Pieczona karkówka z chrupiącą skórką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

123

769 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1337 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1780 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

1 pęczek

2 łyżki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karkówkę natrzyj przyprawą do mięs i odstaw na chwile w chłodne miejsce, tak aby przyprawa lepiej wniknęła w mięso.

Pieczona karkówka z chrupiącą skórką - Krok 1

Krok 2

Mięso obsmaż z obu stron, ułóż w żaroodpornym naczyniu.

Pieczona karkówka z chrupiącą skórką - Krok 2

Krok 3

Chleb tostowy pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z majonezem, musztardą i posiekaną natką pietruszki.

Pieczona karkówka z chrupiącą skórką - Krok 3

Krok 4

Powstałą bułkę nałóż na wierzch mięsa. Całość piecz 1 godzinę w temperaturze około 180*C.

Pieczona karkówka z chrupiącą skórką - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Chlebową panierkę możesz wzbogacić dodając do niej garść pokruszonych wcześniej, dowolnych orzechów.

29

Opinie o przepisie

  • Bozena Kardasz

    Bozena Kardasz

    Bardzo dobrze polecam Bonia.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojtek Łoziński

    Wojtek Łoziński

    dawaj Waść na co czekasz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Czyż

    Paweł Czyż

    no to mam przerabane ja bulowaty 2 tygodnie obejrzalem i juz mnie sssieeeeeeeeeeeeeeee

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Katarzyna Joniec

    Iwona Katarzyna Joniec

    skorke haha to sie sciaga

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Romek Barnowski

    Romek Barnowski

    Skorka fajna ale wieprzowiny sie nie podaje surowej ......jizzzzzzzz mozna Komus co najlepiej podeslac szybka lewatywe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Samul

    Renata Samul

    Aż slinka cieknie mniam pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Poniedziałek-Ziółkowska

    Joanna Poniedziałek-Ziółkowska

    ale jakie jest smaczne!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Kocberska

    Ewa Kocberska

    a jak podnosi cholesterol

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariusz Pietrzyk

    Dariusz Pietrzyk

    mięso powoduje raka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Piorkowska

    Maria Piorkowska

    mniam...mniam...juz mi slinka leci...kilka dni temu zrobilam,ale juz zjedlismy....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ali Nurbagandow

    Ali Nurbagandow

    My to jemy....smacznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasiulka Kłosińska

    Kasiulka Kłosińska

    i tak Najlepsze były plastry !!!!!!!!!!!!!!! :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Jaworska

    Barbara Jaworska

    Oj zaraz kalorii --ale pycha.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Maroń

    Andrzej Maroń

    Patrząc na to ,już jestem głodny..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Kostun

    Mariusz Kostun

    dobre ale ile to kalri

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stasiu Mich

    Stasiu Mich

    mniam apetycznie wyglada ide do lodówki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Róża Frydrych

    Róża Frydrych

    ja dzisiaj miałam ale inny przepis kiedyś ten spróbuję wygląda pysznie ale jak będzie smakować zobaczymy :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Dankowska

    Wanda Dankowska

    Ponieważ zawsze piekę mięsa, skorzystam z tego przepisu.Dzięki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Czuba

    Joanna Czuba

    rozumiem ze przepis sprawdzony?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska

    Karkóweczka pyszota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Mannaz

    Małgorzata Mannaz

    już działa :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    U nas wszystko działa. http://www.przepisy.pl/przepis/pieczona-karkowka-z-chrupiaca-skorka#cdno

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Kubiak

    Halina Kubiak

    Smakowicie wyglada

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisława Ożóg

    Stanisława Ożóg

    Smaczne danie wlasnie mam dziś na obiad tylko szynka nie karkowka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Jarząbek

    Ela Jarząbek

    Nie mam tego przepisu będziesz musiała mi ugotować sama

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bodzio Dana

    Bodzio Dana

    Język wisi aż do pępka HaHaHAAAAAA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławek Patoka

    Sławek Patoka

    Lubię karkówkę, szkoda, że na zdjęciu jest łopatka ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Mannaz

    Małgorzata Mannaz

    tylko czemu przepis się nie otwiera?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Orzoł

    Ela Orzoł

    Super danie na niedzielny obiad. Życzę smacznego..! :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona karkówka z chrupiącą skórką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona karkówka z chrupiącą skórką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona karkówka z chrupiącą skórką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona karkówka z chrupiącą skórką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona karkówka z chrupiącą skórką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona karkówka z chrupiącą skórką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona karkówka z chrupiącą skórką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona karkówka z chrupiącą skórkąPieczona karkówka z chrupiącą skórką

Pieczona karkówka z chrupiącą skórką, zaskakuje nie tylko smakiem, ale również sposobem przyrządzania i podania. Przygotowane według poniższego przepisu danie sprawdzi się zarówno na codzienny, jak i uroczysty obiad. Przed zakupem mięsa, zwróć uwagę na jego wygląd. Powinno mieć niewielką ilość tłuszczu i cechować się jasnoróżowym lub różowym kolorem. Staraj się wybierać mniejsze kawałki wieprzowiny, dzięki temu mięso będzie bardziej miękkie i soczyste. Karkówkę umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Jeśli chcesz, żeby chrupiąca skórka była bardziej wyrazista, dopraw ją swoimi ulubionymi przyprawami, np. bazylią, majerankiem lub tymiankiem. Pieczona karkówka z chrupiącą skórką dobrze smakować będzie z pieczonymi talarkami ziemniaków lub prostymi frytkami. Jako dodatek warzywny podaj grillowane warzywa (bakłażana, cukinię, paprykę, czerwoną cebulę, pieczarki) lub sałatkę z pomidorów, doprawioną bazylią oraz oliwą z oliwek. Do dekoracji użyj posiekanego szczypiorku. Wypróbuj proponowany przez nas przepis i podziel się opinią na temat dania, które przygotujesz z jego pomocą.