Wielkanocny schab pachnący majerankiem – przepis | Przepisy.pl pixel

Wielkanocny schab pachnący majerankiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

49

308 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1355 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1448 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

200 mililitrów

1 opakowanie

200 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj składniki marynaty. W miseczce połącz olej z majerankiem, musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami.

Wielkanocny schab pachnący majerankiem  - Krok 1

Krok 2

Oczyszczony schab natrzyj dokładnie marynatą i odstaw mięso do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Wielkanocny schab pachnący majerankiem  - Krok 2

Krok 3

Mięso lekko zrumień na patelni i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wlej szklankę wody i piecz w 180 °C przez 40 minut.

Wielkanocny schab pachnący majerankiem  - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie odstaw mięso na kolejne 10 minut. Powstały podczas pieczenia sos wlej do rondla.

Wielkanocny schab pachnący majerankiem  - Krok 4

Krok 5

Sos borowikowy Knorr połącz ze śmietanką.

Wielkanocny schab pachnący majerankiem  - Krok 5

Krok 6

Wlej sos do płynu w rondlu, całość dokładnie wymieszaj i zagotuj. Na końcu dodaj posiekaną natkę pietruszki. Pieczony schab podawaj pokrojony w plastry z sosem i gotowanymi ziemniakami.

Wielkanocny schab pachnący majerankiem  - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wielkanocny schab pachnący majerankiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wielkanocny schab pachnący majerankiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wielkanocny schab pachnący majerankiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wielkanocny schab pachnący majerankiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wielkanocny schab pachnący majerankiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wielkanocny schab pachnący majerankiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wielkanocny schab pachnący majerankiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wielkanocny schab pachnący majerankiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wielkanocny schab pachnący majerankiem Wielkanocny schab pachnący majerankiem

Wielkanocny schab pachnący majerankiem – wyrazisty za sprawą przypraw, czosnku i musztardy, intensywnie pachnący grzybami. Przepis wykorzystasz nie tylko w okresie świątecznym, będzie również odpowiedni np. na uroczystą kolację. Podstawę potrawy stanowi dobry schab – powinien mieć jędrną, jednolitą strukturę i różowoczerwoną barwę. Mięso przed przyrządzaniem umyj i osusz za pomocą papierowych ręczników. Opcjonalnie do marynaty dodaj też zioła prowansalskie. Przed pieczeniem schab podsmaż na patelni, z każdej strony. Do obracania użyj łopatki lub szczypców, by nie nakłuć mięsa, i by nie straciło ono swej soczystości. Wielkanocny schab pachnący majerankiem podawaj pokrojony w plastry, polany obficie sosem. Sprawdzi się np. grzybowy, śmietanowy albo chrzanowy. Serwuj z gotowanymi ziemniakami, kluskami śląskimi, surówką z czerwonej kapusty, zasmażanymi buraczkami lub kapustą. Do dekoracji wykorzystaj natkę pietruszki. Wypróbuj nasz przepis na przyrządzenie aromatycznego i pełnego smaku mięsa.