Pieczony schab pod pierzynką z majonezu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

97

741 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1604 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2565 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

300 gramów

1 pęczek

1 sztuka

1 kilogram

1 sztuka

100 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schab pokrój w 1 cm grubości plastry, oprósz Przyprawą do mięs Knorr. Ułóż na blasze do pieczenia, na pergaminie.

Pieczony schab pod pierzynką z majonezu  - Krok 1

Krok 2

Bułkę rozkrusz w mikserze lub posiekaj drobno nożem. Połącz z tartym serem i pokruszonymi orzechami.

Pieczony schab pod pierzynką z majonezu  - Krok 2

Krok 3

Pieczarki pokrój w plastry, cebule w piórka, dodaj posiekaną natkę pietruszki i majonez.

Pieczony schab pod pierzynką z majonezu  - Krok 3

Krok 4

Farsz ułóż na wierzchu schabu. Całość obficie oprósz przygotowaną wcześniej bułką z serem i orzechami. Blachę z mięsem wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 15- 20 minut.

Pieczony schab pod pierzynką z majonezu  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do majonezu możesz dodać łyżkę lub dwie ketchupu pikantnego Hellmann‘s, zaostrzy on delikatnie smak potrawy.

36

Opinie o przepisie

  • Renata Berkowicz

    Renata Berkowicz

    wyglada pyszne musze spróbowac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Gradek

    Maria Gradek

    Polecam - schab przyrządzony w ten sposób jest przepyszny!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Fanpage Dariusz Baryga

    Fanpage Dariusz Baryga

    dokładnie !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Dauksza

    Zofia Dauksza

    Aja kocham zwierzaki i nie jem ich Mam swojego futrzaka ktorego kocham i gdy widze tuszke mojego sloneczka w marketach To krew mnie zalewa Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrew Watroba

    Andrew Watroba

    Droga do stentów zaraz po czterdziestce. Dodajcie jeszcze golonkę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Botor

    Halina Botor

    Wygląda b.apetycznie ale jaki przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamilla Korytowska

    Kamilla Korytowska

    Wszystkie lubią a żadna nie zrobi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Mazurek

    Bożena Mazurek

    R

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Sławiński

    Jan Sławiński

    Schowajcie to szybko, bo Pawłowicz wam żeżre.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Konopka

    Iza Konopka

    zrobię w świeta

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Kruszynska

    Krystyna Kruszynska

    To może być pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Canosa

    Jan Canosa

    Bardzo lubię choć nie bardzo mogę to jeść i pozdrawiam sympatyczki i sympatyków dobrej kuchni.....☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Pichola

    Barbara Pichola

    Mniam Mniam Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Jaskólska

    Aneta Jaskólska

    Ładnie to wygląda ja na święta będę piec schab

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Maślińska

    Teresa Maślińska

    Uwielbiam naprawdę dobre przepisy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzislaw Piber

    Zdzislaw Piber

    Mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgosia Molenda

    Małgosia Molenda

    Super,tylko czy majonez sie nie zwazy pod wpływem temperatury?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Mikołajewski

    Mariusz Mikołajewski

    smaczny obiadek,hihi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Prochaska

    Maria Prochaska

    Pyszny ten schab ja nadziewam sliwkami a sliwki nadziewam czosnkiem iorzechami wloskimi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Miluta

    Ewa Miluta

    Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Jasak-Juskowiak

    Edyta Jasak-Juskowiak

    A ile wiecej kalorii od majonezu?..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Cielebąk Ziemlinska

    Urszula Cielebąk Ziemlinska

    Muszę to danie zrobić tym bardziej że uwielbiam mięso

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lech Homotiuk

    Lech Homotiuk

    Przede wszystkim pol litra ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Chalupka

    Bozena Chalupka

    Na pewno zrobie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Budzińska

    Dorota Budzińska

    Pysznie wygląda czy zapraszasz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Banaś

    Paweł Banaś

    Super palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pawel Szewczyk

    Pawel Szewczyk

    Pieczony schab jest bardzo dobry w kazdej postaci robiony.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolka Kiełbik

    Jolka Kiełbik

    Uwielbiam naprawdę dobre przepisy wcielić w życie kulinarne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Luky Szarak

    Luky Szarak

    ihhi przyjacielu schabu zgadzam sie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Urbanski

    Marek Urbanski

    schab zawsze jest dobry :)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Majonez Hellmann's Oryginalny

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Majonez Hellmann's Oryginalny

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony schab pod pierzynką z majonezu Pieczony schab pod pierzynką z majonezu

Połączenie soczystego mięsa z delikatnym smakiem grzybów i chrupiącą serowo-orzechową posypką będzie dobrą propozycją na popisowe danie podczas przyjęcia. Schab pod pierzynką z majonezu to bardzo smaczna i wyrazista mięsna potrawa. Aby ją przyrządzić, na początek oczyść mięso, pokrój w plastry i obtoczone w przyprawach ułóż na pergaminie. Na plastrach umieść masę z pieczarek, cebuli, posiekanej natki pietruszki oraz majonezu. Jeśli chcesz zaostrzyć smak całości, dodaj też łyżkę ketchupu. Przykryj mięso również chrupiącą warstwą z orzechów, startego sera żółtego i pokruszonej bułki. Opcjonalnie dobrym uzupełnieniem tej mieszanki będzie rozmaryn lub oregano. Gotowe mięso z dodatkami będzie wyśmienite, jeśli zaserwujesz je z sałatką. Do pieczonego schabu pod pierzynką z majonezu podaj np. roszponkę z pomidorami koktajlowymi, mozzarellą i czarnymi oliwkami. Jeśli wolisz warzywa na ciepło, dołącz do potrawy brokuły przygotowane na parze. Szukasz propozycji na uroczystą okazję lub niedzielny obiad? Wypróbuj schab przygotowany według tego przepisu!