Pieczony schab pod pierzynką z majonezu
łatwe
3511 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
300 gramów
4 łyżki
1 sztuka
1 pęczek
100 gramów
2 łyżki
1 sztuka
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Schab pokrój w 1 cm grubości plastry, oprósz Przyprawą do mięs Knorr. Ułóż na blasze do pieczenia, na pergaminie.

Krok 2
Bułkę rozkrusz w mikserze lub posiekaj drobno nożem. Połącz z tartym serem i pokruszonymi orzechami.

Krok 3
Pieczarki pokrój w plastry, cebule w piórka, dodaj posiekaną natkę pietruszki i majonez Hellmann's.

Krok 4
Farsz ułóż na wierzchu schabu. Całość obficie oprósz przygotowaną wcześniej bułką z serem i orzechami. Blachę z mięsem wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 15- 20 minut.


Dobra rada:
Do majonezu możesz dodać łyżkę lub dwie ketchupu pikantnego Hellmann‘s, zaostrzy on delikatnie smak potrawy.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony schab pod pierzynką z majonezu
Połączenie soczystego mięsa z delikatnym smakiem grzybów i chrupiącą serowo-orzechową posypką będzie dobrą propozycją na popisowe danie podczas przyjęcia. Schab pod pierzynką z majonezem to bardzo smaczna i wyrazista mięsna potrawa. Aby ją przyrządzić, na początek oczyść mięso, pokrój w plastry i obtoczone w przyprawach ułóż na pergaminie. Na plastrach umieść masę z pieczarek, cebuli, posiekanej natki pietruszki oraz majonezu. Jeśli chcesz zaostrzyć smak całości, dodaj też łyżkę ketchupu. Przykryj mięso również chrupiącą warstwą z orzechów, startego sera żółtego i pokruszonej bułki. Opcjonalnie dobrym uzupełnieniem tej mieszanki będzie rozmaryn lub oregano. Gotowe kotlety schabowe z piekarnika z majonezem będą wyśmienite, jeśli zaserwujesz je z sałatką. Do pieczonego schabu pod pierzynką z majonezu podaj np. roszponkę z pomidorami koktajlowymi, mozzarellą i czarnymi oliwkami. Szukasz propozycji na uroczystą okazję lub niedzielny obiad? Wypróbuj schab pieczony z cebulą i majonezem, przygotowany według tego przepisu!
Dla kogo?
Schab pieczony w plastrach z majonezem na stałe zagości w menu wielbicieli klasycznej wieprzowiny, przygotowanej w nowoczesnej odsłonie. Co więcej, przepis przypadnie do gustu tym z was, którzy nie mają zbyt dużo czasu na codzienne gotowanie.
Na jaką okazję?
Na każdą! Schab w majonezie pieczonym to świetny pomysł na codzienny obiad, ale także na świąteczną kolację w rodzinnym gronie.
Czy wiesz, że?
Aby zachować soczystość schabu pod pierzynką z majonezem, nie należy mięsa zbyt długo piec. Przydatna będzie także brytfanna z wodą, którą można ustawić w piekarniku.
Dla urozmaicenia:
Jeśli wolisz warzywa na ciepło, kotlety schabowe z piekarnika z majonezem idealnie komponują się z brokułami przygotowanymi na parze.