Pieczony schab w grzybowym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pieczony schab w grzybowym sosie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

214 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

478 osób wydrukowało

Pobierz pdf

442 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 opakowanie

100 gramów

2 sztuki

2 łyżki

100 mililitrów

1 łyżka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schab natrzyj majerankiem, solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem oraz musztardą. Schab pozostaw w chłodnym miejscu, na co najmniej 6 godzin.

Pieczony schab w grzybowym sosie  - Krok 1

Krok 2

Po tym czasie obsmaż na patelni, a następnie upiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Piecz około 50 minut.

Pieczony schab w grzybowym sosie  - Krok 2

Krok 3

Po upieczeniu blaszkę podlej czerwonym winem, podgrzej delikatnie na gazie rozpuszczając przypieczone soki ze schabu.

Pieczony schab w grzybowym sosie  - Krok 3

Krok 4

Całość przelej w mniejszy garnuszek, pomieszaj z Sosem do pieczeni ciemnym Knorr, dodaj namoczone w gorącej wodzie grzyby i zagotuj – sos gotuj około 5 minut, aż przejdzie smakiem grzybów. Schab pokrój na 2 centymetrowe plastry i podawaj polane sosem z grzybami.

Pieczony schab w grzybowym sosie  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony schab w grzybowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony schab w grzybowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony schab w grzybowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony schab w grzybowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony schab w grzybowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony schab w grzybowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony schab w grzybowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Schab z borówkami
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony schab w grzybowym sosie Pieczony schab w grzybowym sosie

Szlachetny wieprzowy schab wykorzystasz nie tylko do przyrządzenia popularnych schabowych. Upieczenie go w piekarniku zajmie co prawda więcej czasu, ale soczyste, kruche i pachnące mięso, polane sosem jest warte nakładów pracy. Poznaj sposób przygotowania tej potrawy dzięki przepisowi na pieczony schab w grzybowym sosie. Wybierz dobrej jakości wieprzowy schab środkowy. Marynatę do niego przygotujesz z posiekanego lub przeciśniętego przez praskę czosnku, świeżo zmielonego czarnego pieprzu oraz suszonego majeranku. Powinna się w niej także znaleźć musztarda, najlepiej dość ostra i gęsta sarepska. Natrzyj mięso marynatą i odstaw na kilka godzin, aby się nią przeniknęło. Sos grzybowy przyrządzisz na bazie czerwonego wytrawnego wina z dodatkiem suszonych grzybów np. prawdziwków. Grzyby przed dodaniem do sosu należy namoczyć w wodzie, aby zmiękły. Mięso podawaj zaraz po wyjęciu z piekarnika, pokrojone w plastry i polane sosem. Dobrym dodatkiem do schabu będą gotowane ziemniaki lub kasza jęczmienna. Przyrządź pieczony schab według naszego przepisu.