Schab w sosie grzybowym – pieczony, z piekarnika | Przepisy.pl pixel

Pieczony schab w grzybowym sosie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

38

223 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

533 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

573 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 opakowanie

100 gramów

2 sztuki

2 łyżki

100 mililitrów

1 łyżka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schab natrzyj majerankiem, solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem oraz musztardą. Schab pozostaw w chłodnym miejscu, na co najmniej 6 godzin.

Pieczony schab w grzybowym sosie  - Krok 1

Krok 2

Po tym czasie obsmaż na patelni, a następnie upiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Piecz około 50 minut.

Pieczony schab w grzybowym sosie  - Krok 2

Krok 3

Po upieczeniu blaszkę podlej czerwonym winem, podgrzej delikatnie na gazie rozpuszczając przypieczone soki ze schabu.

Pieczony schab w grzybowym sosie  - Krok 3

Krok 4

Całość przelej w mniejszy garnuszek, pomieszaj z Sosem do pieczeni ciemnym Knorr, dodaj namoczone w gorącej wodzie grzyby i zagotuj – sos gotuj około 5 minut, aż przejdzie smakiem grzybów. Schab pokrój na 2 centymetrowe plastry i podawaj polane sosem z grzybami.

Pieczony schab w grzybowym sosie  - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • kla12

    kla12 , 18.12.2022

    TAK. Pięknie prezentuje się na świątecznym stole. Można go podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wychodzi i smakuje „jak u mamy”. Zachwyca wyjątkowym smakiem, zamkniętym w delikatnym mięsie z nutą leśnych grzybów- nic dodać nic ująć. Przed podaniem danie posypuję posiekana natką pietruszki.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony schab w grzybowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony schab w grzybowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony schab w grzybowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony schab w grzybowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony schab w grzybowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony schab w grzybowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony schab w grzybowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony schab w grzybowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony schab w grzybowym sosie Pieczony schab w grzybowym sosie

Szlachetny wieprzowy schab wykorzystasz nie tylko do przyrządzenia popularnych schabowych. Upieczenie go w piekarniku zajmie co prawda więcej czasu, ale soczyste, kruche i pachnące mięso, polane sosem jest warte nakładów pracy. Poznaj sposób przygotowania tej potrawy dzięki przepisowi na pieczony schab w grzybowym sosie. Wybierz dobrej jakości wieprzowy schab środkowy. Marynatę do niego przygotujesz z posiekanego lub przeciśniętego przez praskę czosnku, świeżo zmielonego czarnego pieprzu oraz suszonego majeranku. Powinna się w niej także znaleźć musztarda, najlepiej dość ostra i gęsta sarepska. Natrzyj mięso marynatą i odstaw na kilka godzin, aby się nią przeniknęło. Sos grzybowy przyrządzisz na bazie czerwonego wytrawnego wina z dodatkiem suszonych grzybów np. prawdziwków. Grzyby przed dodaniem do sosu należy namoczyć w wodzie, aby zmiękły. Mięso podawaj zaraz po wyjęciu z piekarnika, pokrojone w plastry i polane sosem. Dobrym dodatkiem do schabu będą gotowane ziemniaki lub kasza jęczmienna. Przyrządź pieczony schab według naszego przepisu.