Pieczona karkówka z chrupiącą skórką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

123

776 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1338 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1780 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 pęczek

2 łyżki

2 łyżki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karkówkę natrzyj przyprawą do mięs i odstaw na chwile w chłodne miejsce, tak aby przyprawa lepiej wniknęła w mięso.

Pieczona karkówka z chrupiącą skórką - Krok 1

Krok 2

Mięso obsmaż z obu stron, ułóż w żaroodpornym naczyniu.

Pieczona karkówka z chrupiącą skórką - Krok 2

Krok 3

Chleb tostowy pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z majonezem, musztardą i posiekaną natką pietruszki.

Pieczona karkówka z chrupiącą skórką - Krok 3

Krok 4

Powstałą bułkę nałóż na wierzch mięsa. Całość piecz 1 godzinę w temperaturze około 180*C.

Pieczona karkówka z chrupiącą skórką - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Chlebową panierkę możesz wzbogacić dodając do niej garść pokruszonych wcześniej, dowolnych orzechów.

29

Opinie o przepisie

  • Bozena Kardasz

    Bozena Kardasz , 19.05.2019

    Bardzo dobrze polecam Bonia.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojtek Łoziński

    Wojtek Łoziński , 08.12.2014

    dawaj Waść na co czekasz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Czyż

    Paweł Czyż , 08.12.2014

    no to mam przerabane ja bulowaty 2 tygodnie obejrzalem i juz mnie sssieeeeeeeeeeeeeeee

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Katarzyna Joniec

    Iwona Katarzyna Joniec , 08.12.2014

    skorke haha to sie sciaga

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Romek Barnowski

    Romek Barnowski , 08.12.2014

    Skorka fajna ale wieprzowiny sie nie podaje surowej ......jizzzzzzzz mozna Komus co najlepiej podeslac szybka lewatywe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Samul

    Renata Samul , 07.12.2014

    Aż slinka cieknie mniam pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Poniedziałek-Ziółkowska

    Joanna Poniedziałek-Ziółkowska , 07.12.2014

    ale jakie jest smaczne!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Kocberska

    Ewa Kocberska , 07.12.2014

    a jak podnosi cholesterol

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariusz Pietrzyk

    Dariusz Pietrzyk , 07.12.2014

    mięso powoduje raka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Piorkowska

    Maria Piorkowska , 07.12.2014

    mniam...mniam...juz mi slinka leci...kilka dni temu zrobilam,ale juz zjedlismy....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ali Nurbagandow

    Ali Nurbagandow , 07.12.2014

    My to jemy....smacznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasiulka Kłosińska

    Kasiulka Kłosińska , 07.12.2014

    i tak Najlepsze były plastry !!!!!!!!!!!!!!! :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Jaworska

    Barbara Jaworska , 07.12.2014

    Oj zaraz kalorii --ale pycha.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Maroń

    Andrzej Maroń , 07.12.2014

    Patrząc na to ,już jestem głodny..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Kostun

    Mariusz Kostun , 07.12.2014

    dobre ale ile to kalri

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stasiu Mich

    Stasiu Mich , 07.12.2014

    mniam apetycznie wyglada ide do lodówki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Róża Frydrych

    Róża Frydrych , 07.12.2014

    ja dzisiaj miałam ale inny przepis kiedyś ten spróbuję wygląda pysznie ale jak będzie smakować zobaczymy :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Dankowska

    Wanda Dankowska , 07.12.2014

    Ponieważ zawsze piekę mięsa, skorzystam z tego przepisu.Dzięki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Czuba

    Joanna Czuba , 07.12.2014

    rozumiem ze przepis sprawdzony?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 07.12.2014

    Karkóweczka pyszota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Mannaz

    Małgorzata Mannaz , 07.12.2014

    już działa :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 07.12.2014

    U nas wszystko działa. http://www.przepisy.pl/przepis/pieczona-karkowka-z-chrupiaca-skorka#cdno

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Kubiak

    Halina Kubiak , 07.12.2014

    Smakowicie wyglada

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisława Ożóg

    Stanisława Ożóg , 07.12.2014

    Smaczne danie wlasnie mam dziś na obiad tylko szynka nie karkowka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Jarząbek

    Ela Jarząbek , 07.12.2014

    Nie mam tego przepisu będziesz musiała mi ugotować sama

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bodzio Dana

    Bodzio Dana , 07.12.2014

    Język wisi aż do pępka HaHaHAAAAAA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławek Patoka

    Sławek Patoka , 07.12.2014

    Lubię karkówkę, szkoda, że na zdjęciu jest łopatka ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Mannaz

    Małgorzata Mannaz , 07.12.2014

    tylko czemu przepis się nie otwiera?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Orzoł

    Ela Orzoł , 07.12.2014

    Super danie na niedzielny obiad. Życzę smacznego..! :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona karkówka z chrupiącą skórką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona karkówka z chrupiącą skórką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona karkówka z chrupiącą skórką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona karkówka z chrupiącą skórką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona karkówka z chrupiącą skórką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona karkówka z chrupiącą skórką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona karkówka z chrupiącą skórką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona karkówka z chrupiącą skórkąPieczona karkówka z chrupiącą skórką

Pieczona karkówka z chrupiącą skórką, zaskakuje nie tylko smakiem, ale również sposobem przyrządzania i podania. Przygotowane według poniższego przepisu danie sprawdzi się zarówno na codzienny, jak i uroczysty obiad. Przed zakupem mięsa, zwróć uwagę na jego wygląd. Powinno mieć niewielką ilość tłuszczu i cechować się jasnoróżowym lub różowym kolorem. Staraj się wybierać mniejsze kawałki wieprzowiny, dzięki temu mięso będzie bardziej miękkie i soczyste. Karkówkę umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Jeśli chcesz, żeby chrupiąca skórka była bardziej wyrazista, dopraw ją swoimi ulubionymi przyprawami, np. bazylią, majerankiem lub tymiankiem. Pieczona karkówka z chrupiącą skórką dobrze smakować będzie z pieczonymi talarkami ziemniaków lub prostymi frytkami. Jako dodatek warzywny podaj grillowane warzywa (bakłażana, cukinię, paprykę, czerwoną cebulę, pieczarki) lub sałatkę z pomidorów, doprawioną bazylią oraz oliwą z oliwek. Do dekoracji użyj posiekanego szczypiorku. Wypróbuj proponowany przez nas przepis i podziel się opinią na temat dania, które przygotujesz z jego pomocą.