Soczyste kotlety mielone z pieczarkami
NOWY PRZEPIS
łatwe
166 osób zapisało

Składniki
500 gramów
250 gramów
250 gramów
2 łyżki
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj deskę do krojenia. Pieczarki umyj, posiekaj i podsmaż na patelni na niewielkiej ilości oleju lub masła. Odstaw do wystygnięcia.

Krok 2
W dużej misce połącz mięso mielone z połową podsmażonych pieczarek, Knorr Fix Soczyste Mielone oraz wodą. Całość dokładnie wymieszaj, używając do tego własnej dłoni, aż do momentu dokładnego połączenia się składników.

Krok 3
Z powstałej mięsno-pieczarkowej masy uformuj kotleciki.

Krok 4
Smaż soczyste kotlety mielone z pieczarkami na patelni na wolnym ogniu, po 4 minuty z każdej strony. Na koniec dorzuć pozostałe pieczarki i podsmażaj jeszcze chwilę. Kotleciki podawaj z okrasą pieczarkową. Smacznego!

Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Soczyste kotlety mielone z pieczarkami
Prosto i smacznie – tego zazwyczaj oczekujemy od posiłków, które chcemy uwzględniać w codziennym menu, kiedy brakuje czasu na pracochłonne eksperymenty w kuchni. Soczyste kotlety mielone z pieczarkami spełniają te założenia w stu procentach! Pięć składników i pół godziny pracy dzieli cię od wyśmienitego posiłku.
Dla kogo?
Próbowanie nowych smaków i receptur nie jest ci obce, ale mimo wszystko najbardziej cenisz sprawdzone, klasyczne potrawy? Soczyste kotlety mielone z pieczarkami będą twoim numerem jeden! Przygotuj je w domu, a przekonasz się, że posmakują całej rodzinie.
Na jaką okazję?
Chcesz przygotować szybki obiad po powrocie z pracy? A może w ciągu dnia nie było czasu na zjedzenie porządnego posiłku, więc potrzebujesz pomysłu na ciepłą kolację? Poszukiwania możesz uznać za zakończone. Oto idealny przepis na soczyste kotlety mielone z pieczarek!
Czy wiesz, że?
Jeśli nie chcesz, by pieczarki do kotletów wypuściły nadmierną ilość wody, nie dodawaj do nich soli podczas smażenia. Soczyste kotleciki z pieczarkami będą miały wtedy nie tylko idealny smak, ale również konsystencję.
Dla urozmaicenia:
Soczyste kotlety mielone z pieczarkami to potrawa, którą możesz łączyć z wieloma obiadowymi dodatkami. Do kotletów mielonych z pieczarkami doskonale będzie pasować sos grzybowy albo pomidorowy. Żeby danie było bardziej sycące, dodaj do niego puree ziemniaczane, ugotowane młode ziemniaczki, ryż lub kaszę gryczaną. Nie zapomnij o surówce! Będzie pasować zarówno tradycyjna surówka Colesław, jak również mix sałat z sosem winegret.