Schab pieczony w majeranku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Schab pieczony w majeranku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

83

heart
249 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1237 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1228 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę do karkówki Knorr wymieszaj z musztardą, majerankiem i olejem.

Schab pieczony w majeranku  - Krok 1

Krok 2

Schab oczyść i posmaruj marynatą.

Schab pieczony w majeranku  - Krok 2

Krok 3

Umieść mięso w woreczku do pieczenia. Zamknij szczelnie woreczek.

Schab pieczony w majeranku  - Krok 3

Krok 4

Zamknij szczelnie woreczek. Wstaw mięso do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piecz przez 40 minut. Schab możesz podawać jako pieczeń na obiad, jak również na zimno jako przekąskę. Aby mięso miało jeszcze lepszy smak, możesz je po zamarynowaniu odstawić na co najmniej 2 godziny.

Schab pieczony w majeranku  - Krok 4
3

Opinie o przepisie

  • Jadwiga Owczarczak

    Jadwiga Owczarczak , 13.03.2016

    Prosze o przepid

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Urbanski

    Krzysztof Urbanski , 13.03.2016

    Nafaszeruj czosnkiem i boczkiem to dopiero niebo w gębie ♨

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylvia Zagórska

    Sylvia Zagórska , 13.03.2016

    Zjadła bym

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab pieczony w majeranku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab pieczony w majeranku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab pieczony w majeranku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab pieczony w majeranku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab pieczony w majeranku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab pieczony w majeranku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab pieczony w majeranku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab pieczony w majeranku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Schab pieczony
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab pieczony w majeranku Schab pieczony w majeranku

Szukasz inspiracji na klasyczny polski obiad, który nie będzie zbyt pracochłonny? Soczysty schab pieczony w majeranku to propozycja dla Ciebie. Na początek przygotuj marynatę z musztardy, oleju rzepakowego i majeranku. Mieszaj składniki do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Umyty wcześniej schab obtocz w przyrządzonej marynacie i natrzyj nią dokładnie mięso, a następnie odstaw całość na dwie godziny do lodówki, aby smaki mogły się połączyć. Umieszczone w specjalnej torebce do pieczenia mięso wstaw do rozgrzanego piekarnika. Po kilkudziesięciu minutach będzie soczyste, kruche i aromatyczne. Jeśli jednak przygotowujesz większy kawałek, odpowiednio wydłuż czas pieczenia. Gotowy schab podawaj z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką. Na koniec udekoruj potrawę gałązką świeżego rozmarynu. Serwuj na ciepło jako danie główne lub na zimno, pokrojone w cienkie plastry, na przykład jako dodatek do kanapek. Zainspiruj się tym przepisem na wyborny schab pieczony w majeranku. Życzymy smacznego!