Składniki
600 gramów
2 łyżki
5 łyżek
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziarna pieprzu pokrusz lekko moździerzu. Mięso umyj i osusz.
Krok 2
Karkówkę posyp równomiernie przyprawą Knorr a następnie pieprzem. Ziarna pieprzu dociśnij dłonią.
Krok 3
Mięso obsmaż na rozgrzanej patelni z każdej strony a następnie wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz przez 50 minut. Jeśli chcesz aby twoja karkówka była jeszcze bardziej soczysta po obsmażeniu upiecz ją w folii aluminiowej lub w rękawie do pieczenia.
Dobra rada:
Zamiast czarnego pieprzu możesz użyć pieprzu kolorowego – potrawa nabierze jeszcze ciekawszego smaku i wyglądu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczona karkówka w kruszonym pieprzu
Zachwyć się cudownym smakiem pieczonej karkówki w kruszonym pieprzu. Przyrządzenie tego dania zajmie ci tylko chwilę. Karkówka równie wspaniale smakuje na zimno, pokrojona w plasterki i podawana z pieczywem. Tak przyrządzonej aromatycznej pieczeni nie oprze się żaden, nawet okazjonalny amator dań mięsnych. By ją zrobić, najpierw umyj mięso, osusz je papierowym ręcznikiem, a następnie posyp przyprawą do mięs Knorr oraz czarnym pieprzem ziarnistym. Możesz też zastąpić pieprz czarny kolorowym, nada to pieczeni niebanalnego smaku i wyglądu. Tak przygotowaną karkówkę obsmaż na patelni, następnie włóż ją do piekarnika. Jeśli chcesz, żeby mięso było idealnie soczyste i kruche, użyj do pieczenia specjalnego rękawa lub też folii aluminiowej. Gdy mięso się piecze, możesz zająć się przygotowywaniem dodatków. Świetnie sprawdzą się w tej roli grillowane warzywa, różnego rodzaju surówki, np. z papryki i tartych buraków, czy też ziemniaki z koperkiem.