Schab pieczony w plastrach z majonezem i cebulą | Przepisy.pl pixel

Pieczony schab pod pierzynką z majonezu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

189

832 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1967 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3366 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

300 gramów

4 łyżki

1 sztuka

1 pęczek

100 gramów

2 łyżki

1 sztuka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schab pokrój w 1 cm grubości plastry, oprósz Przyprawą do mięs Knorr. Ułóż na blasze do pieczenia, na pergaminie.

Pieczony schab pod pierzynką z majonezu  - Krok 1

Krok 2

Bułkę rozkrusz w mikserze lub posiekaj drobno nożem. Połącz z tartym serem i pokruszonymi orzechami.

Pieczony schab pod pierzynką z majonezu  - Krok 2

Krok 3

Pieczarki pokrój w plastry, cebule w piórka, dodaj posiekaną natkę pietruszki i majonez.

Pieczony schab pod pierzynką z majonezu  - Krok 3

Krok 4

Farsz ułóż na wierzchu schabu. Całość obficie oprósz przygotowaną wcześniej bułką z serem i orzechami. Blachę z mięsem wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 15- 20 minut.

Pieczony schab pod pierzynką z majonezu  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do majonezu możesz dodać łyżkę lub dwie ketchupu pikantnego Hellmann‘s, zaostrzy on delikatnie smak potrawy.

36

Opinie o przepisie

  • Renata Berkowicz

    Renata Berkowicz , 14.03.2016

    wyglada pyszne musze spróbowac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Gradek

    Maria Gradek , 21.12.2015

    Polecam - schab przyrządzony w ten sposób jest przepyszny!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Fanpage Dariusz Baryga

    Fanpage Dariusz Baryga , 21.12.2015

    dokładnie !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Dauksza

    Zofia Dauksza , 19.12.2015

    Aja kocham zwierzaki i nie jem ich Mam swojego futrzaka ktorego kocham i gdy widze tuszke mojego sloneczka w marketach To krew mnie zalewa Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrew Watroba

    Andrew Watroba , 19.12.2015

    Droga do stentów zaraz po czterdziestce. Dodajcie jeszcze golonkę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Botor

    Halina Botor , 19.12.2015

    Wygląda b.apetycznie ale jaki przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamilla Korytowska

    Kamilla Korytowska , 19.12.2015

    Wszystkie lubią a żadna nie zrobi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Mazurek

    Bożena Mazurek , 19.12.2015

    R

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Sławiński

    Jan Sławiński , 19.12.2015

    Schowajcie to szybko, bo Pawłowicz wam żeżre.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Konopka

    Iza Konopka , 19.12.2015

    zrobię w świeta

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Kruszynska

    Krystyna Kruszynska , 19.12.2015

    To może być pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Canosa

    Jan Canosa , 19.12.2015

    Bardzo lubię choć nie bardzo mogę to jeść i pozdrawiam sympatyczki i sympatyków dobrej kuchni.....☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Pichola

    Barbara Pichola , 19.12.2015

    Mniam Mniam Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Jaskólska

    Aneta Jaskólska , 19.12.2015

    Ładnie to wygląda ja na święta będę piec schab

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Maślińska

    Teresa Maślińska , 19.12.2015

    Uwielbiam naprawdę dobre przepisy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzislaw Piber

    Zdzislaw Piber , 19.12.2015

    Mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgosia Molenda

    Małgosia Molenda , 19.12.2015

    Super,tylko czy majonez sie nie zwazy pod wpływem temperatury?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Mikołajewski

    Mariusz Mikołajewski , 19.12.2015

    smaczny obiadek,hihi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Prochaska

    Maria Prochaska , 19.12.2015

    Pyszny ten schab ja nadziewam sliwkami a sliwki nadziewam czosnkiem iorzechami wloskimi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Miluta

    Ewa Miluta , 19.12.2015

    Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Jasak-Juskowiak

    Edyta Jasak-Juskowiak , 19.12.2015

    A ile wiecej kalorii od majonezu?..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Cielebąk Ziemlinska

    Urszula Cielebąk Ziemlinska , 19.12.2015

    Muszę to danie zrobić tym bardziej że uwielbiam mięso

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lech Homotiuk

    Lech Homotiuk , 19.12.2015

    Przede wszystkim pol litra ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Chalupka

    Bozena Chalupka , 19.12.2015

    Na pewno zrobie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Budzińska

    Dorota Budzińska , 19.12.2015

    Pysznie wygląda czy zapraszasz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Banaś

    Paweł Banaś , 19.12.2015

    Super palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pawel Szewczyk

    Pawel Szewczyk , 19.12.2015

    Pieczony schab jest bardzo dobry w kazdej postaci robiony.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolka Kiełbik

    Jolka Kiełbik , 19.12.2015

    Uwielbiam naprawdę dobre przepisy wcielić w życie kulinarne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Luky Szarak

    Luky Szarak , 19.12.2015

    ihhi przyjacielu schabu zgadzam sie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Urbanski

    Marek Urbanski , 19.12.2015

    schab zawsze jest dobry :)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony schab pod pierzynką z majonezu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony schab pod pierzynką z majonezu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony schab pod pierzynką z majonezu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony schab pod pierzynką z majonezu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony schab pod pierzynką z majonezu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony schab pod pierzynką z majonezu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony schab pod pierzynką z majonezu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony schab pod pierzynką z majonezu  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony schab pod pierzynką z majonezu Pieczony schab pod pierzynką z majonezu

Połączenie soczystego mięsa z delikatnym smakiem grzybów i chrupiącą serowo-orzechową posypką będzie dobrą propozycją na popisowe danie podczas przyjęcia. Schab pod pierzynką z majonezem to bardzo smaczna i wyrazista mięsna potrawa. Aby ją przyrządzić, na początek oczyść mięso, pokrój w plastry i obtoczone w przyprawach ułóż na pergaminie. Na plastrach umieść masę z pieczarek, cebuli, posiekanej natki pietruszki oraz majonezu. Jeśli chcesz zaostrzyć smak całości, dodaj też łyżkę ketchupu. Przykryj mięso również chrupiącą warstwą z orzechów, startego sera żółtego i pokruszonej bułki. Opcjonalnie dobrym uzupełnieniem tej mieszanki będzie rozmaryn lub oregano. Gotowe kotlety schabowe z piekarnika z majonezem będą wyśmienite, jeśli zaserwujesz je z sałatką. Do pieczonego schabu pod pierzynką z majonezu podaj np. roszponkę z pomidorami koktajlowymi, mozzarellą i czarnymi oliwkami. Szukasz propozycji na uroczystą okazję lub niedzielny obiad? Wypróbuj schab pieczony z cebulą i majonezem, przygotowany według tego przepisu!

Dla kogo?

Schab pieczony w plastrach z majonezem na stałe zagości w menu wielbicieli klasycznej wieprzowiny, przygotowanej w nowoczesnej odsłonie. Co więcej, przepis przypadnie do gustu tym z was, którzy nie mają zbyt dużo czasu na codzienne gotowanie.

Na jaką okazję?

Na każdą! Schab w majonezie pieczonym to świetny pomysł na codzienny obiad, ale także na świąteczną kolację w rodzinnym gronie.

Czy wiesz, że?

Aby zachować soczystość schabu pod pierzynką z majonezem, nie należy mięsa zbyt długo piec. Przydatna będzie także brytfanna z wodą, którą można ustawić w piekarniku.

Dla urozmaicenia:

Jeśli wolisz warzywa na ciepło, kotlety schabowe z piekarnika z majonezem idealnie komponują się z brokułami przygotowanymi na parze.