
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
400 gramów
1 litr
1.25 litra
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 sztuki
3 ziarna
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w dużą kostkę o boku 2 cm. Podobnie paprykę. Cebulę w drobną kostkę.

Krok 2
W rondlu usmaż mięso wraz z cebulą. Gdy będzie rumiane, dodaj obie papryki mielone oraz kminek i całość smaż kilka minut.

Krok 3
Teraz zalej mięso litrem wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i duś ok. 20-30 minut.

Krok 4
Knorr Naturalnie Smaczne - Gulasz wymieszaj ze szklanką wody i wraz z papryką dodaj do mięsa. Duś kolejne 15 minut.

Krok 5
Kasze podsmaż w rondlu z olejem i po chwili zalej bulionem. Dodaj majeranek i gotuj, aż kasza wchłonie płyn. Następnie przykryj pokrywką i postaw na najmniejszym ogniu na 8 minut.

Krok 6
Gdy kasza będzie miękka, przełóż ją na talerz i polej gulaszem. Podawaj z łyżką kwaśnej śmietany i np. ogórkiem małosolnym.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Węgierski gulasz z kaszą gryczaną
Gulasz to klasyczna potrawa jednogarnkowa, która spopularyzowana została na Węgrzech. To rozpływające się w ustach, delikatne mięso z dodatkiem aromatycznych warzyw. Obowiązkowo musi być gotowane z papryką – jednym z symboli węgierskiej kuchni. Nic dziwnego, że ta potrawa jest chętnie przyrządzana także w Polsce. Spróbuj wykonać przepis na gulasz z kaszą gryczaną – palce lizać!
Dla kogo?
Gulasz do kaszy gryczanej ma być ciepły i rozgrzewający. Powinien też dodawać siły po długim, męczącym dniu pracy. Mięso pokrój na duże kawałki, podobnie jak paprykę (najlepiej dwukolorową). Wszystko po to, by ich smak w gulaszu z kaszą był wyczuwalny. Miłośnicy wieprzowiny podawanej z aromatycznymi dodatkami będą w siódmym niebie.
Na jaką okazję?
Węgierski gulasz z kaszą gryczaną to prosta do przygotowania potrawa, którą serwować można zarówno podczas ważnych uroczystości, jak i na co dzień. Jak większość dań jednogarnkowych, kasza gryczana z gulaszem doskonale smakuje również na drugi dzień po odgrzaniu. Jedno wejście do kuchni, a obiad na dwa dni będziesz mieć z głowy.
Czy wiesz, że?
Ten gulasz z kaszą przygotowywany jest nieco inaczej niż typowa węgierska potrawa. Opiera się bowiem na kaszy gryczanej i jej charakterystycznym, intensywnym smaku. To na niej ułożysz mięso z sosem.
Dla urozmaicenia:
Idealnym dodatkiem do gulaszu węgierskiego z kaszą gryczaną będzie kwaśna śmietana, a gulasz zagryzać można ogórkiem kwaszonym.