Składniki
1 kilogram
2 łyżki
5 łyżek
100 gramów
1 sztuka
50 gramów
10 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na patelni na rozgrzanym oleju (1 łyżka) podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj pokrojone w drobną kostkę śliwki, imbir i wędzoną paprykę. Całość zalej kieliszkiem rumu smaż chwilę, aż odparuje alkohol, dobrze jest go podpalić na patelni.
Krok 2
Tak przygotowany farsz zawiń w folię spożywczą posmarowaną tłuszczem. W oczyszczonym z błon, żył i tłuszczu schabie środkowym zrób ostrym nożem nacięcie przez całą długość mięsa.
Krok 3
Jeden kawałek foli przełóż przez nacięty schab, a następnie wsuń cały zawinięty farsz do środka mięsa. Przytrzymując farsz z jednej strony wyciągnij folię ze środka.
Krok 4
W misce pomieszaj 4 łyżki oleju z Przyprawą do mięs Knorr. Powstałą marynatą natrzyj dokładnie mięso, obsmaż je na patelni ze wszystkich stron. Piecz w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 40 minut.
Krok 5
Upieczony schab pokrój w plastry, podawaj na ugotowanych ziemniakach.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejInne przepisy
Schab faszerowany śliwką - VIDEO
Schab faszerowany śliwką to klasyczne danie kuchni polskiej. Jeśli lubisz proste rozwiązania kulinarne i znane smaki, to dobra propozycja dla Ciebie. Zmień jedynie sposób nadziewania mięsa – zamiast używać śliwek w całości, podsmaż je pokrojone razem z cebulą, imbirem i wędzoną papryką. Dzięki dodatkowi imbiru farsz zyska na wyrazistości i nabierze korzennego aromatu. Mięso bez kości umyj i wydrąż w nim otwór za pomocą długiego noża. Śliwki z dodatkami zawiń w folię, przeciągnij ją przez otwór w mięsie, a następnie delikatnie ją wyciągnij, przytrzymując z jednej strony. Na koniec schab posmaruj marynatą. Podsmaż mięso, by zamknąć w nim soki – dzięki temu po upieczeniu będzie idealnie miękkie i soczyste. Do schabu faszerowanego śliwką pasować będzie wiele dodatków: gotowane ziemniaki z koperkiem, kasza gryczana albo kluski śląskie. Serwuj danie z czerwoną kapustą albo surówką z marchewki. Gotową potrawę można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdź, jak wspaniale smakuje schab z naszego przepisu!