Pieczony schab w grzybowym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony schab w grzybowym sosie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

215 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

504 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

487 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 opakowanie

100 gramów

2 sztuki

2 łyżki

100 mililitrów

1 łyżka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schab natrzyj majerankiem, solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem oraz musztardą. Schab pozostaw w chłodnym miejscu, na co najmniej 6 godzin.

Pieczony schab w grzybowym sosie  - Krok 1

Krok 2

Po tym czasie obsmaż na patelni, a następnie upiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Piecz około 50 minut.

Pieczony schab w grzybowym sosie  - Krok 2

Krok 3

Po upieczeniu blaszkę podlej czerwonym winem, podgrzej delikatnie na gazie rozpuszczając przypieczone soki ze schabu.

Pieczony schab w grzybowym sosie  - Krok 3

Krok 4

Całość przelej w mniejszy garnuszek, pomieszaj z Sosem do pieczeni ciemnym Knorr, dodaj namoczone w gorącej wodzie grzyby i zagotuj – sos gotuj około 5 minut, aż przejdzie smakiem grzybów. Schab pokrój na 2 centymetrowe plastry i podawaj polane sosem z grzybami.

Pieczony schab w grzybowym sosie  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony schab w grzybowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony schab w grzybowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony schab w grzybowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony schab w grzybowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony schab w grzybowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony schab w grzybowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony schab w grzybowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony schab w grzybowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony schab w grzybowym sosie Pieczony schab w grzybowym sosie

Szlachetny wieprzowy schab wykorzystasz nie tylko do przyrządzenia popularnych schabowych. Upieczenie go w piekarniku zajmie co prawda więcej czasu, ale soczyste, kruche i pachnące mięso, polane sosem jest warte nakładów pracy. Poznaj sposób przygotowania tej potrawy dzięki przepisowi na pieczony schab w grzybowym sosie. Wybierz dobrej jakości wieprzowy schab środkowy. Marynatę do niego przygotujesz z posiekanego lub przeciśniętego przez praskę czosnku, świeżo zmielonego czarnego pieprzu oraz suszonego majeranku. Powinna się w niej także znaleźć musztarda, najlepiej dość ostra i gęsta sarepska. Natrzyj mięso marynatą i odstaw na kilka godzin, aby się nią przeniknęło. Sos grzybowy przyrządzisz na bazie czerwonego wytrawnego wina z dodatkiem suszonych grzybów np. prawdziwków. Grzyby przed dodaniem do sosu należy namoczyć w wodzie, aby zmiękły. Mięso podawaj zaraz po wyjęciu z piekarnika, pokrojone w plastry i polane sosem. Dobrym dodatkiem do schabu będą gotowane ziemniaki lub kasza jęczmienna. Przyrządź pieczony schab według naszego przepisu.