Składniki
600 gramów
1 sztuka
100 gramów
1 pęczek
2 łyżki
2 łyżki
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Karkówkę natrzyj przyprawą do mięs i odstaw na chwile w chłodne miejsce, tak aby przyprawa lepiej wniknęła w mięso.
Krok 2
Mięso obsmaż z obu stron, ułóż w żaroodpornym naczyniu.
Krok 3
Chleb tostowy pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z majonezem, musztardą i posiekaną natką pietruszki.
Krok 4
Powstałą bułkę nałóż na wierzch mięsa. Całość piecz 1 godzinę w temperaturze około 180*C.
Dobra rada:
Chlebową panierkę możesz wzbogacić dodając do niej garść pokruszonych wcześniej, dowolnych orzechów.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczona karkówka z chrupiącą skórką
Pieczona karkówka z chrupiącą skórką, zaskakuje nie tylko smakiem, ale również sposobem przyrządzania i podania. Przygotowane według poniższego przepisu danie sprawdzi się zarówno na codzienny, jak i uroczysty obiad. Przed zakupem mięsa, zwróć uwagę na jego wygląd. Powinno mieć niewielką ilość tłuszczu i cechować się jasnoróżowym lub różowym kolorem. Staraj się wybierać mniejsze kawałki wieprzowiny, dzięki temu mięso będzie bardziej miękkie i soczyste. Karkówkę umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Jeśli chcesz, żeby chrupiąca skórka była bardziej wyrazista, dopraw ją swoimi ulubionymi przyprawami, np. bazylią, majerankiem lub tymiankiem. Pieczona karkówka z chrupiącą skórką dobrze smakować będzie z pieczonymi talarkami ziemniaków lub prostymi frytkami. Jako dodatek warzywny podaj grillowane warzywa (bakłażana, cukinię, paprykę, czerwoną cebulę, pieczarki) lub sałatkę z pomidorów, doprawioną bazylią oraz oliwą z oliwek. Do dekoracji użyj posiekanego szczypiorku. Wypróbuj proponowany przez nas przepis i podziel się opinią na temat dania, które przygotujesz z jego pomocą.