Dlaczego kotlety schabowe wychodzą twarde?

To danie śmiało można nazwać kultowym. Kotlet schabowy jest ulubieńcem wielu smakoszy, którzy przepadają za mięsnymi, tradycyjnymi smakami. Z jednej strony nie potrzeba do niego wielu dodatków, więc sukcesu potrawy można upatrywać w prostocie. Z drugiej perspektywy zrobienie udanego schabowego to prawdziwa sztuka, a właściwie przyrządzony kotlet może być gwoździem programu podczas uroczystego posiłku. Chrupiąca panierka to jedno, ale co zrobić, żeby schab nie był twardy? Jak zrobić kotlety schabowe, żeby były miękkie i soczyste? Z naszymi poradami pójdzie jak z płatka.

Schabowy – dobro narodowe

Gdy chcemy znajomym z zagranicy zaprezentować polską kuchnię z najlepszej strony, od razu na myśl przychodzi słynny kotlet schabowy. Dobrej jakości mięso, które zachwyca soczystością, a zarazem chrupkością panierki to prawdziwy rarytas. Pierwsze przepisy na tę potrawę pochodzą z XIX wieku i powstały jako lokalna odpowiedź na sznycla wiedeńskiego z cielęciny. Choć wieprzowina jest mięsem uznawanym za mniej wykwintne, dobry kotlet schabowy może być ozdobą najbardziej eleganckich restauracji i stołów.

Jak zrobić kotlety schabowe, żeby były miękkie? Przygotowanie mięsa jest bardzo istotne!

Schabowego można podawać na dwa sposoby – z kością i bez. Dzięki pierwszej metodzie mięso łatwiej zachowa soczystość, lecz jego smażenie wymaga większej uwagi. Schabowy bez kości z powodzeniem może dorównać mu smakiem, pod warunkiem, że właściwie obejdziemy się ze smakowitym mięsem. Zastanawialiście się, dlaczego kotlety schabowe są twarde? Jak smażyć schabowe, żeby były miękkie? Powodem tego stanu rzeczy może być brak ich wcześniejszego marynowania. Nie warto rezygnować z tego etapu, ponieważ nie wymaga złożonych mieszanek ziół i przypraw. Mięso wystarczy umieścić w naczyniu z mlekiem i plastrami cebuli. Jeśli to możliwe, niech spędzi w mieszance całą noc. W przypadku, gdy nie dysponujemy taką ilością czasu, wygospodarujmy chociaż 2-3 godziny.

Jak zrobić kotlety schabowe, żeby były miękkie i soczyste? Tłuczenie też ma znaczenie

Prosta czynność, lecz niesamowicie ważna. Jak zrobić kotlety schabowe, żeby były miękkie? Należy rozbijać je na dość cienkie plastry. Dzięki temu unikniemy długiego smażenia, które mogłoby negatywnie wpłynąć na soczystość mięsa. Równomierne rozbicie z obu stron sprawi, że na talerzach wylądują miękkie kotlety schabowe. Polecamy użycie tłuczka z metalową końcówką. Dużo łatwiej jest utrzymać go w czystości niż tłuczek drewniany. To szczególnie ważne przy przyborach, które mają styczność z surowym mięsem.

Jak smażyć kotleta schabowego?

Po wyjęciu mięsa z mleka należy dokładnie osuszyć je ręcznikiem papierowym. Dzięki temu panierka z mąki, jajka i bułki tartej nie będzie od niego odchodzić. Jaki rodzaj tłuszczu wybierać do smażenia? Dla uzyskania najlepszych rezultatów i miękkich kotletów powinniśmy używać smalcu. Możemy postawić też na olej roślinny, a rzepakowy okaże się najtrafniejszym wyborem ze względu na wysoką temperaturę dymienia. Jak smażyć schabowe, żeby były miękkie? Po zapanierowaniu włóżcie kotlet w mocno rozgrzany tłuszcz, aby mięso od razu zaczęło się ścinać, a panierka nie naciągała tłuszczu. Kotlet smażcie po kilka minut z każdej strony, na średnim ogniu, do momentu, aż się zarumieni.

Kotlet schabowy – popisowe danie

Teraz, gdy wiesz, jak zrobić kotlety schabowe, żeby były miękkie, możesz wybrać jeden z wielu wariantów tego dania. Od którego zacząć? Od klasycznego kotleta schabowego z kapustą, który będzie królem niejednego niedzielnego obiadu. Modyfikując nieco marynatę, otrzymamy tradycyjnego kotleta na sposób pomorski. Łatwo będzie przekonać się do apetycznych innowacji, a rumiane kotlety schabowe z sosem piwnym staną się na to niepodważalnym dowodem. Poszukiwanie nowych pomysłów sprawia, że codzienne gotowanie zamienia się w niesamowitą frajdę. Dla ostrożnych kucharzy schabowy z cebulową panierką będzie propozycją idealną. Jak jeszcze urozmaicić mięsną potrawę? Podajmy kotleciki schabowe z paprykowym sosem. Eksperymentujmy także z kształtem kotleta, szykując kotlet schabowy faszerowany kurkami – nie sposób mu odmówić!

Dowiedz się również, jak długo smażyć kotlety mielone, żeby nie były surowe. Dzięki temu przygotujesz kolejne pyszne danie na wspólny obiad.