
Składniki
600 gramów
2 łyżki
3 łyżki
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziarna pieprzu pokrusz lekko moździerzu. Mięso umyj i osusz.

Krok 2
Karkówkę posyp równomiernie przyprawą Knorr a następnie pieprzem. Ziarna pieprzu dociśnij dłonią.

Krok 3
Mięso obsmaż na rozgrzanej patelni z każdej strony a następnie wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz przez 50 minut. Jeśli chcesz aby twoja karkówka była jeszcze bardziej soczysta po obsmażeniu upiecz ją w folii aluminiowej lub w rękawie do pieczenia.


Dobra rada:
Zamiast czarnego pieprzu możesz użyć pieprzu kolorowego – potrawa nabierze jeszcze ciekawszego smaku i wyglądu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczona karkówka w kruszonym pieprzu
Zachwyć się cudownym smakiem pieczonej karkówki w kruszonym pieprzu. Przyrządzenie tego dania zajmie ci tylko chwilę. Karkówka równie wspaniale smakuje na zimno, pokrojona w plasterki i podawana z pieczywem. Tak przyrządzonej aromatycznej pieczeni nie oprze się żaden, nawet okazjonalny amator dań mięsnych. By ją zrobić, najpierw umyj mięso, osusz je papierowym ręcznikiem, a następnie posyp przyprawą do mięs Knorr oraz czarnym pieprzem ziarnistym. Możesz też zastąpić pieprz czarny kolorowym, nada to pieczeni niebanalnego smaku i wyglądu. Tak przygotowaną karkówkę obsmaż na patelni, następnie włóż ją do piekarnika. Jeśli chcesz, żeby mięso było idealnie soczyste i kruche, użyj do pieczenia specjalnego rękawa lub też folii aluminiowej. Gdy mięso się piecze, możesz zająć się przygotowywaniem dodatków. Świetnie sprawdzą się w tej roli grillowane warzywa, różnego rodzaju surówki, np. z papryki i tartych buraków, czy też ziemniaki z koperkiem.



































