Pieczony schab pod pierzynką z majonezu
łatwe
2730 osób zapisało
Składniki
1 kilogram
300 gramów
4 łyżki
1 sztuka
1 pęczek
100 gramów
2 łyżki
1 sztuka
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Schab pokrój w 1 cm grubości plastry, oprósz Przyprawą do mięs Knorr. Ułóż na blasze do pieczenia, na pergaminie.
Krok 2
Bułkę rozkrusz w mikserze lub posiekaj drobno nożem. Połącz z tartym serem i pokruszonymi orzechami.
Krok 3
Pieczarki pokrój w plastry, cebule w piórka, dodaj posiekaną natkę pietruszki i majonez.
Krok 4
Farsz ułóż na wierzchu schabu. Całość obficie oprósz przygotowaną wcześniej bułką z serem i orzechami. Blachę z mięsem wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 15- 20 minut.
Dobra rada:
Do majonezu możesz dodać łyżkę lub dwie ketchupu pikantnego Hellmann‘s, zaostrzy on delikatnie smak potrawy.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony schab pod pierzynką z majonezu
Połączenie soczystego mięsa z delikatnym smakiem grzybów i chrupiącą serowo-orzechową posypką będzie dobrą propozycją na popisowe danie podczas przyjęcia. Schab pod pierzynką z majonezu to bardzo smaczna i wyrazista mięsna potrawa. Aby ją przyrządzić, na początek oczyść mięso, pokrój w plastry i obtoczone w przyprawach ułóż na pergaminie. Na plastrach umieść masę z pieczarek, cebuli, posiekanej natki pietruszki oraz majonezu. Jeśli chcesz zaostrzyć smak całości, dodaj też łyżkę ketchupu. Przykryj mięso również chrupiącą warstwą z orzechów, startego sera żółtego i pokruszonej bułki. Opcjonalnie dobrym uzupełnieniem tej mieszanki będzie rozmaryn lub oregano. Gotowe mięso z dodatkami będzie wyśmienite, jeśli zaserwujesz je z sałatką. Do pieczonego schabu pod pierzynką z majonezu podaj np. roszponkę z pomidorami koktajlowymi, mozzarellą i czarnymi oliwkami. Jeśli wolisz warzywa na ciepło, dołącz do potrawy brokuły przygotowane na parze. Szukasz propozycji na uroczystą okazję lub niedzielny obiad? Wypróbuj schab przygotowany według tego przepisu!