Schab faszerowany śliwką video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Schab faszerowany śliwką - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

64 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

419 osób wydrukowało

Pobierz pdf

404 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 łyżki

5 łyżek

100 gramów

1 sztuka

50 gramów

10 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni na rozgrzanym oleju (1 łyżka) podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj pokrojone w drobną kostkę śliwki, imbir i wędzoną paprykę. Całość zalej kieliszkiem rumu smaż chwilę, aż odparuje alkohol, dobrze jest go podpalić na patelni.

Krok 2

Tak przygotowany farsz zawiń w folię spożywczą posmarowaną tłuszczem. W oczyszczonym z błon, żył i tłuszczu schabie środkowym zrób ostrym nożem nacięcie przez całą długość mięsa.

Krok 3

Jeden kawałek foli przełóż przez nacięty schab, a następnie wsuń cały zawinięty farsz do środka mięsa. Przytrzymując farsz z jednej strony wyciągnij folię ze środka.

Krok 4

W misce pomieszaj 4 łyżki oleju z Przyprawą do mięs Knorr. Powstałą marynatą natrzyj dokładnie mięso, obsmaż je na patelni ze wszystkich stron. Piecz w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 40 minut.

Krok 5

Upieczony schab pokrój w plastry, podawaj na ugotowanych ziemniakach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab faszerowany śliwką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab faszerowany śliwką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab faszerowany śliwką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab faszerowany śliwką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab faszerowany śliwką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab faszerowany śliwką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab faszerowany śliwką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab faszerowany śliwką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab faszerowany śliwką - VIDEOSchab faszerowany śliwką - VIDEO

Schab faszerowany śliwką to klasyczne danie kuchni polskiej. Jeśli lubisz proste rozwiązania kulinarne i znane smaki, to dobra propozycja dla Ciebie. Zmień jedynie sposób nadziewania mięsa – zamiast używać śliwek w całości, podsmaż je pokrojone razem z cebulą, imbirem i wędzoną papryką. Dzięki dodatkowi imbiru farsz zyska na wyrazistości i nabierze korzennego aromatu. Mięso bez kości umyj i wydrąż w nim otwór za pomocą długiego noża. Śliwki z dodatkami zawiń w folię, przeciągnij ją przez otwór w mięsie, a następnie delikatnie ją wyciągnij, przytrzymując z jednej strony. Na koniec schab posmaruj marynatą. Podsmaż mięso, by zamknąć w nim soki – dzięki temu po upieczeniu będzie idealnie miękkie i soczyste. Do schabu faszerowanego śliwką pasować będzie wiele dodatków: gotowane ziemniaki z koperkiem, kasza gryczana albo kluski śląskie. Serwuj danie z czerwoną kapustą albo surówką z marchewki. Gotową potrawę można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdź, jak wspaniale smakuje schab z naszego przepisu!