boku 2 cm. Podobnie paprykę. Cebulę w drobną kostkę.
Krok 2
W rondlu usmaż mięso wraz z cebulą. Gdy będzie rumiane, dodaj obie papryki mielone oraz kminek i całość smaż kilka minut.
Krok 3
Teraz zalej mięso litrem wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i duś ok. 20-30 minut.
Krok 4
Knorr Naturalnie Smaczne - Gulasz wymieszaj ze szklanką wody i wraz z papryką dodaj do mięsa. Duś kolejne 15 minut.
Krok 5
Kasze podsmaż w rondlu z olejem i po chwili zalej bulionem. Dodaj majeranek i gotuj, aż kasza wchłonie płyn. Następnie przykryj pokrywką i postaw na najmniejszym ogniu na 8 minut.
Krok 6
Gdy kasza będzie miękka, przełóż ją na talerz i polej gulaszem. Podawaj z łyżką kwaśnej śmietany i np. ogórkiem małosolnym.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
trudne
Naturalnie smaczne Gulasz Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Węgierski gulasz z kaszą gryczaną
Gulasz to klasyczna potrawa jednogarnkowa, która spopularyzowana została na Węgrzech. To rozpływające się w ustach, delikatne mięso z dodatkiem aromatycznych warzyw. Obowiązkowo musi być gotowane z papryką. Gulasz ma być ciepły, rozgrzewający, ma dodawać siły po długim, męczącym dniu pracy. Mięso powinno być pokrojone na duże kawałki, podobnie jak papryka (najlepiej dwukolorowa), bo ich smak ma być wyczuwalny. Ten gulasz przygotowywany jest nieco inaczej niż typowa węgierska potrawa. Opiera się bowiem na kaszy gryczanej i jej charakterystycznym, intensywnym smaku. To na niej ułożysz mięso z sosem. Idealnym dodatkiem do całości będzie kwaśna śmietana, a gulasz zagryzać można ogórkiem kwaszonym. Węgierski gulasz z kaszą gryczaną to prosta do przygotowania potrawa, którą serwować można zarówno podczas ważnych uroczystości, jak i na co dzień.