Schab faszerowany śliwką video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Schab faszerowany śliwką - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

heart
65 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

456 osób wydrukowało

Pobierz pdf

453 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 łyżki

5 łyżek

100 gramów

1 sztuka

50 gramów

10 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni na rozgrzanym oleju (1 łyżka) podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj pokrojone w drobną kostkę śliwki, imbir i wędzoną paprykę. Całość zalej kieliszkiem rumu smaż chwilę, aż odparuje alkohol, dobrze jest go podpalić na patelni.

Krok 2

Tak przygotowany farsz zawiń w folię spożywczą posmarowaną tłuszczem. W oczyszczonym z błon, żył i tłuszczu schabie środkowym zrób ostrym nożem nacięcie przez całą długość mięsa.

Krok 3

Jeden kawałek foli przełóż przez nacięty schab, a następnie wsuń cały zawinięty farsz do środka mięsa. Przytrzymując farsz z jednej strony wyciągnij folię ze środka.

Krok 4

W misce pomieszaj 4 łyżki oleju z Przyprawą do mięs Knorr. Powstałą marynatą natrzyj dokładnie mięso, obsmaż je na patelni ze wszystkich stron. Piecz w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 40 minut.

Krok 5

Upieczony schab pokrój w plastry, podawaj na ugotowanych ziemniakach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab faszerowany śliwką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab faszerowany śliwką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab faszerowany śliwką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab faszerowany śliwką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab faszerowany śliwką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab faszerowany śliwką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab faszerowany śliwką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab faszerowany śliwką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab faszerowany śliwką - VIDEOSchab faszerowany śliwką - VIDEO

Schab faszerowany śliwką to klasyczne danie kuchni polskiej. Jeśli lubisz proste rozwiązania kulinarne i znane smaki, to dobra propozycja dla Ciebie. Zmień jedynie sposób nadziewania mięsa – zamiast używać śliwek w całości, podsmaż je pokrojone razem z cebulą, imbirem i wędzoną papryką. Dzięki dodatkowi imbiru farsz zyska na wyrazistości i nabierze korzennego aromatu. Mięso bez kości umyj i wydrąż w nim otwór za pomocą długiego noża. Śliwki z dodatkami zawiń w folię, przeciągnij ją przez otwór w mięsie, a następnie delikatnie ją wyciągnij, przytrzymując z jednej strony. Na koniec schab posmaruj marynatą. Podsmaż mięso, by zamknąć w nim soki – dzięki temu po upieczeniu będzie idealnie miękkie i soczyste. Do schabu faszerowanego śliwką pasować będzie wiele dodatków: gotowane ziemniaki z koperkiem, kasza gryczana albo kluski śląskie. Serwuj danie z czerwoną kapustą albo surówką z marchewki. Gotową potrawę można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdź, jak wspaniale smakuje schab z naszego przepisu!