Wielkanocny schab pachnący majerankiem
łatwe
1520 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
200 mililitrów
1 opakowanie
200 mililitrów
2 łyżki
2 łyżki
2 sztuki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj składniki marynaty. W miseczce połącz olej z majerankiem, musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami.

Krok 2
Oczyszczony schab natrzyj dokładnie marynatą i odstaw mięso do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Krok 3
Mięso lekko zrumień na patelni i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wlej szklankę wody i piecz w 180 °C przez 40 minut.

Krok 4
Po tym czasie odstaw mięso na kolejne 10 minut. Powstały podczas pieczenia sos wlej do rondla.

Krok 5
Sos borowikowy Knorr połącz ze śmietanką.

Krok 6
Wlej sos do płynu w rondlu, całość dokładnie wymieszaj i zagotuj. Na końcu dodaj posiekaną natkę pietruszki. Pieczony schab podawaj pokrojony w plastry z sosem i gotowanymi ziemniakami.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Menu ze Smakiem Sos borowikowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wielkanocny schab pachnący majerankiem
Wielkanocny schab pachnący majerankiem – wyrazisty za sprawą przypraw, czosnku i musztardy, intensywnie pachnący grzybami. Przepis wykorzystasz nie tylko w okresie świątecznym, będzie również odpowiedni np. na uroczystą kolację. Podstawę potrawy stanowi dobry schab – powinien mieć jędrną, jednolitą strukturę i różowoczerwoną barwę. Mięso przed przyrządzaniem umyj i osusz za pomocą papierowych ręczników. Opcjonalnie do marynaty dodaj też zioła prowansalskie. Przed pieczeniem schab podsmaż na patelni, z każdej strony. Do obracania użyj łopatki lub szczypców, by nie nakłuć mięsa, i by nie straciło ono swej soczystości. Wielkanocny schab pachnący majerankiem podawaj pokrojony w plastry, polany obficie sosem. Sprawdzi się np. grzybowy, śmietanowy albo chrzanowy. Serwuj z gotowanymi ziemniakami, kluskami śląskimi, surówką z czerwonej kapusty, zasmażanymi buraczkami lub kapustą. Do dekoracji wykorzystaj natkę pietruszki. Wypróbuj nasz przepis na przyrządzenie aromatycznego i pełnego smaku mięsa.