Kotlety mielone to klasyk na polskich stołach. Świetnie smakują na co dzień, mogą wystąpić również w roli dania głównego podczas niedzielnego obiadu. Rumiana, chrupiąca skórka i soczyste wnętrze – aż ślinka cieknie! Czy na pewno wiesz, jak smażyć mielone, żeby nie były surowe? Nasze wskazówki na to, jak długo smażyć kotlety mielone, przydadzą się nie tylko początkującym kucharzom, ale również osobom bardziej doświadczonym w kulinarnych bojach. Wyjaśniamy, jak usmażyć mięso mielone, by każde wejście do kuchni kończyło się sukcesem.
Idealne mielone – jakie mięso wybierać?
Zdecydowanie największą popularnością cieszy się kombinacja wieprzowiny i wołowiny. Takie zestawienie daje pewność, że gotowe kotlety nie będą suche. Jednocześnie należy pamiętać, że mięso na mielone nie powinno być zbyt tłuste. Nadmiar tłuszczu podczas smażenia kotletów mielonych będzie intensywnie wytapiać się, sprawiając, że danie po zdjęciu z patelni widocznie się skurczy i stwardnieje.Szefowie kuchni, którzy wiedzą już, ile smażyć kotlety mielone i mają za sobą już co najmniej kilka prób ich przygotowania, śmiało mogą eksperymentować z innymi gatunkami mięs, np. drobiowym (z kurczaka, indyka albo kaczki), cielęciny czy baraniny. Jeśli jest taka możliwość, poproście o zmielenie w sklepie mięsnym wybranego przez was kawałka. Zyskacie pewność, że wrócicie do domu ze świeżym produktem.
Jak długo smażyć kotlety mielone?
Na uformowaniu zgrabnych kotletów i włączeniu kuchenki nasza praca się nie kończy. Kotlety mielone wymagają odrobiny uwagi i cierpliwości. Ile smażyć kotlety mielone? Trwa to od 15 do 20 minut, lecz cały proces warto podzielić na etapy.
- Kotlety mielone układamy na rozgrzanej patelni z tłuszczem, ustawiamy średnią moc palnika. Smażymy, aż do delikatnego zarumienienia się wierzchu potrawy.
- Zwiększamy ogień i smażymy kotlety przez maksymalnie 2 minuty z każdej strony.
- Jak smażyć mielone, żeby nie były surowe? W tym celu zmniejszamy moc o co najmniej połowę i powoli smażymy porcje mięsa przez 5 minut z każdej strony.
- Pod koniec można na krótko zwiększyć ogień - skórka stanie się odpowiednio chrupiąca.
Przydatne triki na to, jak smażyć mielone
- Kotletów nie należy układać na patelni zbyt ciasno.
- Do smażenia mięsa mielonego poleca się masło klarowane, smalec lub olej roślinny o wysokiej temperaturze dymienia.
- Do przyprawienia wystarczą podstawowe dodatki: odrobina pieprzu oraz soli – na ½ kg mięsa wystarczy ½ łyżeczki.
- Po wstępnym obsmażeniu kotletów mielonych na patelni, można przenieść je do piekarnika. To doskonały pomysł dla osób, które nie przepadają za smażonymi potrawami.
Kotlety mielone w różnych odsłonach
Wiemy już, że smaczny obiad można przyrządzić z różnych rodzajów mięsa, wiemy też jak długo smażyć kotlety mielone. Nadeszła pora poznać najsmaczniejsze dodatki i przekonać się, że nasze talerze przy każdym posiłku mogą wyglądać inaczej. Zanim jednak zaczniemy szaleć, warto od podstaw przeanalizować przepis na tradycyjne kotlety mielone. Fanom swojskich smaków kotlety mielone z buraczkami też przypadną do gustu. Kiedy nabierzecie ochoty na apetyczną odmianę, kotlety mielone z papryką i serem będą jak znalazł – wystarczy, że wiecie, jak usmażyć mięso mielone, i pyszne danie gotowe.
Wiosną nie sposób odmówić sobie kotletów mielonych z młodymi ziemniakami – tyle wystarczy do pełni kulinarnego szczęścia! Z kolei latem na stołach nie powinno zabraknąć kotletów mielonych z kalafiorem. Jako uniwersalny przysmak polecamy faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem, które smakują wybornie niezależnie od pory roku. Wiadomo już jak smażyć mielone i jak przyrządzać je w piekarniku. Zapiekane kotlety mielone z żółtym serem okażą się wspaniałym pretekstem od uruchomienia grilla.
Komentarze (0)