Składniki
100 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
5 sztuk
100 gramów
1 pęczek
50 mililitrów
200 gramów
0.5 sztuki
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę jaglaną ugotuj do miękkości według zaleceń producenta.

Krok 2
Cukinie i marchew zetrzyj na tarce na grubych oczkach, posiekaj cebulę, natkę kolendry, chili i czosnek. Wyciśnij sok z połówki cytryny.

Krok 3
Cukinię oprósz łyżką soli i odstaw na bok na 30 minut - jak puści sok odciśnij i wypłucz.

Krok 4
W małej misce połącz jogurt, sok z cytryny, połowę czosnku.

Krok 5
W kolejnej misce połącz ugotowaną kaszę, mąkę z ciecierzycy, marchew, cebulę, cukinię, chili, pozostałą połowę czosnku i połowę natki kolendry. Dodaj jajko, masę dopraw kminem - powinna być dość plastyczna.

Krok 6
Uformuj z niej małe okrągłe kotleciki i smaż na oleju na średnio rozgrzanej patelni po około 2 minuty z każdej strony, aż zrobią się złociste. Podawaj z sosem jogurtowo-czosnkowym i pozostałą natką kolendry.


Dobra rada:
Aby placki lepiej się kleiły mąkę z ciecierzycy wsyp na gorącą kasze i dokładnie wymieszaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kotlety z cukinii - VIDEO
Cukinia i kasza jaglana – to one grają pierwsze skrzypce w prezentowanym daniu! Dodaj do nich trochę warzyw, odrobinę aromatycznych przypraw i wyczaruj potrawę ciekawą, prostą oraz idealną na lato – oto kotlety z cukinii! To jak, spróbujesz?
Dla kogo?
Dla wielbicieli kuchni wegetariańskiej, ale też warzyw i kasz pod każdą postacią. Na pewno jest Was wielu!
Na jaką okazję?
W porze letniej, gdy świeżych, sezonowych warzyw mamy pod dostatkiem, przepis na kotlety z cukinii będzie jak znalazł.
Czy wiesz, że?
Sposoby obróbki cukinii są wręcz nieograniczone. To warzywo świetnie sprawdza się w postaci smażonej, gotowanej, pieczonej, duszonej czy także grillowanej. Z cukinii możesz przygotować ogrom pysznych dań!
Dla urozmaicenia
Z kotletami z cukinii świetnie komponują się ryby – kawałki wędzonego łososia z delikatnym kleksem jogurtu naturalnego będą dobrym uzupełnieniem potrawy.