Zapiekane warzywa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekane warzywa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

heart
288 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

259 osób wydrukowało

Pobierz pdf

390 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

100 gramów

2 łyżki

250 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa umyj, oczyść i pokrój w plastry. Oliwki pokrój w drobne plasterki.

Krok 2

Wymieszaj Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr ze śmietanką w proporcjach podanych na opakowaniu.

Krok 3

Umieść warzywa w naczyniu do zapiekania, zalej przygotowanym Fixem Knorr i posyp natką.

Krok 4

Całość lekko przemieszaj i przykryj pokruszonym serem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane warzywa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane warzywa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane warzywa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane warzywa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane warzywa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane warzywa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane warzywa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane warzywa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekane warzywaZapiekane warzywa

Zapiekankę z bakłażanem lub cukinią warto przyrządzić na obiad szczególnie jesienią, kiedy trwa sezon na te warzywa. Jest to danie bezmięsne, jednak możesz urozmaicić jego smak dodatkiem mielonej wieprzowiny lub wołowiny. Jeśli zdecydujesz się przyrządzić zapiekankę w wersji z bakłażanem, warto wcześniej pozbyć się jego charakterystycznej goryczki. Aby to zrobić, wystarczy pokrojonego w plastry bakłażana posypać solą, odstawić na pół godziny, a następnie zetrzeć ręcznikiem papierowym wytrącone kropelki wody. Cukinia nie wymaga takich zabiegów, zatem po pokrojeniu w plastry, można od razu umieścić ją w naczyniu żaroodpornym. Dodaj do niej także czarne oliwki i całość delikatnie wymieszaj. Wszystko zalej gęstym serowym sosem ze śmietanką. Wierzch zapiekanki posyp pokruszonym serem feta i wstaw do piekarnika na niecałe pół godziny. Podawaj ją bezpośrednio po przyrządzeniu, posypaną drobno posiekaną natką pietruszki. Szybkie i smaczne gotowanie jest możliwe. Przekonaj się o tym z naszym przepisem na zapiekane warzywa.