Karkówka pieczona w plastrach - z piekarnika | Przepisy.pl pixel

Pieczona karkówka w kruszonym pieprzu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

473 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

441 osób wydrukowało

Pobierz pdf

686 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 łyżki

3 łyżki

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziarna pieprzu pokrusz lekko moździerzu. Mięso umyj i osusz.

Pieczona karkówka w kruszonym pieprzu - Krok 1

Krok 2

Karkówkę posyp równomiernie przyprawą Knorr a następnie pieprzem. Ziarna pieprzu dociśnij dłonią.

Pieczona karkówka w kruszonym pieprzu - Krok 2

Krok 3

Mięso obsmaż na rozgrzanej patelni z każdej strony a następnie wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz przez 50 minut. Jeśli chcesz aby twoja karkówka była jeszcze bardziej soczysta po obsmażeniu upiecz ją w folii aluminiowej lub w rękawie do pieczenia.

Pieczona karkówka w kruszonym pieprzu - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast czarnego pieprzu możesz użyć pieprzu kolorowego – potrawa nabierze jeszcze ciekawszego smaku i wyglądu.

52

Opinie o przepisie

  • Waldemar Nowaczyk

    Waldemar Nowaczyk , 07.04.2019

    bede robil dla mojego kwiatuszka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomek Stawski

    Tomek Stawski , 11.01.2015

    Chętnie ale nie mogę dieta mnie do bija :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Szymańczak

    Agnieszka Szymańczak , 04.01.2015

    upiekłam, ale najpierw marnowałam mięso przez 3 dni w zalewie sól, przyprawy, ocet winny, mięso ma o niebo lepszy smak i pięknie pachnie:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Makowinka

    Iwona Makowinka , 04.01.2015

    bardzo lubię karkówkę można z niej zrobić prawie wszystko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Wesołowska

    Dorota Wesołowska , 04.01.2015

    I o to chodzi!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Łabęda

    Helena Łabęda , 04.01.2015

    chętnie................do jedzenia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Blackdog Bokwa

    Paweł Blackdog Bokwa , 04.01.2015

    Ponoć (jak to mówią masarze) w kark szprycuje się gadzinę antybiotykami, dlatego nie jedzą oni tego mięsiwa, ale co tam jest ogólnie pyszne. Ja się dołączam do jedzenia.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojtek Łoziński

    Wojtek Łoziński , 04.01.2015

    a ja schab gotuję i też jest pyszny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimierz Michalczyk

    Kazimierz Michalczyk , 04.01.2015

    ładnie wyglonda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 04.01.2015

    Wygląda pyszni

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Grzela

    Ryszard Grzela , 04.01.2015

    a pnionteczek minoł, sobota sie skonczała - a gołąbki nie przyfruneli byli-

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil Gwiazda

    Kamil Gwiazda , 03.01.2015

    Łykam jak pelikan Mniam:)*

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Petryszak

    Anna Petryszak , 03.01.2015

    Smakowicie wygląda mniam, mniam. Pozdrawiam :-/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Szczesniak

    Jan Szczesniak , 03.01.2015

    kiedy serwujesz?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Konrad Ptaszyński

    Konrad Ptaszyński , 03.01.2015

    Bardzo apetyczne.Proponuję ugotować ipoczęstować "RODZINĘ".Koszty pokryję, Ojciec Chrzestny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Juliusz Strawiński

    Juliusz Strawiński , 03.01.2015

    coś w Trójmiescie?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiktor Gołębiowski

    Wiktor Gołębiowski , 03.01.2015

    Jestem Homo Sapiens jem wszystko.Szympansy pozornie są roślinożerne.Lubią czasami zapolować!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiktor Gołębiowski

    Wiktor Gołębiowski , 03.01.2015

    Sorry.Tego raczej w knajpach nie dostaniesz chyba,że Okrasa,lub-żart-Sowa i przyjaciele-.Poważnie polecam kuchnię p.Sowy.Zapytaj się w ciekawych "knajpach" o policzki wołowe.Pychota!!!.Koniecznie w czerwonym winie!!,lub whisky-flambirowane w whisky-

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Jackowska-Kulesza

    Alina Jackowska-Kulesza , 03.01.2015

    Oczywiście

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiktor Gołębiowski

    Wiktor Gołębiowski , 03.01.2015

    Alina.Jedna uwaga.Mięsko przed podaniem musi odpocząć-lekko ostygnąć-!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Juliusz Strawiński

    Juliusz Strawiński , 03.01.2015

    Wiktor... ja się odżywiam w knajpach. O knajpę pytałem. ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Wesołowska

    Dorota Wesołowska , 03.01.2015

    A tu znowu mięso

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiktor Gołębiowski

    Wiktor Gołębiowski , 03.01.2015

    Pytasz sie o mój przepis?? U mnie w domu!!! Sam to robię od lat.Z boczusiem podobnie postępuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiktor Gołębiowski

    Wiktor Gołębiowski , 03.01.2015

    Kliknij w internecie pod hasłem j.w.Polecam!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Juliusz Strawiński

    Juliusz Strawiński , 03.01.2015

    A gdzie to podają? ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Mazur

    Krzysztof Mazur , 03.01.2015

    Pyszności

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Jackowska-Kulesza

    Alina Jackowska-Kulesza , 03.01.2015

    Dzięki za przepis! Co to za sos..worcestershire...? Pierwszy raz o nim słyszę...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiktor Gołębiowski

    Wiktor Gołębiowski , 03.01.2015

    Z knorrem proszę mnie nie rozśmieszać.Mam zajady-wien,że to była ironia- hahaha!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiktor Gołębiowski

    Wiktor Gołębiowski , 03.01.2015

    Proponuję dobę wcześniej naszpikować wędzoną śliwką,suszonymi morelami i czosnkiem.Doba,lub dwie przed pieczeniem.Oczywiście majeranek,pieprz kruszony,sól morska,sos sojowy ciemny i trochę sosu Worcestershire.Wklepać dokładnie ingredienty.Z lekka polać olejem.Odstawić w chłodne miejsce na czas jak już pisałem Podczas pieczenia polewać miodem rozpuszczonym w wodzie,oraz sosem z pieczenia.Sprawdzone.Przez dwa tygodnie smaczne.Im dłużej w marynacie tym lepiej.Dwie doby w zupęłności wystarczą!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Jackowska-Kulesza

    Alina Jackowska-Kulesza , 03.01.2015

    Najważniejsza w tym daniu przyprawa knorr...gotowa mieszanka przypraw z glutaminianem sody i innymi wzmaczniaczami smaku... Może po prostu natrzeć karkówkę ziołami, papryką, czoskiem i mieć zdrowszą potrawę?

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona karkówka w kruszonym pieprzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona karkówka w kruszonym pieprzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona karkówka w kruszonym pieprzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona karkówka w kruszonym pieprzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona karkówka w kruszonym pieprzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona karkówka w kruszonym pieprzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona karkówka w kruszonym pieprzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona karkówka w kruszonym pieprzu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona karkówka w kruszonym pieprzuPieczona karkówka w kruszonym pieprzu

Zachwyć się cudownym smakiem pieczonej karkówki w kruszonym pieprzu. Przyrządzenie tego dania zajmie ci tylko chwilę. Karkówka równie wspaniale smakuje na zimno, pokrojona w plasterki i podawana z pieczywem. Tak przyrządzonej aromatycznej pieczeni nie oprze się żaden, nawet okazjonalny amator dań mięsnych. By ją zrobić, najpierw umyj mięso, osusz je papierowym ręcznikiem, a następnie posyp przyprawą do mięs Knorr oraz czarnym pieprzem ziarnistym. Możesz też zastąpić pieprz czarny kolorowym, nada to pieczeni niebanalnego smaku i wyglądu. Tak przygotowaną karkówkę obsmaż na patelni, następnie włóż ją do piekarnika. Jeśli chcesz, żeby mięso było idealnie soczyste i kruche, użyj do pieczenia specjalnego rękawa lub też folii aluminiowej. Gdy mięso się piecze, możesz zająć się przygotowywaniem dodatków. Świetnie sprawdzą się w tej roli grillowane warzywa, różnego rodzaju surówki, np. z papryki i tartych buraków, czy też ziemniaki z koperkiem.