Schab to jedno z najpopularniejszych rodzajów mięs wykorzystywanych w polskiej kuchni. Roladka ze schabu obowiązkowo musi znaleźć się na imieninach cioci Krysi oraz przy okazji wielu innych rodzinnych uroczystości. Dlaczego tak uwielbiamy mięso nadziewane różnorodnymi składnikami? Odpowiedź jest prosta - ponieważ dania ze schabu są przepyszne! Jednak czy wiesz czym oraz jak faszerować schab, aby sprostać oczekiwaniom najwykwintniejszego smakosza? Podpowiemy ci, co zrobić, by faszerowany schab wprost rozpływał się w ustach!
Schab faszeruje się według kilku prostych zasad
- Krojąc kawałek mięsa schabowego, zawsze trzymamy dłoń na jego górze.
- Z każdego końca schabu robimy głębokie nacięcie. Najlepiej jest użyć do tego noża z wąskim ostrzem.
- W powstały otwór wkładamy suszone owoce lub przygotowany wcześniej farsz.
- Tak przyszykowane mięso oprószamy w ulubionych przyprawach i marynujemy.
- Następnie mięso należy ciasno zawinąć w aluminiową folię oraz obsmażyć z każdej strony na rozgrzanej suchej patelni. To pozwoli nam uformować ładny kształt okrągłej rolady.
- Na koniec pozostaje nam tylko upiec mięso w piekarniku.
Czym można je wypełnić? Do faszerowanego schabu doskonale pasują suszone owoce, na przykład morele, rodzynki, figi, żurawina oraz jabłka. Tradycyjnym daniem na polskich stołach jest schab faszerowany śliwką. Słodycz suszonego owocu znakomicie komponuje się ze smakiem mięsa. Oprócz suszek, do nadziewania idealnie nadają się różnorodne farsze. Gorąco polecamy przepis na schab faszerowany ziołami i serem białym. To niecodzienne danie z pewnością zaskoczy twoich bliskich. Równie smakowitym pomysłem jest przyrządzenie mięsa z grzybowo-szpinakowym farszem. Palce lizać!
Komentarze (0)