Schabowe – to obowiązkowa pozycja w kanonie tradycyjnych polskich dań. Znudziły Ci się już rodzime kotlety w panierce? Chcesz urozmaicić swoje domowe menu? Polecamy nadziewane kotleciki. Z pewnością zachwycą Cię różnorodnością smaków oraz niezwykle apetycznym wyglądem. Aż ślinka leci z ust! Jak zatem prawidłowo naciąć kieszeń w kotlecie, by zmieściła jak najwięcej smakowitego farszu?

W tym celu bierzemy kawałek mięsa o grubości mniej więcej jednego centymetra. Przecinamy go z boku. Pamiętajmy jednak, aby nie nacinać do końca brzegów kotleta. W trakcie tej czynności najlepiej jest przyciskać mięso dłonią od góry. Dzięki temu będziemy mogli kontrolować wielkość otworu. Utworzona kieszeń jest gotowa do nadziewania. Jako farsz możemy wykorzystać różnorodne produkty: cebulę, pieczarki, szpinak, suszone owoce, a nawet ser. Do wyboru, do koloru!

Już teraz wiemy, jak naciąć kieszeń w kotlecie. Pozostaje nam ostatnia kwestia, czyli w jaki sposób faszerować? Można to zrobić za pomocą łyżki, delikatnie popychając farsz do środka kieszeni w kotlecie. Inną, znacznie efektywniejszą i szybszą metodą, jest wykorzystanie specjalnego papierniczego worka. Naszym zadaniem jest tylko napełnić go farszem, a następnie wycisnąć go ze stożka prosto do kotleta. Tak przygotowane mięso pozostaje już tylko doprawić i upiec. Życzymy smacznego!